Όχι άλλη βία, σεβασμός στους πολίτες
Ημερομηνία Friday, January 16 @ 10:56:19 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210.3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
 
15.01.09

Όχι άλλη βία, σεβασμός στους πολίτες
Να συσταθεί Ανεξάρτητη Επιτροπή, να ενισχυθεί η δημοκρατία και η διαφάνεια  Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ευχήθηκαν από την πρώτη στιγμή περαστικά στον Αστυνομικό Διαμαντή Μαντζούνη, θύμα δολοφονικής ένοπλης επίθεσης και χαίρονται για την καλή πορεία της υγείας του. Για να αντιμετωπιστούν όμως επί της ουσίας τα ζητήματα που αναδείχτηκαν τον τελευταίο μήνα, να αμβλυνθούν οι αιτίες τους και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας, καταθέτουν ψύχραιμα τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους.
  Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η αφορμή για τη μεγαλύτερη εξέγερση της μεταπολίτευσης. Μαθητές και νέοι σε όλη τη χώρα αυτο-οργανώθηκαν και διαδήλωσαν κυρίως ειρηνικά, ασκώντας έντονη κριτική σε μια κοινωνία που επιτρέπει σε όργανα της τάξης να αυθαιρετούν ή και να σκοτώνουν, χωρίς μάλιστα κανείς να αναλαμβάνει πραγματικά την πολιτική ευθύνη. 
  Είπαμε εξαρχής ότι η δικαιολογημένη οργή δεν κάνει αποδεκτή την τυφλή βία και τις καταστροφές. Παρόλο που οι διαμαρτυρίες δεν ήταν πάντα ειρηνικές, γενικά οι μαθητές έδειξαν ότι είναι πολιτικά και κοινωνικά ώριμοι. Οι καθιστικές διαμαρτυρίες, η πολιορκία αστυνομικών τμημάτων, το συμβολικό ξεγύμνωμα και τα λουλούδια προς αστυνομικούς, η επίμονη αλλά μη βίαιη δράση τους δεν υποστηρίχτηκε, ούτε προβλήθηκε ώστε να δώσει το συνολικό στίγμα της εξέγερσης. Παρόλα αυτά, αποδείχτηκαν μια δύναμη ελπίδας για ανανέωση της κοινωνίας και τη διαμόρφωση μιας δυναμικής αλλαγής των κυρίαρχων σήμερα πολιτικών, που ευθύνονται για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, τη γενικευμένη διαφθορά καθώς και την απαξίωση της ίδιας της πολιτικής.
  Η κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας επέλεξαν συχνά είτε την απουσία είτε τις επιθέσεις χωρίς διάκριση. Μάλιστα, πυκνοκατοικημένες περιοχές βομβαρδίστηκαν επανειλημμένα με επικίνδυνα χημικά, δακρυγόνα και ασφυξιογόνα, που απείλησαν τη ζωή και την υγεία όχι μόνο των διαδηλωτών αλλά και των κατοίκων και ιδιαίτερα εγκύων, παιδιών και ατόμων με εξασθενημένο οργανισμό. Επιπλέον, η μόνιμη και επιδεικτική παρουσία ΜΑΤ στο κέντρο επέτεινε τα ερωτηματικά για την οπλοφορία των αστυνομικών και τους κανόνες χρήσης των όπλων αλλά και τη σκοπιμότητα και το ρόλο των Ειδικών Φρουρών και των ΜΑΤ.
  Πιθανές ευθύνες της κυβέρνησης και της ηγεσίας της αστυνομίας προκύπτουν και από τις καταγγελίες ΜΜΕ και πολιτών για εμπλοκή οργάνων της πολιτείας και παρακρατικών στις καταστροφές και τη βία, για τις οποίες δεν επιδείχτηκε καμία διάθεση για διερεύνηση. Η έκταση των καταστροφών και μάλιστα προς «στόχους» όπως μικρά μαγαζιά, περίπτερα, σηματοδότες, στάσεις λεωφορείων κτλ, δημιούργησαν ερωτηματικά για το αν πρόκειται για κυβερνητική ανικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης ή μια άρρητη τακτική κάποιων μηχανισμών ώστε να διογκωθούν οι ζημιές από πράξεις τυφλής βίας, με στόχο να συκοφαντηθούν οι διαδηλωτές και να ξεχαστεί η δολοφονία.
  Οι κατευθύνσεις του πρώην προέδρου της Ιταλίας Φ. Κοσίγκα για προβοκάτσιες, δηλ. για «να αποσυρθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, να διεισδύσουν στο κίνημα προβοκάτορες έτοιμοι για τα πάντα και να αφήσουν τα πράγματα έτσι για καμιά δεκαριά μέρες ώστε οι διαδηλωτές να αταστρέψουν μαγαζιά, να πυρπολήσουν αυτοκίνητα και να καταστρέψουν τελείως την πόλη» είναι αποκαλυπτικές μιας απαράδεκτης, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής πρακτικής κάποιων κυβερνήσεων. (“Επισκόπηση Τύπου” της ιταλικής Κυβέρνησης).
  Κι ενώ η κοινωνία αναζητούσε τρόπο να επουλώσει τις πληγές της και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσε η νεολαία και η συγκυρία, ήρθε η επίθεση εναντίον του αστυνομικού φρουρού με στόχο να κλιμακώσει τη βία και –τελικά- να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την πραγματική συζήτηση που έπρεπε να κάνει.
  Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε ο διάλογος για την κρίση και για τις πολιτικές λύσεις που απαιτούνται, να θαφτεί κάτω από τους όγκους των σπασμένων βιτρινών και να εξουδετερωθεί από τις δολοφονικές σφαίρες.
  Η λογική αυτών που ανέλαβαν την ευθύνη λέγοντας ότι «στις σφαίρες απαντάμε µε σφαίρες» δεν πρέπει απλά να καταγγελθεί αλλά να τεθεί στο περιθώριο επί της ουσίας. Η ευρωπαϊκή εμπειρία των δεκαετιών ‘70 και ‘80 ήταν τραυματική και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ξεφύγουν οι κοινωνίες από την κουλτούρα της βίας και οι περισσότεροι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής να διαπιστώσουν τα τραγικά αδιέξοδα.
  Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλάει με όπλα και σφαίρες για λογαριασμό της κοινωνίας. Κανένας δεν δικαιούται να αφαιρεί ή να αποπειράται να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου, όποια ιδιότητα και αν έχει, να προχωράει στην έκδοση «απόφασης» θανατικής καταδίκης, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ και αν χρησιμοποιεί. Κάθε ζωή είναι πολύτιμη και μοναδική. Η θανατική καταδίκη είναι η πιο βάρβαρη πράξη για οποιονδήποτε λόγο και από όποιον και αν αποφασίζεται και εκτελείται.

