Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ στην Αγιάσο
Ημερομηνία Wednesday, December 03 @ 22:49:17 UTC
Θέμα Μυτιλήνη


Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ στην Αγιάσο.

Φωτορύπανση! Το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που με γρήγορους ρυθμούς απλώνεται και σε όλη την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι στην χώρα μας, μάλλον λίγο δύσκολα θα ασχοληθεί με το πρόβλημα κάποιος "αρμόδιος" αφού πλέον δεν διαθέτουμε καν την κουλτούρα εκείνη που θα επέτρεπε την προσέγγιση αλλά και τη λύση του προβλήματος... Έτσι λοιπόν οι τοπικοί μας άρχοντες συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιός θα φωτίσει περισσότερο τα πάντα στην περιφέρειά τους. Πιστεύουν βλέπετε πως ο τεχνητός φωτισμός τη νύχτα, σημαίνει πολιτισμό!!!

Παραδείγματα στη Λέσβο πολλά. Οι προβολείς που μπήκαν για να φωτίζουν από κάτω προς τα πάνω, το δένδρο της πλατείας στο Ίππειος, τους φοίνικες στο Μακρύ Γυαλό, τα βράχια πάνω από το Καγιάνι, το κάστρο της Μυτιλήνης και αλλού, ΔΕΝ είναι όμως πολιτισμός! Είναι ενοχλητικοί, ακατάλληλοι, εκτυφλωτικοί, κακόγουστοι , αναποτελεσματικοί, ενεργοβόροι, πολυδάπανοι και ρυπογόνοι! Και μάλιστα σε ένα νησί που όπως λένε έχει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης και τα γνωστά black out της ΔΕΗ.

Κάποιοι όμως ενδιαφέρθηκαν για το θέμα. Οι μαθητές του Γενικού Λύκειου Αγιάσου, υλοποίησαν ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τη φωτορύπανση. Επειδή το αποτέλεσμα του προγράμματος είναι αξιόλογο, η Αστρονομική Εταιρία Βορ. Αιγαίου "Γαλιλαίος" αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την έρευνά τους και φυσικά τi καλύτερο από το να βάλουμε την εργασία τους στο διαδίκτυο...

Μπορείτε να βρείτε την εργασία των μαθητών της Αγιάσου για τη φωτορύπανση, στη διεύθυνση: http://www.astrolesvos.gr/pe
Επισκεφθείτε την.

Δανιήλ Τσιορμπατζής
Πρόεδρος
Αστρονομικής Εταιρίας Βορ. Αιγαίου
"ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ"
Τ.Θ. 85, 81100 Μυτιλήνη
τηλ. 2251037149, 6947994772
info@astrolesvos.gr
http://www.astrolesvos.gr
http://www.aegeanastronomy.comΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2533