Όλη τη Στροφυλιά διεκδικούν δύο Ι. Μονές!
Ημερομηνία Sunday, November 09 @ 17:13:59 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Όλη τη Στροφυλιά διεκδικούν δύο Ι. Μονές!

Ρεπορτάζ: Θάνος Χριστακόπουλος
 Δύο οικόπεδα - "φιλέτα", μέσα στην προστατευόμενη περιοχή Στροφυλιάς - Κοτυχίου, διεκδικούν οι Ιερές Μονές Μεγάλου Σπηλαίου και Ταξιαρχών, σε μια προσπάθεια να τα αξιοποιήσουν κατά το δοκούν.

 
Η Ι.Μ. Μεγ. Σπηλαίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρεται για έκταση 11.000 στρεμμάτων στα διοικητικά όρια της Αχαΐας, ενώ η Ι.Μ. Ταξιαρχών περί τα 4.500 στρέμματα στην Ηλεία. Μάλιστα, την έντονη αντίδραση των οικολογικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η στρατηγική επιλογή της Μονής Μεγ. Σπηλαίου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης που έχει υπογράψει ο τέως περιφερειάρχης, Παναγιώτης Καββαδάς, με την οποία διατάσσει την αναδάσωση της περιοχής των Σαμαρεΐκων.
 
«Η Εκκλησία, πονηρά φερόμενη, για να ακυρώσει την απόφαση του κ. Καββαδά, συμμάχησε με τους καταπατητές της δασικής έκτασης και τώρα περιμένει να αποχαρακτηριστεί η έκταση, για να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί», σχολιάζει σχετικά, μιλώντας στη "Σ", ο πρώην δασάρχης, Ηλίας Ντρες, ο οποίος παρακολουθεί επί σειρά ετών τις προσπάθειες των ιερωμένων. 
 
Οι προσπάθειες των δύο Μονών είναι χρόνιες. Και με διάφορους νομικούς ελιγμούς έχουν καταφέρει να κερδίσουν την επικαρπία στις παραπάνω εκτάσεις, παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο, επί υπουργίας Αντώνη Τρίτση, είχε επιχειρήσει να δώσει τέλος στο όλο θέμα. Το ζήτημα, όμως, έφτασε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κι εκεί αναγνωρίστηκε η νομή των στρεμμάτων στην Εκκλησία.
 
Έκτοτε, όμως, η Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου δεν είχε εξασκήσει το δικαίωμά της αυτό, έως ότου το 2004 ο κ. Καββαδάς κήρυξε την πιο πάνω έκταση αναδασωτέα. Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε ως θετική από τις οργανώσεις και τους φορείς, που θεώρησαν ότι έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για τη σωτηρία του πολύπαθου δάσους. 
 
«Με τη συγκεκριμένη ενέργειά της, η Μονή και κατ' επέκταση η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συμπεριφέρεται ως ένας στυγνός ιδιοκτήτης, που διακυβεύει τον κοινωνικό και πνευματικό χαρακτήρα και αποστολή τους», δήλωνε τότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. 
 
ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ
Τα προόριζαν από τότε για ξενοδοχεία
 
Η απόφαση της προσφυγής στο ΣτΕ δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει δεκτή, κάτι που, αν ισχύει, μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να "φρενάρει" τα σχέδια της Μονής. Όμως, όπως επισημαίνουν οι οικολογικές οργανώσεις, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις της τοπικής Εκκλησίας, καθώς οι φήμες για σχέδιο τουριστικής εκμετάλλευσης της περιοχής καλά κρατούν. «Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι την περίοδο της χούντας ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε φροντίσει να αγοράσει χωράφια ιδιωτών, έξω από την προστατευόμενη περιοχή, τα οποία η Εκκλησία προόριζε για ξενοδοχεία», συμπληρώνει με νόημα ο κ. Ντρες.

ΣηΜΕΡΙΝΗ, 31 Οκτ 2008:
http://www.simerini.gr/?section=32&category=1&newspage35=1&newsid35=13082Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2474