Για την ανέλκυση του Sea Diamond
Ημερομηνία Wednesday, December 03 @ 17:53:26 UTC
Θέμα Θήρα


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΚΥΣΗ ΤΟΥ Κ/Ζ SEA DIAMOND
 
27/11/2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΚλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, οι κάτοικοι της Σαντορίνης, που εδώ και 18 μήνες αγωνίζονται για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND, αποφάσισαν μέσα στο α’ δεκαήμερο του Δεκέμβρη, την επ’ αρόριστον κατάληψη των γραφείων της ΔΟΥ Θήρας.


Παράλληλα, θέλοντας να αναγάγουν το πρόβλημα, ως εθνικό ζήτημα και να προστατευθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα, της μοναδικής στον κόσμο, καλντέρας, επεδίωξαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, Βουλής       κ. Σιούφα και αρχηγούς κομμάτων. Μέχρι στιγμής, από τις απαντήσεις που έλαβαν προγραμματίστηκε την Παρασκευή 28 Νοέμβρη αντιπροσωπεία από το Επαρχείο, Δήμο Θήρας, Κοινότητα Οίας – Θηρασίας και Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών, συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο.


Επίσης θα συναντηθούν και με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Κούβελη, από τον οποίο θα απαιτήσουν συνάντηση με το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
..............................................................................................................

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Θηραϊκού λαού για την ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος κ. Σπύρος Κουβέλης, παρουσία και του βουλευτή Κυκλάδων κ. Π. Ρήγα, στην αντιπροσωπεία από τη Σαντορίνη, που επισκέφθηκε τους αρχηγούς των κομμάτων.
 
Στην αντιπροσωπεία αυτή συμμετείχαν ο Έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος. Ρούσσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Γρατσίας, ο Αντιπρόεδρος κοινότητας Οίας – Θηρασίας κ. Νίκος Παγώνης και από μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών η κα Μ. Αργυρού, ο κ. Λ. Λυγνός, η κα Μ. Ρουσσάκη, ο κ. Π. Σιγάλας και ο κ. Κ. Τσιγαρίδας.
 
Ωστόσο, η αντιπροσωπεία ζήτησε να συναντηθεί με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δικαιολόγησαν όμως την απουσία του Προέδρου, στο φορτωμένο του πρόγραμμα. Φορείς και πολίτες πιστεύουν ότι ως πιθανά μελλοντικός πρωθυπουργός οφείλει να δεσμευτεί ότι το ναυάγιο θα ανελκυστεί από τη θάλασσα της Σαντορίνης και γενικότερα του Αιγαίου. Δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, σε γρήγορο χρονικό διάστημα.
 
Στη συνέχεια κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος κα. Παπαρήγα, παρουσία της κας Διαμάντως Μανωλάκου βουλευτής του κόμματος, εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση του Κ.Κ.Ε. στον δίκαιο αγώνα του Λαού της Σαντορίνης.
 
Ως προς το αίτημα της αντιπροσωπείας, να αναχθεί το πρόβλημα σε εθνικό ζήτημα, η κα Παπαρήγα υποσχέθηκε ότι σύντομα μετά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού που διεκπεραιώνεται στο τέλος του Δεκέμβρη, το κόμμα της θα το φέρει αμέσως μετά σε συζήτηση στη βουλή, στην ώρα του Πρωθυπουργού.
 
Η Γενική Γραμματέας στάθηκε ιδιαίτερα στη θέση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και της Κυβέρνησης ότι δεν θα διαθέσουν για την ανέλκυση χρήματα, για να μην επιβαρυνθούν οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες. Δεν ζήτησε κανείς να φορολογηθούν οι πολίτες, να φορολογηθούν αυτοί που πρέπει και ανάμεσα σε αυτούς και οι εφοπλιστές.
 
Στην προκειμένη περίπτωση η Κυβέρνηση, να χρηματοδοτήσει την ανέλκυση και να διεκδικήσει μέσω δικαστικής οδού τα χρήματα, από την πλοιοκτήτρια εταιρεία LOUIS, είπε χαρακτηριστικά.
 
Σχετικά με τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνου, η οποία εκφράστηκε παρουσία και του βουλευτή κ. Θ. Δρίτσα στάθηκε θετικά, στηρίζοντας και αυτός τον αγώνα του Θηραϊκού λαού. Απάντησε ότι με επερώτηση στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει το αίτημα της ανέλκυσης.
 
Ωστοσο, φάνηκε επιφυλακτικός για το αν θα επιτευχθεί η ανέλκυση, καθώς όπως είπε η λογική των πραγμάτων, όπως αυτά λειτουργούν στην Ελλάδα, δείχνουν ότι το ναυάγιο θα παραμείνει στο βυθό της καλντέρας, εκτός όπως είπε χαρακτηριστικά ο αγώνας του λαού συνεχιστεί και αναγκάσει την Κυβέρνηση να το χρηματοδοτήσει.
 
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια δεν στάθηκε εφικτή την ίδια ημέρα, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναμένεται όμως σύντομα η νέα ημερομηνία της συνάντησης.
 
Τέλος, με προβληματισμό απεχώρσησε από τις συναντήσεις αυτές η αντιπροωσωπεία και τα κύρια μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών, αλλά με τη βεβαιότητα και την απόλυτη πίστη ότι η υπόθεση του ναυαγίου βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων και φίλων της Σαντορίνης και μόνο μέσα από τον αγώνα θα απαλλαγούν τα νερά της καλντέρας και του Αιγαίου γενικότερα, από την οικολογική αυτή βόμβα, που όσο ο χρόνος περνά μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε πολύ χειρότερη και μη αναστρέψιμη κατάσταση.
 
Την ευθύνη φέρει η πολιτεία και ως πολίτες αυτής της πολιτείας, απαιτούμε από αυτήν να μας προστατεύσει, ως υποχρεούται.
 
 
Σαντορίνη 30-11-2008
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMONDΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2529