WWF - Σήμα κινδύνου για το Δέλτα του Έβρου
Ημερομηνία Sunday, November 02 @ 19:53:18 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


 
 
Δελτίο Τύπου         30 Οκτωβρίου 2008

 
Σήμα κινδύνου για το Δέλτα του Έβρου
Υπόμνημα του WWF Ελλάς προς τη διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ




Απογοητευτική και ιδιαίτερα ανησυχητική λόγω της διαρκούς υποβάθμισης κρίνεται η κατάσταση του Δέλτα του Έβρου, ενός διεθνούς σημασίας υγρότοπου που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Η έλλειψη διαχειριστικών δράσεων που να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και τις απειλές, η ελλιπής φύλαξη, καθώς και η ανεπαρκής διαχείριση των υδάτινων πόρων από τους οποίους εξαρτάται άμεσα η καλή οικολογική κατάσταση του δέλτα, έχουν ως αποτέλεσμα σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων:
·         Μείωση των πλημμυριζόμενων εκτάσεων και των περιόδων πλημμυρισμού.
·         Ανησυχητική μείωση των ιζημάτων και αύξηση της διάβρωσης των ακτών.
·         Μείωση των πληθυσμών σπάνιων πουλιών που χρησιμοποιούν την περιοχή.
·         Συνεχιζόμενη υποβάθμιση των εδαφών λόγω αύξησης της αλατότητάς τους (υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων).
·         Σημαντική μείωση των πληθυσμών σπάνιων θηλαστικών.
·         Λαθροθηρία.
·         Αύξηση παράνομων κτισμάτων που χρησιμοποιούνται από τους λαθροθήρες, με συνεπακόλουθη σημαντική υποβάθμιση στο βιότοπο, όχληση στα υδρόβια πουλιά, υποβάθμιση της χλωρίδας και ρύπανση από τα απόβλητα που συσσωρεύονται  στην περιοχή.
Με αφορμή τη 10η Σύνοδο των Συμβαλλόμενων Μερών της Συνθήκης Ραμσάρ που πραγματοποιείται στη Νότια Κορέα από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2008, το WWF Ελλάς κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο περιγράφεται η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση του Δέλτα του Έβρου. Η οργάνωση ζητά την επανένταξη του δέλτα στον κατάλογο Μοντρέ, δηλαδή στη «μαύρη λίστα» της Συνθήκης, προκειμένου να ληφθούν κατά προτεραιότητα μέτρα προστασίας και διατήρησής του.
Σημειώνεται ότι επτά από τους δέκα ελληνικούς υγρότοπους Ραμσάρ εντάσσονται στο Πρωτόκολλο του Μοντρέ. Με αυτό ως δεδομένο, καθίσταται ακόμα πιο επείγουσα η ανάγκη της χώρας να παρακολουθεί και να αποτυπώνει την κατάσταση των υγροτόπων. Η Ελλάδα, όμως, όχι μόνο δεν προστατεύει επαρκώς τους μοναδικούς αυτούς πυρήνες βιοποικιλότητας και φυσικών πόρων, αλλά δεν απέστειλε ούτε την προβλεπόμενη εθνική αναφορά αξιολόγησης των υγροτόπων της, εν όψει της 10ης Συνόδου.
«Η κακή κατάσταση των ελληνικών υγροτόπων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και συντονισμένων διαχειριστικών δράσεων για την αποτελεσματική προστασία τους», τονίζει η Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Ελλάς. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση αυτών των περιοχών διεθνούς σημασίας, που έχουν ζωτική σημασία για το μέλλον των υδάτινων πόρων της χώρας», καταλήγει η κ. Νάντσου.
Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι ελληνικοί υγρότοποι Ραμσάρ, είναι η μείωση των εκτάσεών τους για δόμηση και αγροτική χρήση, εντατική άντληση νερού με αποτέλεσμα την αλλαγή του υδρολογικού καθεστώτος, ρύπανση από φυτοφάρμακα και λύματα  και λαθροθηρία.
Επισυνάπτεται το υπόμνημα του WWF Ελλάς σχετικά με την κατάσταση στο Δέλτα του Έβρου (Αγγλικά).
 
 
Περισσότερες πληροφορίες
Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς, 210 33 14 893, 698 2471722, tnantsou@wwf.gr
Μαριάννα Καρίβαλη, Ερευνήτρια Πολιτικής WWF Ελλάς, 210 33 14 893, m.karivali@wwf.gr
 
 
Σημειώσεις :
 
Συνθήκη Ραμσάρ: Διεθνής συμφωνία που υπογράφηκε στην πόλη Pαμσάρ του Ιράν το 1971, άλλως γνωστή και ως «Συμφωνία επί των Διεθνούς ενδιαφέροντος Υγροτόπων». Στην Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ με το N.Δ. 191/1974. Οι 10 υγρότοποι της χώρας που έχουν συμπεριληφθεί στη Συνθήκη είναι οι εξής:
1. Δέλτα Έβρου
2. Λίμνη Βιστωνίδα, Πόρτο Λάγος, Λίμνη Ισμαρίδα και γειτονικές λιμνοθάλασσες
3. Δέλτα Νέστου και γειτονικές λιμνοθάλασσες
4. Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια
5. Λίμνη Κερκίνη
6. Δέλτα Αξιού, Εκβολή Λουδία, Δέλτα Αλιάκμονα
7. Λίμνη Μικρή Πρέσπα
8. Αμβρακικός κόλπος
9. Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
10. Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου
Η Συνθήκη Ραμσάρ διατυπώνει προστατευτικό καθεστώς για τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας. Στο Πρωτόκολλου του Μοντρέ εντάσσονται εκείνοι οι υγρότοποι Ραμσάρ, των οποίων οι αλλαγές στην οικολογική κατάσταση συνέβησαν, συμβαίνουν ή πρόκειται πιθανά να συμβούν και κρίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η εξαίρεση ενός υγροτόπου από τον κατάλογο Μοντρέ γίνεται όταν κρίνεται ότι η κατάστασή του έχει βελτιωθεί.
Σύμφωνα με το ψήφισμα 15.12.1 της 7ης COP του 1999 τρεις ελληνικοί υγρότοποι Ραμσάρ (Λίμνη Μικρή Πρέσπα, Λίμνη Κερκίνη και Δέλτα Έβρου) εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο του Πρωτοκόλλου του Μοντρέ λόγω των μέτρων που η Ελλάδα είχε λάβει τότε για την προστασία και τη διαχείριση τους.  Ωστόσο, η σημαντική υποβάθμιση της οικολογικής κατάστασης του Δέλτα Έβρου έκτοτε απαιτεί την επανένταξη του στον εν λόγω κατάλογο.
Η Σύνοδος των Συμβαλλόμενων Μερών της Συνθήκης Ramsar (COP) πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια.
Το WWF Ελλάς κατέθεσε επίσης ενημερωτικό σημείωμα για την κατάσταση και τα προβλήματα των σημαντικών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας.







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2461