Δεν οδηγεί σε καλύτερη κοινωνία αλλά στη βαρβαρότητα. Η κλιμάκωση της βίας δεν απελευθερώνει τις κοινωνίες αλλά δίνει πάτημα για  περισσότερο έλεγχο, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερτροφική ανάπτυξη των κατασταλτικών μηχανισμών. Τελικά, οι βίαιες πρακτικές παθητικοποιούν τους πολίτες, στρέφονται μακροπρόθεσμα ενάντια στην κοινωνία και την ανάπτυξη πραγματικών κινημάτων κοινωνικής αλλαγής. Η αστυνομική ή η «άλλη» βία δεν είναι λύση, είναι το πρόβλημα ή μέρος του προβλήματος.
  Χρειάζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και η κοινωνία να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
  * η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής Υπουργός υπεύθυνο για τη «δημόσια τάξη» να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική, που θα έχει στο κέντρο της την εκπαίδευση της αστυνομίας για την επίλυση των κρίσεων χωρίς τη χρήση βίας και πολύ περισσότερο όπλων. Η διαμεσολάβηση που προλαβαίνει την όξυνση της αντιπαράθεσης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της ζωής πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές μιας σύγχρονης πολιτικής για την ασφάλεια των πολιτών.
  * η ελληνική Βουλή να συστήσει άμεσα μια Ανεξάρτητη Επιτροπή, με συμμετοχή των προέδρων των Νομικών Σχολών, των Δικηγορικών Συλλόγων, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, πολιτών κ.α. για διερεύνηση των καταγγελιών για τις καταστροφές, τη βία, το ρόλο και τα καθήκοντα των αστυνομικών, τη χρήση όπλων αλλά και δακρυγόνων, όπως έχει ζητήσει ο Συνήγορος του Πολίτη. Η Επιτροπή αυτή πρέπει να έχει πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και η ΕΥΠ καθώς και τη δυνατότητα να εξετάσει κρατικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα όσους εμφανίζονται στο οπτικό υλικό που έφεραν στη δημοσιότητα ΜΜΕ, πολίτες (μεταξύ των οποίων και μέλη μας), η εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, η ιντερνετική τηλεόραση TVXS του Στ. Κούλογλου καθώς και κάθε άλλη τεκμηριωμένη καταγγελία. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι χρειάζεται παραπέρα διερεύνηση, να σταλεί το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής, με πρόταση για Εξεταστική.
  * οι εκπρόσωποι των κομμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των νέων (μαθητών και φοιτητών), των μεταναστών και των μικροεπιχειρηματιών, να οργανώσουν σειρά διαβουλεύσεων, ώστε να έρθουν στο φως τα αιτήματα, τα αίτια και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν.
 
   H Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
 
  Πληροφορίες:
  Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976 448442, Νίκος Χρυσόγελος, 6936 672882Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2618