Το Αρχιπέλαγος στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας
Ημερομηνία Tuesday, November 18 @ 19:33:01 UTC
Θέμα Νησιά



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας
 

Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α συμπαρίσταται στον αγώνα της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας. Οι κινητοποιήσεις, που κορυφώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας και συνεχίζονται υπό τη μορφή απεργίας πείνας των αλιέων έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αποτελούν την ύστατη (;) μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό της πολιτείας. Προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τη Συνομοσπονδία συναντούν την προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων. Οι προτάσεις αυτές αφορούν
§ στην άμεση εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1967/2006, σύμφωνα με τον οποίο οι μηχανότρατες απαγορεύεται να ψαρεύουν σε απόσταση 1,5 μιλίου από τις ακτές και στην άμεση ανάκληση της απόφασης που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2008 (164198/03–03–08) ο Υπουργός Ανάπτυξης που επιτρέπει στις μηχανότρατες να αλιεύουν σε απόσταση μόλις ενός μιλίου
§ στην απαγόρευση της αλιείας με γρι γρι σε βάθη μικρότερα των 50μ και η εφαρμογή της αναλογίας άλτους του εργαλείου και βάθους εργασίας (70%) που προβλέπεται από τον ΕΚ 1967/2006.
§ στην κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας.
 
Η πάγια θέση του Αρχιπελάγους, η οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, δεν είναι μόνο ο περιορισμός της αλιείας από τα εργαλεία μέσης αλιείας στο όριο του 1,5 μιλίου από τις ακτές, αλλά να καθοριστούν σαφή αλιευτικά πεδία, που θα τους απαγορεύεται η αλιευτική δραστηριότητα σε περιοχές όπου υπάρχουν τα προστατευόμενα, ιδιαίτερα παραγωγικά, αλλά και ξεχωριστής περιβαλλοντικής σημασίας ενδιαιτήματα, των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και των υφάλων ασβεστολιθικών ροδοφυκών.
Τα οικοσυστήματα αυτά εκτείνονται μέχρι βάθος 150 μέτρων και έως και πριν λίγες δεκαετίες, κάλυπταν την πλειονότητα των ελληνικών παράκτιων οικοτόπων, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό των θαλασσών με πλούσια ιχθυαποθέματα, και στη γενικότερη υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Οφείλουμε έστω και λίγο πριν από την οριστική καταστροφή αυτών των σπάνιων ενδιαιτημάτων στις θάλασσές μας, να λάβουμε τα απαραίτητα, αλλά και αυτονόητα μέτρα για την προστασία τους, όπως έχουμε δεσμευτεί να πράξουμε και με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας για την προστασία τους.
 
Θέματα ζωτικής σημασίας λοιπόν, όπως είναι το μέλλον της μικρής παράκτιας αλιείας, που αντιπροσωπεύει το 95 % του κλάδου, και η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με τρόπο υπερφίαλο προς την πλειοψηφία και με τρόπο υποτελή προς τα ευμεγέθη οικονομικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύει η Μέση Αλιεία (μηχανότρατες, γρι-γρι).
 
Εν τέλει, μήπως όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και συντηρούν τη φιλολογία περί γενικότερης προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να ανασκουμπωθούν και να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους;
Πολιτικές και πολιτικοί, που θεωρούν ότι αυτή η χώρα πρέπει να προοδεύει βαδίζοντας προς τα πίσω, θεωρούμε ότι δεν μας αξίζουν. Αντίστοιχα, δεν μας αξίζει η πάγια νοοτροπία εξυπηρέτησης μικρών επαγγελματικών ομάδων, ενάντια στο όφελος της χώρας και των πολιτών στο σύνολό τους.
 
Σε μία περίοδο σοβούσης υποσιτιστικής κρίσης, λόγω των διαδοχικών απεργιών πείνας, το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α καλεί τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ΥΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση να διασαφηνίσουν άμεσα τη θέση τους γύρω από ζητήματα που κρίνουν το μέλλον 40.000 αλιέων και τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη των χωρών που σέβονται το περιβάλλον ή των χωρών που υπογράφουν τον αργό θάνατο της φυσικής τους κληρονομιάς.
 
Θοδωρής Τσιμπίδης
Διευθυντής Αρχιπελάγους, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου
 





Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2502