Πολύτιμη Ενέργεια στα Σκουπίδια του Μάνου Χαραλαμπάκη
Ημερομηνία Monday, June 12 @ 14:57:50 UTC
Θέμα Νησιά


Στα... σκουπίδια πετάει η Ελλάδα την ενέργεια από τη γεωθερμία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή να καλύψει ανάγκες θέρμανσης και ψύξης σε σπίτια, βιομηχανίες και άλλα κτίρια.

H γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρισμού, όταν στο υπέδαφος βρεθούν γεωθερμικά πεδία με θερμοκρασίες υψηλές (άνω των 150° C). Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών, θερμοκηπίων, ξενοδοχείων. Όπως αποδεικνύεται όμως, η Ελλάδα δεν την αξιοποιεί σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, αν και θεωρείται χώρα πλούσια σε γεωθερμικά πεδία.

?λλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκμεταλλευόμενες τη γεωθερμία παράγουν έως και 800 μεγαβάτ ηλεκτρισμού, αλλά η Ελλάδα δεν παράγει ούτε ένα... Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν γίνει από τη ΔΕΗ γεωτρήσεις σε νησιά προκειμένου να απαλλαγούν από τις ντιζελοκίνητες μονάδες, που κοστίζουν περισσότερο και ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Πολλές από τις γεωτρήσεις, αναφέρουν οι ειδικοί, παραμένουν δεσμευμένες από τη ΔΕΗ και δεν αξιοποιούνται. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η ενέργεια παραμένει στο υπέδαφος, όπως λένε, είναι ότι υπόκειται στις διαδικασίες του Μεταλλευτικού Κώδικα. «Αυτό σημαίνει ότι η γεωθερμία, παρότι είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αντιμετωπίζεται ως μετάλλευμα.

Δηλαδή αν βρεθεί ένα γεωθερμικό πεδίο (υψηλής θερμοκρασίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) στο κτήμα κάποιου, το πεδίο δεν ανήκει σε αυτόν αλλά στο... Δημόσιο», λέει στα «NEA» ο καθηγητής Γεωθερμίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Ένωσης Γεωθερμικών Ελλάδος, Μιχαήλ Φυτίκας.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Μήλου και της Νισύρου. Στη Μήλο έγιναν πέντε γεωτρήσεις που θα μπορούσαν να «δώσουν» 20 μεγαβάτ. Στήθηκε μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής των 2 μεγαβάτ, αλλά λόγω αντιδράσεων των κατοίκων έκλεισε...

Στη Νίσυρο απλώς έγιναν οι γεωτρήσεις, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Λέσβο. «H περιοχή μελετάται από τη ΔΕΗ από το 1970», τονίζει ο καθηγητής Μηχανολογίας στο TEI Χαλκίδας, Μιχάλης Βραχόπουλος.

Μικρής κλίμακας είναι η αξιοποίηση και των γεωθερμικών πεδίων χαμηλότερων θερμοκρασιών (40°-50° C), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για θέρμανση θερμοκηπίων και βιομηχανικών μονάδων. Όπως αναφέρει ο κ. Φυτίκας, «η γεωθερμία βρίσκει εφαρμογή μόνο σε 300 στρέμματα θερμοκηπίων, σε δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και για θέρμανση σε τρία μεγάλα κτίρια, αν και με τις υπάρχουσες γεωτρήσεις θα μπορούσαν να την εκμεταλλευθούν για περίπου 10.000 στρέμματα θερμοκηπίων»!

(Τα Νέα, 16/5/06)


 6ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=261