Κάρυστος - 352 ανεμογεννήτριες, χωρίς τον παραμικρό χωροταξικό σχεδιασμό
Ημερομηνία Sunday, December 14 @ 18:42:40 UTC
Θέμα Νησιά


Καλημέρα, διαμένω μόνιμα στη Νότια Καρυστία και ποιο συγκεκριμένα στην Κάρυστο.

Εμείς είμαστε οι πρώτοι που μάθαμε τι σημαίνει για το ελληνικό κράτος ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην περιοχή μας έχουν ήδη εγκατασταθεί 352 ανεμογεννήτριες, χωρίς τον παραμικρό χωροταξικό σχεδιασμό.Δεν θέλω να μπω στην κουβέντα για το κατά πόσο συνεισφέρουν οι ανεμογεννήτριες στη λύση του ενεργειακού ζητήματος ή όχι.
Θέλω όμως να θέσω συγκεκριμένους προβληματισμούς για το περιβόητο χωροταξικό.
1. Εξηγήστε μου γιατί από τη στιγμή που οι επιστήμονες χαρτογραφούν τις περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας, το ΥΠΕΧΩΔΕ το προχωρά περισσότερο και ορίζει περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας; Μήπως αντί να υποκινεί το επενδυτικό ενδιαφέρον υποκινείτε απ αυτό;
2. Εξηγήστε μου πραγματικά ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Από πού προκύπτει απ` το κείμενο;
3. Γιατί στο σχέδιο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στα συνωδά έργα(δρόμοι και γραμμές μέσης και υψηλής τάσης); Πρέπει να γνωρίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς στη Νότια Καρυστία είναι η διέλευση υπέργειων γραμμών μεταφοράς ενέργειας μέσα από οικισμούς ή δίπλα απ` αυτούς, μέσα από περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και τουριστικής αξίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και προκαλώντας συνεχώς πυρκαγιές.
4. Ποιος είναι αρμόδιο για την τήρηση που περίφημου ποσοστού κάλυψης επί των εδαφών ενός ΟΤΑ; Οι Περιφέρειες. Θα παρακαλούσα να ρωτήσετε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να σας πει πόσες ανεμογεννήτριες υπάρχουν σήμερα στα διοικητικά όρια της. Πιστεύεται ότι γνωρίζει;
5. Ποια συγκεκριμένη δέσμευση αναλαμβάνουν εκ του σχεδίου οι επενδυτές για την αποκατάσταση του τοπίου και των θιγόμενων ιδιοκτησιών όταν η επένδυση τους εγκαταλειφθεί;
6. Γιατί δεν επιδοτείται η οικιακή ή μικρής κλίμακας παραγωγή που θα είχε ίσως αμεσότερο αποτέλεσμα και προτιμούν να πριμοδοτήσουν επιχειρηματίες και μάλιστα πολύ συγκεκριμένους;
Όπως γίνεται αντιληπτό ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου για εμάς, τους κατοίκους αυτού του τόπου, τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο αρνήθηκε να διαλεχθεί ακόμα και επί των όποιων προτάσεων κατέθεσαν οι Δήμοι και η Νομαρχία Ευβοίας.
Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Είμαστε ενάντιοι στην άναρχη και άνευ όρων εγκατάσταση αιολικών πάρκων που μετατρέπουν την περιοχή μας σε βιομηχανικό τοπίο, απαξιώνουν τη γη μας και στερούν από τους κατοίκους του κάθε άλλη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης.

Υ.Γ. Πότε κ. Γιόγιακα ήρθατε σε επαφή μ’ εμάς και ακούσατε όλα αυτά τα αστεία που αναφέρετε στο άρθρο σας. Στην Κάρυστο έχουν γίνει δύο ημερίδες για το θέμα αυτό (ανατρέξτε στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Χαλκίδας και στον Ευβοϊκό τύπο για υλικό) και κανένας δεν ψέλλισε καν τέτοιου είδους αστειότητες.
Θα επιθυμούσα πριν γράψετε ένα άρθρο για τις αντιδράσεις ενάντια στα αιολικά (και μάλιστα με ένα τόσο φαιδρό τίτλο) να έρθετε πρώτα σε επαφή με κάποιους απ` τους ανθρώπους που αντιδρούν.

26/11/2008

ΠΑΠΑΛΥΜΠΕΡΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2564