Κυκλάδες: Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το χωροταξικό Τουρισμού
Ημερομηνία Wednesday, December 03 @ 18:02:28 UTC
Θέμα Νησιά


Συνασπισμός Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

(Χωροταξικό Τουρισμού: Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, πίσω από τις απαιτήσεις ενόψει του επερχόμενου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού εγκλήματος)      Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου στις 26/11/08, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Ηλίας Αθυμαρίτης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:

      α) Στο θέμα της επιλογής της συμφερότερης συνεργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με τις Τράπεζες, εξήραν το έργο της Ν. Ε. που με άψογη διαδικασία κατέληξε σε απόφαση (Τράπεζα Πειραιώς) βάσει των κριτηρίων που καθορίστηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Επεσήμαναν επίσης ότι, με το ιδιωτικοποιημένο καθεστώς όλων των τραπεζών, δεν υπάρχει κριτήριο απόλυτης διασφάλισης των χρημάτων της Ν.Α.  και υπενθύμισαν την πρόταση μας για επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

      β) Καταψήφισαν την πρόταση για έγκριση άδειας Super Market της «Βρυόκαστρο Α.Ε.» 459 τ.μ., με δεδομένο ότι υπήρχαν πολλές ασάφειες πέραν της προτεινόμενης έκτασης του (αρνητική ψήφος Δημοτικού Συμβουλίου, υπό αίρεση απόφαση του επαρχιακού συμβουλίου, εκκρεμότητα στην έγκριση άδειας υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.) και ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.

      γ) Στο θέμα της ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης των σχολικών μονάδων, συμφώνησαν με την πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας, εκτός από το θέμα του Λυκείου Αμοργού και Κέας, όπου ζήτησαν την ίδρυση ξεχωριστών Λυκείων και ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών. Η πρόταση αυτή πέρασε κατά πλειοψηφία.

      δ) Εισηγήθηκαν την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στον αγώνα των παράκτιων αλιέων κατά της απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1967/2006 επιτρέπει στις μηχανότρατες να ψαρεύουν σε απόσταση 1 μιλίου από τις ακτές. Το ν.σ. ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα συμπαράστασης και παράλληλα αποφασίστηκε στο προσεχές διάστημα να οργανωθεί σύσκεψη με όλους τους συλλόγους των αλιέων στις Κυκλάδες.

      ε) Εκτός ημερήσιας διάταξης, ζητήσαμε να δοθεί προς το σώμα η επιστολή του Νομάρχη για το Χωροταξικό του Τουρισμού και να επιβεβαιωθεί η θέση μας για απόρριψη του.

      Διαπιστώσαμε πρώτον ότι, ο Νομάρχης δεν είχε αποστείλει επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς όπως μας είχε διαβεβαιώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, παρά μόνο επιστολή στον πρόσεδρο της Ε.Ν.Α.Ε. από τις 13/10/08. Δεύτερον, ενώ οι παρατηρήσεις που περιέχονται στην επιστολή είναι θετικές, δεν ζητά το κύριο, που είναι η απόρριψη του Χωροταξικού, όπως τουλάχιστον είχαμε συμφωνήσει σε προ μηνών συνεδρίαση μας. Τρίτον, ενόψει του τελικού κειμένου του ΥΠΕΧΩΔΕ και διαδικασίας έκδοσης της Κ.Υ.Α., θεωρούμε ότι ο Νομάρχης υποβάθμισε το θέμα και δεν το έφερε έγκαιρα έστω στο προηγούμενο ν.σ. (11-11-08), όπως είχαμε ζητήσει.

      Συμπερασματικά, εξαιτίας της ολιγωρίας της νομαρχιακής πλειοψηφίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, σε ένα κατεξοχήν τουριστικό νομό, στάθηκε πίσω από τις περιστάσεις και τις απαιτήσεις για το επερχόμενο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έγκλημα


                 26/11/08                                                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2532