Εκρηκτικά περιβαλλοντικά προβλήματα στο Νομό Βοιωτίας
Ημερομηνία Tuesday, February 03 @ 16:08:44 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

31/01/2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ



ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ  ΝΕΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Εδώ και περίπου 2 χρόνια, οι κεντρικοί σχεδιασμοί για την πλήρη βιομηχανοποίηση της Βοιωτίας, συνέπεσαν με την οξύτατη περιβαλλοντική κρίση  λόγω της  παρουσίας του εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά σε μεγάλο μέρος της Βοιωτίας και τις νέες  ενεργειακές εγκαταστάσεις.
 
Την περίοδο εκείνη, δημιουργήθηκαν κινήσεις πολιτών σε μέρη της Βοιωτίας που είτε υπήρχαν είτε σχεδιάζονταν νέες μονάδες. Οι κινήσεις αυτές γρήγορα συνδέθηκαν μεταξύ τους σχηματίζοντας το δίκτυο Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον. Συνεργασίες και νέα δίκτυα, αναπτύχθηκαν με περιοχές με κοινά προβλήματα, είτε πανελλαδικά όπως στην περίπτωση του λιθάνθρακα, είτε με όμορες περιοχές όπως στην περίπτωση του Κορινθιακού, του Ευβοϊκού, της Στερεάς, της Αν. Αττικής.
  
Σήμερα, σε συνέχεια :
- των επανειλημμένων κινητοποιήσεων στη Θήβα, τα Οινόφυτα, τα Βάγια, την Λιβαδειά, τη Χαιρώνεια, τη Θίσβη, τη Δομβραίνα, την Ξηρονομή, την Ελλοπία, την Αλυκή, το Σαράντι, την Αντίκυρα, το Κυριάκι, την Αγ.?ννα, για τα θέματα βιομηχανικής ασυδοσίας και νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων,
- των κινητοποιήσεων σε όλο τον Κορινθιακό για τις απειλές από τις υπάρχουσες και τις νέες βιομηχανικές συγκεντρώσεις σε Θίσβη και Αντίκυρα
- της σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 12/5/08 και του παμβοιωτικού συλλαλητηρίου στις 16/05/08 και  με βάση τις απόψεις που αναπτύχθηκαν από την Ν.Α, την  ΤΕΔΚ, τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών καθώς και τις θέσεις που διατυπώθηκαν σε κοινό κείμενο από την Ν.Α., την ΤΕΔΚ, την ΕΛΜΕ, το ΕΚΛ και την Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, ενάντια :

  • στην ανεξέλεγκτη βιομηχανοποίηση του χώρου της Βοιωτίας που επισφραγίζεται με τα χωροταξικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ,
  • στην μετατροπή του νομού Βοιωτίας σε νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο με την διάσπαρτη εγκατάσταση πλήθους ενεργειακών μονάδων κάθε είδους,  συνολικής ισχύος πάνω από 4 GW μέχρι σήμερα,
     
    Διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα υπάρχουν και οξύνονται
    με την ευθύνη της Κυβέρνησης, της Νομαρχιακής και κατά περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τίποτε δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της παρανομίας και της ρύπανσης: ο Ασωπός και τα υπόγεια νερά συνεχίζουν να είναι κοκτέιλ βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, οι αέριοι ρύποι εκπέμπονται αμείωτοι, τα στερεά τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε παράνομες χωματερές, νταμάρια και ρέματα, η βιομηχανική λάσπη στον Κορινθιακό και τον Ευβοϊκό.

Η εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων συνεχίζεται : Από τις 12 μονάδες φυσικού αερίου και λιθάνθρακα που σχεδιάζονται στη Βοιωτία, σε λειτουργία είναι ήδη δύο μονάδες φυσικού αερίου στη Θήβα και την Αντίκυρα, υπό κατασκευή είναι δεύτερη μονάδα στη Θήβα, δεύτερη μονάδα στην Αντίκυρα, μονάδα στη Θίσβη. Υπό κατασκευή είναι ακόμη νέα αιολικά πάρκα στα δάση του Ελικώνα καθώς και δύο γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης.
 
Μόνο εμπόδιο αποτελούν οι κινήσεις των πολιτών της Βοιωτίας που παρεμβαίνουν με δημοσιότητα, ενημέρωση, καταγγελίες, δικαστικές προσφυγές, δυναμικές κινητοποιήσεις, αλληλεγγύη και δικτύωση.

 Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον:
- Έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που χρονίζουν όπως τις αυθαιρεσίες των μεγάλων βιομηχανιών του νομού, τη ρύπανση του Ασωπού, την κόκκινη λάσπη στον Κορινθιακό, το παράνομο λιμάνι στη Θίσβη

- Ενημέρωσε και κινητοποίησε για την ραγδαία, κερδοσκοπική, καταστροφική ανάπτυξη ενεργειακών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή
 
- Κατήγγειλε την αποψίλωση των τελευταίων δασών στη Βοιωτία λόγω νέων επιφανειακών εξορύξεων, υπερσυγκέντρωσης ανεμογεννητριών, πυλώνων και γραμμών μεταφοράς ρεύματος.

