Nάξος - Προς κατάργηση των μικρών δημ. σχολείων των χωριών της ορεινής Νάξου
Ημερομηνία Sunday, November 02 @ 20:09:03 UTC
Θέμα Νάξος


Να ανακαλέσει η ΟΝΑΣ την πρότασή της για κατάργηση των μικρών δημοτικών σχολείων της Νάξου και ιδιαίτερα των χωριών της ορεινής Νάξου


Ανακοίνωση του πρώην βουλευτή Νίκου Ι. Λεβογιάννη   Στην εφημερίδα «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ» της 17.10.2008 και με τον τίτλο: "Επίσκεψη της ΟΝΑΣ στον βουλευτή Παν. Ρήγα" δημοσιεύτηκε άρθρο του Κ. Βερνίκου, Προέδρου του Συλλόγου Σαγκριωτών και μέλους του Δ.Σ. της ΟΝΑΣ, το οποίο αναφέρεται  σε συνάντηση που είχε πρόσφατα αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΝΑΣ με τον βουλευτή, στην οποία του εξέθεσε τις απόψεις της για τα προβλήματα της Νάξου.

      Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΟΝΑΣ Αντ. Χωριανόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Ν. Φυρογένης, ο Ειδ. γραμματέα Στ. Στρούβαλης και τα μέλη Βερνίκος, Καρποντίνης, Τσάφου, Δρυς. Στο άρθρο του Κ.Βερνίκου αναφέρονται αναλυτικά όλα τα προβλήματα που έθεσαν υπόψη του βουλευτή.

      Στεκόμαστε σε ένα από αυτά τα «προβλήματα» γιατί προκαλεί οργή και μόνο το γεγονός ότι κάποιοι στην ΟΝΑΣ, σύμφωνα με το άρθρο, προτείνουν- και φυσικά η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στον συγκεκριμένο βουλευτή, αλλά σε κάθε αρμόδιο- την κατάργηση των μικρών σχολείων των χωριών της Νάξου. Συγκεκριμένα γράφει ο κ. Βερνίκος: "…Την ανάγκη πλέον όπως τα παιδιά των χωριών να φοιτούν σε σύγχρονα πολυθέσια δημοτικά σχολεία, στα οποία να υπάρχουν δάσκαλοι ξένων γλωσσών, δάσκαλοι πληροφορικής, δάσκαλοι γυμναστικής, δάσκαλοι μουσικής, με σύγχρονες αντιλήψεις και τρόπους εκπαίδευσης. Θα πρέπει σε ορισμένα χωριά να δημιουργηθούν τα σχολεία αυτά και οι δήμοι ή η ίδια η πολιτεία να αναλάβει την ασφαλή μεταφορά των παιδιών..."

      Με την πρόταση αυτή η ΟΝΑΣ ζητά ουσιαστικά να κλείσουν τα μικρά σχολεία που υπάρχουν σε διάφορα χωριά της ορεινής κυρίως Νάξου. Δηλαδή προτείνει η ΟΝΑΣ την κατάργηση των μονοθέσιων ή ολιγοθέσιων σχολείων του Απόλλωνα, της Κωμιακής, της Κορώνου, της Απειράνθου, του Δανακού, της Μονής, του Σαγκρίου και τη δημιουργία σε κάποιο κεντρικό χωριό (Φιλώτι, Χαλκί;) ενός …πολυθέσιου δημ. Σχολείου, για να έχει -προτείνουν- και άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι τα 6χρονα παιδιά των χωριών αυτών θα είναι υποχρεωμένα σε καθημερινή βάση να μεταφέρονται με λεωφορεία σε μακρινές και επικίνδυνες διαδρομές, στο Φιλώτι ή το Χαλκί ή και πιο μακριά, να ταλαιπωρούνται ατέλειωτες ώρες μέσα στα λεωφορεία, που δεν έχουν τις απαιτούμενες για μικρά παιδιά προϋποθέσεις ασφάλειας, πάνω στα βουνά, μέσα στο χειμώνα, για να φθάσουν κάποια ώρα στο σχολείο, εξουθενωμένα και κατάκοπα και να κάτσουν έξι ώρες στα θρανία.

      Πρόκειται για πρωτοφανείς θεωρίες και απόψεις, που ποτέ παιδαγωγός δεν έχει διανοηθεί και προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η σκοπιμότητα αυτής της πρότασης.

      Όλα τα επί πλέον μαθήματα που ζητούν να υπάρχουν, μπορούν να διδάσκονται και μερικά διδάσκονται (υπολογιστές κ.λπ.) και στα μικρά σχολεία με την ειδική επιμόρφωση των ίδιων των δασκάλων, αλλά και με τη μετάβαση σ’ αυτά εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων (ξένης γλώσσας κ.λπ.).

      Πριν προχωρήσει σ’ αυτή την πρόταση  η ΟΝΑΣ ζήτησε την γνώμη των τοπικών συμβουλίων, των φορέων των χωριών και των εκπαιδευτικών;

      Και επειδή στο ελληνικό δημόσιο συχνά υιοθετούνται απόψεις που έχουν οικονομικίστικα χαρακτηριστικά, η ΟΝΑΣ πρέπει να «μαζέψει» αυτό το επικίνδυνο θέμα που άνοιξε, πριν αυτό αρχίζει να συζητιέται σοβαρά από διάφορους ανεγκέφαλους της κυβερνητικής εξουσίας.

      Ποτέ και κανένας μέχρι τώρα δεν διανοήθηκε να θέσει θέμα κατάργησης των μονοθέσιων και απομακρυσμένων σχολείων του Απόλλωνα, του Δανακού ή οποιουδήποτε άλλου μικρού χωριού της ορεινής Νάξου.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2465