Ναυάγιο Sea Diamond - Το συμπέρασμα της Γνωμοδότησης
Ημερομηνία Sunday, November 09 @ 17:41:02 UTC
Θέμα Θήρα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  -  ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
της οργάνωσης «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ»
 
ΝΑΥΑΓΙΟ SEA DIAMOND
Το συμπέρασμα της Γνωμοδότησης

Οι  συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων και των φίλων της Σαντορίνης για την ανέλκυση του ναυαγίου Sea Diamond, δείχνουν την αποφασιστικότητα  των πολιτών να διεκδικήσουν το αυτονόητο: καθαρό περιβάλλον και προστασία της υγείας. Παράλληλα δείχνουν την αναλγησία ενός αναποτελεσματικού κράτους που αναλώνεται στην γραφειοκρατική διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των εμπλεκομένων δημοσίων υπηρεσιών που τελικό στόχο έχουν την καθυστέρηση λήψης αποφάσεων για αποτελεσματική δράση.
 
Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, την οποία συνέταξε η Δρ. Μαρία Καραμανώφ - Σύμβουλος Επικρατείας. Πρόκειται για επιστημονική μελέτη που αφορά την υποχρέωση του κράτους να μεριμνήσει για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προέρχεται από το ναυάγιο, σύμφωνα με τη θεμελιώδη Αρχή της Βιωσιμότητας ( «Αειφορίας») η οποία είναι καταχωρημένη τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στο Συνταγματικό Δίκαιο..   http://www.archipelago.gr/Portals/0/εκ%20ναυαγίων%20ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ.pdf
 
Το συμπέρασμα της γνωμοδότησης είναι ότι η αποκατάσταση της βλάβης του θαλασσίου περιβάλλοντος αποτελεί  θεμελιώδη υποχρέωση του Ελληνικού Κράτους και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.  Η αποκατάσταση πρέπει να είναι άμεση και προέχει παντός άλλου δημοσίου σκοπού. Ο τελικός επιμερισμός και καταλογισμός των δαπανών μεταξύ των υπευθύνων προσώπων, ο οποίος εκ της φύσεώς του προϋποθέτει μακροχρόνιες δικαστικές και εξωδικαστικές διαδικασίες δεν δικαιολογεί καθυστέρηση ενάρξεως και ολοκληρώσεως της αποκαταστάσεως,  σε περίπτωση αδράνειας των κατ' αρχήν υπευθύνων. Επίσης, σύμφωνα με ορθή προς το Σύνταγμα ερμηνεία του νόμου 2881/2001, να θεωρηθεί ότι ουδέποτε περιήλθε η αρμοδιότητα αποκαταστάσεως στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το οποίο δεν διαθέτει την οργάνωση και τους αναγκαίους πόρους, αλλά εξακολουθεί να ανήκει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.    
 
Με βάση τη γνωμοδότηση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» και «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» κατέθεσαν αίτηση προς:
1. τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
2. τον Α' Υπαρχηγό Λιμενικού Σώματος
3. την Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας
4. τον Λιμενάρχη Θήρας
5. το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας 
Στην αίτηση, εκτός των άλλων επισημαίνεται ότι : «τυχόν παράλειψη εκδόσεως των ανωτέρω πράξεων ως και πάσης συναφούς, συνιστά παράλειψη οφειλομένης νομίμου ενεργείας, η οποία προσβάλλεται με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».
http://actionforsantorini.blogspot.com
 
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι απορίας άξιο και, δείγμα του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι Έλληνες πολίτες, ότι το Video του ναυαγίου ως απόρρητο στοιχείο δεν δόθηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για να ενημερωθούμε για την κατάσταση του ναυαγίου και την γενικότερη εικόνα του βυθού. Όμως αποκτήθηκε και προβλήθηκε από το BBC News!...   http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7679195.stm     
 





Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2479