Θάσος και Κέα: Αρχαιολογικά... οικόπεδα προς αντιπαροχή
Ημερομηνία Sunday, November 09 @ 17:48:06 UTC
Θέμα Νησιά


Αρχαιολογικά... οικόπεδα προς αντιπαροχή


Της Ν. Κοντράρου-Ρασσιά




Αμα έχεις τους αρχαιολόγους να εισηγούνται την ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην παραλία της Θάσου και συγκεκριμένα στη θέση Αγιος Ιωάννης-Λουκάς (Δημοτικό Διαμέρισμα Θεολόγου), εντός κηρυγμένου χώρου ως αρχαιολογικού και φυσικού κάλλους, τι τους θέλεις τους... εχθρούς;

Τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων (κτίριο υστερορωμαϊκών χρόνων, αρχαίο πηγάδι και κτίσματα Εποχής του Χαλκού) πρότεινε ο έφορος Αρχαιοτήτων Καβάλας συνηγορώντας υπέρ τού αιτήματος της εταιρείας «REALA (ΡΙΑΛΑ)» για την ανέγερση τριώροφου ξενοδοχείου (5.000 τ.μ.) πέντε αστέρων, σε έκταση 43 στρεμμάτων, με μπανγκαλόουζ και όλες τις εγκαταστάσεις πολυτελούς τουριστικής μονάδας.

Βεβαίως ο έμπειρος αρχαιολόγος γνωρίζει πολύ καλά ότι αρχαιότητες που δεν προστατεύονται στοιχειωδώς δεν έχουν καμία ελπίδα να διατηρηθούν. Γι' αυτό πρότεινε τη συνύπαρξή τους με το ξενοδοχείο. Ωστόσο, η έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, κ. Αχειλαρά, κατά τη συζήτηση του θέματος προχθές στο ΚΑΣ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις. Δεν είναι ενθαρρυντικό το παράδειγμα της Μύρινας Λέσβου, όπου αρχαιότητες βρίσκονται εντός ξενοδοχειακής μονάδας και οι αρχαιολόγοι πρέπει να πάρουν την άδεια του ξενοδόχου για να τις δείξουν στον κόσμο.

Το πρόβλημα στην περίπτωση της Θάσου είναι ότι δεν έχει ερευνηθεί πλήρως η επίμαχη έκταση, ούτε υπήρξε η γνώμη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. «Ποιος μας λέει ότι ο μισός προϊστορικός οικισμός δεν έχει βυθιστεί στη θάλασσα;», έθεσε το εύλογο ερώτημα ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης. Μαζί με τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Βιβή Βασιλοπούλου ήταν οι μόνοι που μειοψήφησαν στην απόφαση της «κατ' αρχήν» χωροθέτησης του έργου.


Διώροφες κατοικίες σε απόσταση 30 μ. από την αδόμητη ζώνη Α του χώρου της αρχαίας Καρθαίας θέλει να κτίσει ο... χορηγός της αναστήλωσης του ναού
Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία που καλοβλέπουν τους αρχαιολογικούς χώρους. Οικοπεδοποίηση μιας παρθένας σήμερα περιοχής στην Κέα, τη γνωστή μας ως Τζια, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Καρθαίας, όπου τα τελευταία χρόνια αναστηλώνεται με 2.347.762 ευρώ (Γ' ΚΠΣ) ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα, και σε απόσταση 30 μ. από την αδόμητη ζώνη Α, συγκεκριμένα στη θέση «Καλησκιά», ζητείται από μια εταιρεία άδεια οικοδόμησης 28 οικοπέδων. Το σχέδιο προβλέπει διώροφες κατοικίες - με ή χωρίς πισίνες δεν διευκρινίστηκε.

Η χορήγηση της άδειας προς το παρόν «σκάλωσε». Πού νομίζετε; Στο ηθικό δίλημμα ότι ο άνθρωπος που ζητεί την άδεια είναι χορηγός στην αναστήλωση του ναού. Τους έχει προσφέρει μερικούς ογκόλιθους από τα οικόπεδά του, όπως επισήμανε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, κ. Κόρκα. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής Καρθαίας, καθηγήτρια Εύα Μπουρνιά- Σημαντώνη, να επιβεβαιώσει την πληροφορία εγγράφως. Δεν της ζητήθηκε, όμως, να πει αν θεωρεί βλαπτική για τα παρακείμενα μνημεία την ανέγερση ολόκληρου χωριού. Ο σχετικός φάκελος συμπληρωνόταν με μια αρνητική για την επένδυση εισήγηση της αρμόδιας ΚΑ' Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Στη συζήτηση που έγινε στο ΚΑΣ τα μέλη του, εμπρός στον κίνδυνο να γίνει σε λίγο και η Τζιά σαν τη Μύκονο και με τη βούλα ενός αρχαιολογικού συμβουλίου, ψήφισαν με ανακούφιση την πρόταση της ΔΙΠΚΑ για «αυτοψία». Ωστόσο, λησμόνησαν να ορίσουν τα μέλη της Επιτροπής που θα επισκεφθεί τον χώρο και θα εισηγηθεί σχετικά.

Ν.Κ-Ρ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2008







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2481