Τα μονοπάτια της Τήνου: δρόμοι συνεύρεσης του ανθρώπου με το τοπίο
Ημερομηνία Tuesday, January 27 @ 15:54:12 UTC
Θέμα Τήνος


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τήνος
 Πρόσκληση σε Ημερίδα με θέμα
«Τα μονοπάτια της Τήνου: δρόμοι συνεύρεσης του ανθρώπου με το τοπίο»«Ξεκινάς και το βήμα είναι βαρύ και δύσκολο. Κάθε βήμα μια μικρή προσπάθεια. Δεν περπατάς πια σε δρόμο, άσφαλτο, ούτε καν χωματόδρομο. Μπήκες στο αρχαίο μονοπάτι, χαραγμένο από ανθρώπους πολύ πριν από σένα. Κάθε πέτρα στη θέση της με τέχνη, μαστοριά...και όσο περνάει η ώρα τα βήματα σου ανάλαφρα, εύκολα. Το μονοπάτι σε οδηγάει, μόνο του σε τραβάει. Kάθε στροφή και μια καινούργια εικόνα...ένα τοπίο σμιλεμένο στους αιώνες.....».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον κ. Κάρολο Μέρλιν, πρωτεργάτη μιας σπουδαίας καταγραφής γύρω από τα περίφημα τηνιακά μονοπάτια. Το αποτέλεσμα αυτής της εξαιρετικής δουλειάς, παρουσιάζεται σε ειδική ημερίδα με θέμα:

«Τα μονοπάτια της Τήνου: δρόμοι συνεύρεσης του ανθρώπου με το τοπίο»

Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού (Τήνος), αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Επιτροπής Τήνου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με το Τμήμα Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.

Πρόκειται για την σύσταση ενός ηλεκτρονικού αρχείου, στο οποίο για πρώτη φορά αποτυπώνεται αναλυτικά ένα δίκτυο 10 Διαδρομών Πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού (ακολουθεί πίνακας με τις διαδρομές) και στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς κάθε διαδρομή (αποστάσεις – υψόμετρο – σημεία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος – σημεία επέμβασης για αποκατάσταση). Η περιγραφή συνοδεύεται από χάραξη κάθε διαδρομής σε αεροφωτογραφία, αντίστοιχη χάραξη σε χάρτη με απόδοση συντεταγμένων, καθώς και φωτογραφικό υλικό με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. 

Το πολύτιμο αυτό ηλεκτρονικό αρχείο που διαθέτει πλέον στη διάθεσή της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων  είναι προϊόν διαρκούς έρευνας πεδίου και ανιδιοτελούς προσφοράς του γραφίστα κ. Καρόλου Μέρλιν ο οποίος διαμένει κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Τήνο, είναι γνώστης κάθε πτυχής του δικτύου μονοπατιών του νησιού (επιλεγμένου και μη) και ασχολείται μεθοδικά με τον περιπατητικό τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κατάλληλη επεξεργασία, το αρχείο αυτό μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο εργαλείο προβολής στο διαδίκτυο των πολιτιστικών Διαδρομών και συνακόλουθα του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της τηνιακής υπαίθρου, στην κατεύθυνση της ήπιας εναλλακτικής οικοτουριστικής ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η ενδοχώρα του νησιού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Κάρολο Μέρλιν στα τηλέφωνα 22830 24741, 210 8228942, 6932 684997 καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση psarakia@tinos-island.info

Credits φωτογραφιών: Κάρολος Μέρλιν

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1.   Φαλατάδος -[Μυρσίνη]- Μαγγανάρι - Πλατύ - Ακτή Λειβάδας.

2.   Ξινάρα - Ξώμπουργο - Κουμάρος - Σκαλάδος - Κρόκος - Λουτρά – Περάστρα - Σμαρδάκιτο -Ταραμπάδος – Κάμπος.

3.   Μονή Κεχροβουνίου - Μουντάδος - Σμπεράδος - Τριπόταμος - Ξώμπουργο.

4.   Κιόνια -[Χατζηράδος]- Κτικάδος - Σμουρδιά - Βαρύ - Πόλες - Χώρα.

5.   Φαλατάδος (Καθλικάδος) - Βωλάξ - Γρίζα - Σκλαβοχωριό - Αγάπη.

6.   Μυρσίνη - Προφήτης Ηλίας - Κορυφή Τσικνιά.

7.  Στενή - Ποταμιά - Μαρούλη - Λυχναφτιά.

8.   Δυό Χωριά - Μανταλού - Φανερωμένη - Κουναρές -[Αγ. Βαρβάρα]- ?γιος Σώστης.

9.   Καρδιανή -[Όρμος Γιαννάκη]- Ιστέρνια -[Όρμος Ιστερνίων]- Πλατειά - Πύργος - [Πάνορμος]-Μαρλάς - Μαμάδος.

10. Καλλονή -[Καρκάδος]- Αετοφωλιά - Κόρης Πύργος - Σταυριά - Μονή Καταπολιανής - Πλατειά -[Πύργος]- Ρόχαρη.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2627