- Έδειξε ότι οι πολίτες είναι συχνά πιο ενημερωμένοι από αυτούς που τους εκπροσωπούν και μπορούν να ανατρέπουν πρακτικές και αποφάσεις που υποθηκεύουν το κοινό μας μέλλον.

-  Μαζί με άλλες συλλογικότητες, συγκρότησε το Πανελλαδικό Δίκτυο «Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα» και το Δίκτυο περιβαλλοντικών κινήσεων και οργανώσεων  του Κορινθιακού

Οι αγώνες των πολιτών έχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα:
- Έγιναν έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε μεγάλες βιομηχανίες που έχαιραν απόλυτης  ασυλίας εδώ και δεκαετίες

- Φρέναραν ή και ανεστάλησαν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής όπως του λιθάνθρακα, της EDESSA HELLAS στην Αντίκυρα, της  ENELCO στη Χαιρώνεια, της ΗΡΩΝ στα Βάγια.

- Έγιναν δικαστικές παρεμβάσεις όπως η δίωξη για το παράνομο λιμάνι της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ στη Θίσβη, η ακύρωση της ΒΙΠΕ Τανάγρας, η απόφαση του Πρωτοδικείου Θήβας που θέτει σχεδόν μηδενικό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό.
 
Δεν αρκούν.  Διεκδικούμε το δικαίωμα στην υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας. Διεκδικούμε:
 
1. Εφαρμογή της ισχύουσας νεότερης νομοθεσίας σχετικά με την χωροθέτηση, αδειοδότηση, υποδομές, λειτουργία και έλεγχο των βιομηχανιών από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τις συναρμόδιες αρχές.
 
2. Εφαρμογή κατά προτεραιότητα του νέου νόμου 13588/725, 2006 για την διαχείριση τοξικών-επικινδύνων αποβλήτων.
 
3. Ανάκληση όλων των αδειών προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων και μη επικινδύνων αποβλήτων που επιτρέπει στις βιομηχανίες να δημιουργούν μόνιμες χωματερές τοξικών αποβλήτων.
 
4. Διακοπή λειτουργίας των βιομηχανιών που για δεύτερη φορά ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκε να συνεχίζουν να ρυπαίνουν ή να παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία, μέχρι να συμμορφωθούν.

5. Ταυτοποίηση των ρυπαινόντων και χρέωση σε αυτούς του κόστους των μέτρων απορρύπανσης, αποκατάστασης και προστασίας της περιοχής και του πληθυσμού όπως η νομοθεσία προβλέπει.

6. Επείγουσα πλήρη εγκατάλειψη του υδροφόρου ορίζοντα για άντληση νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Παροχή πόσιμου νερού υψηλής ποιότητας από κεντρική εγκατάσταση παραγωγής ποσίμου νερού για όλες τις ρυπασμένες περιοχές

7. Διερεύνηση των επιπτώσεων στις καλλιέργειες (πότισμα), στα βιομηχανικά παραγόμενα τρόφιμα  και συνολικά στην τροφική αλυσίδα.

8. Διενέργεια εξετάσεων και μελετών, λήψη μέτρων για την αποκατάσταση ή την ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην υγεία των κατοίκων –καταναλωτών του μολυσμένου νερού

9. ?μεση λήψη μέτρων απορρύπανσης και προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα και άμεση εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά (2000/60) στην υδρογεωλογική λεκάνη του Ασωπού (χαρτογράφηση, οριοθέτηση ζωνών προστασίας από την κοίτη, κατάργηση της απόρριψης λυμάτων, κατάργηση του ν. 19640/79 κλπ.)

10. Συνεχή και ανοιχτή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες  ελέγχου, πλήρη ενημέρωση των κατοίκων και των εργαζομένων για τα  αποτελέσματα των ελέγχων.

11. Οργάνωση σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ στην υφιστάμενη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων με εκτέλεση όλων των απαραίτητων μέτρων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας

12. Καμία νέα βιομηχανική εγκατάσταση στην περιοχή Οινοφύτων μέχρι την υλοποίηση των παραπάνω.
 
13. Καμία εγκατάσταση ενεργειακών και ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων εκτός οργανωμένων περιοχών.
 
14. Καμία  ενεργειακή εγκατάσταση, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός με κοινωνική διαβούλευση
 
15. Ανάκληση όλων των θετικών γνωμοδοτήσεων για  τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής  στο νομό Βοιωτίας και για τα αιολικά πάρκα στον ορεινό όγκο του Ελικώνα

16. Απόφαση για προσφυγή της Ν. Α. Βοιωτίας κατά οποιασδήποτε νέας άδειας ενεργειακής εγκατάστασης
 
17. Παρέμβαση της Ν. Α. Βοιωτίας υπέρ των προσφυγών  του Δήμου Κορώνειας και των κατοίκων που εκδικάζονται το Δεκέμβρη του 2008 κατά αιολικών πάρκων και γραμμών μεταφοράς

18. Κατασκευή δικτύων και εφοδιασμό των κατοικιών και των βιοτεχνιών με φυσικό αέριο.
 
19. Προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας, στον ορθολογικό σχεδιασμό για την ήπια περιβαλλοντικά εκμετάλλευση των ΑΠΕ, στην αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, στην πιλοτική εφαρμογή εναλλακτικών μορφών ενέργειας στα δημόσια, νομαρχιακά και δημοτικά κτίρια του νομού.

20. Ασφαλιστικά μέτρα από ΝΑΒ και ΤΑ, κατά τριών υπό κατασκευή  μονάδων ηλεκτροπαραγωγής: Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική στη Θήβα, EΝDESA HELLAS στην Αντίκυρα.

21. Να υποβληθεί αίτημα από τους Δήμους και την Ν. Α. Βοιωτίας, κατά της συνέχισης της διαδικασίας για τις  μονάδες φυσικού αερίου που έχουν άδεια παραγωγής ενέργειας στον Αγ. Θωμά, το Καμάρι, το Νεοχωράκι.
 
22. ?μεση ανάκληση των παράνομων περιβαλλοντικών όρων που εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Αλουμίνιο της Ελλάδας.
 
23. Σε αντίθετη περίπτωση, προσφυγή της Ν.Α. Βοιωτίας στους παράνομους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της ΑτΕ και των συνοδών έργων: μονάδα ΣΗΘ 334MW, λιμενικά κλπ.
 
24. ?μεση παύση της απόρριψης ερυθράς ιλύος στο Κορινθιακό και προώθηση βέλτιστης τεχνικής διάθεσης όπως π.χ. κατάλληλη διαχείριση στα ανενεργά μεταλλεία.
 
25. Αίτημα για έγγραφη ανάκληση των αιτήσεων του Μυτιληναίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες  (ΡΑΕ, ΥΠΑΝ) για τη μονάδα λιθάνθρακα
 
26. Ειδικά για το Αλουμίνιο της Ελλάδας και την μονάδα ΣΗΘ: κοινή επιτροπή ελέγχου (πολίτες και υπηρεσίες της ΝΑΒ ίσως και του Εργατικού Κέντρου) τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας όχι μόνο για την τήρηση τους αλλά και για την καλή λειτουργία των μεθόδων απορρύπανσης. Εγκατάσταση ανεξάρτητου σταθμού μέτρησης της ποιότητας του αέρα και της θάλασσας (ανεξάρτητοι φορείς).

27. Να σταματήσει η εγκατάσταση μεγάλων ρυπογόνων βιομηχανιών στον Κορινθιακό και να αποκτήσει ειδικό καθεστώς προστασίας.

28. Να αποχαρακτηριστεί η ΒΙΠΕ Θίσβης που λειτουργεί χωρίς καμία περιβαλλοντική υποδομή και για τους ειδικούς λόγους που αναφέρονται σε σχετικό υπόμνημα.

29. Να κλείσει το παράνομο λιμάνι στον Όρμο Νούσας (Βαθύ), να κατεδαφιστούν ΤΩΡΑ οι αυθαίρετες κατασκευές και τα συρματοπλέγματα και η πρόσβαση των κατοίκων να είναι ελεύθερη.

30. Να δημοσιοποιηθούν το είδος των αποβλήτων που παράγει η Σωληνουργεία Κορίνθου, η επικινδυνότητά τους, ο τρόπος διάθεσης και αποδεικτικά στοιχεία για την διάθεσή τους. Να γίνει αυτοψία στην χωματερή της Θίσβης και τις γύρω χωματερές για ανάλογα ευρήματα.
 
31. Να αποτραπεί η δημιουργία  του εργοστάσιου καύσης σκουπιδιών στη Θήβα για το οποίο έγινε αίτηση από τον όμιλο Μπόμπολα και αφορά σκουπίδια της Αττικής.
 
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στους ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ και ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ :
 
1. Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ
2. Υπουργό Ανάπτυξης
3. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας
4. Υπουργό Υγείας –Πρόνοιας
5. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
6. Νομάρχη και Νομαρχιακούς Συμβούλους Βοιωτίας
7. Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια Δήμων Βοιωτίας
8. Γ. Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
 
Θεωρούμε ότι επείγει  να  δηλωθεί και έμπρακτα η αντίθεση του νομού μας σε όσα έχουν ήδη ξεκινήσει και θα επιφέρουν ανυπολόγιστες συνέπειες. Ζητάμε την σύγκλιση Νομαρχιακού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων στα παραπάνω κρίσιμα θέματα.
 
H ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος στερεί τον τόπο μας από τον πλούτο του, αποκλείει εναλλακτικές δραστηριότητες και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις και οικονομικά αδιέξοδα.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους αγρότες που βρέθηκαν στα μπλόκα της Βοιωτίας, στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, του Αλουμινίου, της Σωληνουργείας και των άλλων μονάδων που παρουσιάζουν προβλήματα. Είμαστε όλοι θύματα του ίδιου ληστρικού μοντέλου ανάπτυξης που οδήγησε την κοινωνία σε οικονομική κρίση και τον πλανήτη στα όρια της επιβίωσης.

Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
http://symparataxi.blogspot.com/
symparataxi@gmail.com

 







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2643