ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ - ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ
Ημερομηνία Saturday, December 13 @ 11:11:57 UTC
Θέμα Νησιά


Ανακοίνωση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για το Σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό

09/10/2008Το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων του ΣΥΝ σε σχέση με το Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει τα εξης.

Παρόμοιο σχέδιο με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό που σήμερα προωθείται με την κλειστή διαδικασία της ΚΥΑ, είχε παρουσιαστεί πριν ενάμιση χρόνο και είχε απορριφθεί από το σύνολο σχεδόν του τεχνικού και επιστημονικού κόσμου, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό.

 Όπως και τότε έτσι και σήμερα, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του τμήματος Ασημίνα Ξηροτύρη, οι μόνοι που το αποδέχονται είναι οι μεγάλες κατασκευαστικές τουριστικές και real estate επιχειρήσεις, αφού ο κύριος κορμός του ειδικού χωροταξικού είναι η προώθηση της μεγάλης κλίμακας δόμησης της παραθεριστικής κατοικίας σε όλη την Ελλάδα, τα νησιά, την παράκτια ζώνη, ακόμη και σε περιοχές Natura και αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αντί το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, υπακούοντας όπως θα έπρεπε στις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης, να οργανώνει χωρικά την τουριστική δραστηριότητα της χώρας με γνώμονα την αειφορία και την προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, αφήνει στην κυριολεξία τον έλεγχο της τουριστικής δόμησης και ανάπτυξης, χωρίς καν μελέτες πολεοδόμησης, στις μεγάλες κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις, τις οποίες μάλιστα και επιδοτεί, με τη δυνατότητα να πωλούν αυτές μέχρι και το 50% ως παραθεριστική κατοικία. Θα έλεγε κανείς ότι αντιγράφεται η «επάρατος» τροπολογία για την περιοχή του Πορτο- Καρράς.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί αμέσως γιατί προσβάλει «το εθνικό αίσθημα ευθύνης»,που έχουμε όλοι μας για τις μοναδικές τουριστικές περιοχές της χώρας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και για την κοινωνική και οικονομική προστασία των πολλών, που ζούν και εργάζονται στον τουρισμό.

Αλίμονο αν δώσουμε και αυτόν τον μοναδικό πλούτο της χώρας σε αντιπαροχή.

Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας, Δημοσίων Εργων

------------------------------------------
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=11828&PHPSESSID=a5dc31803efb3778352ffba45a8fb34d22ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2552