Μην υπονομεύετε την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα
Ημερομηνία Tuesday, December 23 @ 16:12:24 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440
Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email: info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr 
  

11 Δεκεμβρίου 2008
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μην υπονομεύετε την Ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα!
Κίνδυνος για αποδυνάμωση του Ενεργειακού-Κλιματικού Πακέτου της ΕΕ από το Συμβούλιο Κορυφής, 11-12 ΔεκεμβρίουΣήμερα και αύριο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχηγών κρατών με βασικό αντικείμενο τη διαμόρφωση της πρότασης σχετικά με το Ενεργειακό-Κλιματικό Πακέτο της ΕΕ το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις «τριαλόγου» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.
  Την Τρίτη το πρωί επετεύχθη συμφωνία για την οριστική πρόταση σχετικά με τον έναν από τους τρεις άξονες του Πακέτου, την προώθηση των ΑΠΕ. Ουσιαστικά, η ΕΕ έχει πλέον την πιο φιλόδοξη πολιτική για τις ΑΠΕ στον κόσμο: Το 2020 το 20% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ θα πρέπει υποχρεωτικά να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή αν και δηλώνει απογοητευμένο από την διατήρηση συγκεκριμένου στόχου για συνεισφορά βιοκαυσίμων στα καύσιμα μεταφορών, παρά τις επιστημονικές επιφυλάξεις για την περιβαλλοντική ακεραιότητά τους.
  Τα πράγματα όμως δεν φαίνονται τόσο θετικά για τους άλλους δύο άξονες του Πακέτου: Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής (ΕΣΕΔΕ) και τη συμφωνία κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών-μελών για τη μείωση των εκπομπών. Μετά την αρχική ικανοποίηση και ομοφωνία γύρω από τις προτάσεις της Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2008, ορισμένες χώρες άρχισαν τους τελευταίους μήνες να πιέζουν για τη μείωση της φιλοδοξίας των μέτρων του Πακέτου, προσπαθώντας να προστατέψουν τις εγχώριες επιχειρήσεις τους.
  Όμως η προστασία του κλίματος δεν μπορεί να περιμένει άλλο! Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πιστεύει πως ένα Πακέτο τόσο λίγο φιλόδοξο δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια φάρσα. Αν οι –ούτως ή άλλως ανεπαρκείς- προτάσεις του Πακέτου αμβλυνθούν κι άλλο, το αποτέλεσμα θα είναι η υπονόμευση όχι μόνο της αξιοπιστίας και της πρωτοπορίας της Ευρώπης στις πολιτικές για το κλίμα αλλά και των ίδιων των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Στην περίπτωση αυτή, με επιστημονική βεβαιότητα δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε αποσταθεροποίηση του κλίματος με καταστροφικές επιπτώσεις.
  Απευθύνουμε έκκληση στους αρχηγούς κρατών της ΕΕ να αντιληφθούν τη σημαντικότητα των αποφάσεων που θα λάβουν αύριο στις Βρυξέλλες και να ασκήσουν κάθε δυνατότητα ώστε να απορριφθούν οι πιέσεις για χαλάρωση του Ενεργειακού-Κλιματικού Πακέτου.
  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επιβεβαιώσει την μέχρι τώρα αρκετά υπεύθυνη στάση του και να απορρίψει το Πακέτο εφόσον η τελική πρόταση περιλαμβάνει όλες αυτές τις υποχωρήσεις.

  Πιο αναλυτικά:
 
  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία πιέζουν για τις παρακάτω αλλαγές στο Ενεργειακό-Κλιματικό Πακέτο:
* Μερική παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής μέχρι το 2016 για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- όπου άνθρακας και λιγνίτης έχουν μερίδιο άνω του 30% στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
* Δωρεάν παραχώρηση μέχρι και 100% των δικαιωμάτων εκπομπής σε βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες σε εξωτερικό ανταγωνισμό.
* Δυνατότητα επίτευξης μέχρι και του 67% των μειώσεων εκπομπών σε τομείς όπως οι μεταφορές και τα κτίρια, όχι με εγχώρια μέτρα αλλά μέσω αγοράς δικαιωμάτων από χώρες εκτός της ΕΕ.
* Αφαίρεση της πρόβλεψης για πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης κατά 30% σε περίπτωση επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας.
* Αφαίρεση της πρόβλεψης για συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα προς τα κράτη μέλη για συμμόρφωση με τους στόχους τους.
* Αφαίρεση της πρόβλεψης για συγκεκριμένη δέσμευση ποσού από την πώληση δικαιωμάτων που θα χρησιμοποιηθεί για βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους.
 
  Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος ΔΣ, 6936 672882
Τάσος Κρομμύδας, Υπεύθυνος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, 6945 940916


  Προς Συντάκτες:
  Αναλυτικότερες πληροφορίες στα παρακάτω κείμενα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS:
* Κείμενο παρουσίασης του «Κλιματικού-Ενεργειακού Πακέτου»
* Κείμενο με συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις για το Πακέτο και τη Συνδιάσκεψη του Πόζναν
* Δελτίο Τύπου για τις αποφάσεις των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου για το Ενεργειακό-Κλιματικό ΠακέτοΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2579