"Τρύπιο" και το Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες
Ημερομηνία Friday, February 13 @ 11:20:46 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


«Τρύπιο» και το χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑΧωρίς τη συμβολή των συναρμόδιων υπουργείων φαίνεται ότι προωθήθηκε από τον κ. Σουφλιά η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία κυρώθηκε το ειδικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)! Οι παραλείψεις αυτές, καθώς και ορισμένες ρυθμίσεις ίσως αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον του νομοθετήματος που έχει εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.

Από έγγραφα των σημαντικών υπηρεσιών που έχει στα χέρια της η «Ε», αποδεικνύεται ότι έγινε περιορισμένη διαβούλευση και κυρίως ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ευαίσθητων περιοχών, που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν θέματα νομιμότητας των επενδύσεων σ' έναν τομέα που έχει ανάγκη η χώρα. Συγκεκριμένα:

Μνημεία

* Αποκλίσεις από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 εντοπίζει η διεύθυνση Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, και μάλιστα με έγγραφό της στις 23 Δεκεμβρίου 2008 διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ούτε καν αναφορά στο σημαντικό αυτό νομοθέτημα. Βεβαίως θεσπίζονται εξαιρέσεις από τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων (κηρυγμένα μνημεία, οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες Α' προστασίας, πολιτιστικά μνημεία και ιστορικοί τόποι), αλλά δεν έχει ληφθεί μέριμνα για κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους που δεν έχει γίνει καθορισμός ζωνών προστασίας, καθώς επίσης μέσα ή κοντά στη Β' ζώνη προστασίας. Η υπηρεσία διαπιστώνει και άλλες παραλείψεις, γι' αυτό και καταλήγει στο έγγραφό της ότι «η αναθεώρηση επιβάλλεται διότι υπάρχει περίπτωση αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε εφαρμογή της κοινή υπουργικής απόφασης θα αγνοούν ή θα είναι βλαπτικές για τον μνημειακό πλούτο της και θα καθίστανται άκυρες»! Στο ίδιο έγγραφο εντοπίζεται και μια... λαθροχειρία, αφού στην κοινή απόφαση αναφέρεται ότι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά το μνημονευόμενο έγγραφο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ουδέποτε παρελήφθη!

* Επιφυλάξεις έχει διατυπώσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, που θεωρεί ότι η κοινή υπουργική απόφαση «δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε ζητήματα προστασίας τοπίου» και εκφράζει τον προβληματισμό της για ενδεχόμενη επίπτωση από τις ΑΠΕ σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στα νησιά. Μάλιστα αναφέρει ότι η έννοια της οπτικής κάλυψης, που αναπτύσσεται στη μελέτη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, «δεν προσεγγίζει με ιδανικό τρόπο την πολυπλοκότητα της έννοιας του τοπίου».

Μελέτη για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στα πουλιά είχε εκπονήσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία έχει υποβάλει προσφυγή κατά της απόφασης για τις ΑΠΕ. Με στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι λόγω πρόσκρουσης στα πτερύγια έχουν καταγραφεί από 0,01 έως και 23 θάνατοι πουλιών ανά ανεμογεννήτρια το έτος. Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες σε μεγαλόσωμα και μακρόβια είδη. Καθοριστικοί παράγοντες είναι η διαθεσιμότητας της λείας σε περιοχές αιολικών πάρκων, αλλά και η τοπογραφία των ζωνών εγκατάστασης, με σπουδαιότερες τις κορυφογραμμές των βουνών, τις κορυφές απότομων βράχων και τα φαράγγια. Επηρεάζουν επίσης τα χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών, η πυκνότητα και ο χρόνος λειτουργίας των αιολικών πάρκων, ο χρωματισμός και ο φωτισμός των πτερυγίων.

Προσφυγές

Προσφυγές για επιμέρους ρυθμίσεις της απόφασης για τις ΑΠΕ έχουν καταθέσει δήμοι και φορείς της Λακωνίας, της Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας, το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων Αιγαίου, κ.ά. Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ είχε προηγηθεί η επικύρωση των προτάσεων του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ από το εθνικό συμβούλιο χωροταξίας, με 15 ψήφους υπέρ σε σύνολο 19 μελών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/02/2009

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=2786300Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2657