Τρόφιμα Γεωργία: Το έδαφος είναι πολύτιμο, το έδαφος είναι ζωή
Ημερομηνία Monday, June 12 @ 01:25:20 UTC
Θέμα Κρήτη


Του Σωτήρη Μπαμπαγιούρη

Από τη δεκαετία του ΄50 συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οδήγησαν στην καθολική χρήση χημικών φυτοφαρμάκων & λιπασμάτων στην αγροτική παραγωγή. Τα πρόσκαιρα θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση της απόδοσης των φυτών και στον έλεγχο του πληθυσμού των φυτοπαράσιτων, καθυστέρησαν σημαντικά τη μελέτη των προβλημάτων που δημιουργούνται στα ίδια τα φυτά, στο έδαφος, στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.Μερικά από τα συμπεράσματα των συνεχιζόμενων μελετών είναι:
• Ο εθισμός των φυτοπαράσιτων στις χρησιμοποιούμενες δόσεις δραστικών ουσιών των φυτοφαρμάκων, που μας οδηγεί σ’ ένα ακόμη δαιμόνιο κύκλο αύξησης των δόσεων εφαρμογής τους και ανεύρεσης νέων τοξικών ουσιών.
• Η ρύπανση των υπογείων & επιφανειακών νερών, που ισοδυναμεί με τον κίνδυνο έκρηξης μιας ωρολογιακής βόμβας φυτοφαρμάκων.
• Η διάβρωση ή απονέκρωση του εδάφους, βασικού παράγοντα ανάπτυξης της ζωής.
• Η πρόκληση αλλαγών στο μεταβολισμό, η δηλητηρίαση ή η εξασθένιση των αμυντικών μηχανισμών στα ίδια τα φυτά.
• Ο αποδεκατισμός των πληθυσμών των ωφέλιμων οργανισμών και η ανατροπή των ισορροπιών στη φύση οδηγεί στην υποτροπίαση, εναλλαγή ή εμφάνιση νέων ασθενειών σε φυτά, ζώα, ανθρώπους.

Η υπολειμματική δράση των φυτοφαρμάκων τείνει να γίνει βασικός παράγοντας καθορισμού της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της ψυχοσωματικής ισορροπίας, υγείας & ευεξίας. Η βιομεταφορά & η βιοσυσσώρευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων ή μεταβολιτών τους, μέσα από την τροφική αλυσίδα, οδηγεί στη ρύπανση κάθε «γωνιάς» της γήινης βιόσφαιρας ή στη συσσώρευση τους στους ανώτερους οργανισμούς. Δύσκολα θα βρει κανείς τρόφιμα χωρίς ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τέτοια υπολείμματα έχουν ανιχνευθεί στους Πόλους, στον αέρα αστικών κέντρων και στο μητρικό γάλα, σε συγκεντρώσεις πάνω από τα «επιτρεπτά» όρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [WHO] μας πληροφορεί ότι περίπου 1.000.000 περιπτώσεις δηλητηριάσεων γίνονται γνωστές κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Οι συνεχιζόμενες μελέτες δείχνουν ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Ότι οι χρόνιες ύπουλες επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ανωμαλίες στη γονιμότητα, στειρότητα, ή γέννηση παιδιών με ανωμαλίες,
- καρκινογένεση,
- διαταραχές στον έμμηνο κύκλο,
- αλλαγές στους εγκεφαλικούς κύκλους και νευρολογικές ανωμαλίες (π.χ. κατάθλιψη),
- διαβήτη,
- καταστροφή του μυελού των οστών και απλαστική αναιμία,
- αλλεργικές ή φλεγμονώδεις επιδράσεις πάνω στους ιστούς καθώς και εκφυλισμό της άμυνας του οργανισμού.
Σημ.: Στοιχεία της περίληψης προέρχονται από πληροφορίες του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοφάρμακα

Η ανωτέρω περίληψη διαβάστηκε στην ημερίδα με θέμα «Το έδαφος είναι πολύτιμο, το έδαφος είναι ζωή» και ελπίζουμε να αποτελέσει ένα υλικό στήριξης για άτομα που θέλουν να ενεργοποιηθούν στο σοβαρό αυτό πρόβλημα και να βοηθήσει στο συντονισμό των προσπαθειών μας. H ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής Δήμου Γόρτυνας, το Μεσογειακό Σύνδεσμο για την Υγεία του Εδάφους, την Αγροτοπεριβαλλοντική Ομάδα Ασημίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη Φαιστού και την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στο πλαίσιο του Σχολικού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2005-06 «Ανασύσταση Σχολικού Κήπου Βασιλικής» (Φορέας Διαχείρισης Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Πληροφορίες:
Γιώργος Σπυριδάκης (2892071210, 2810253952, yioryosspyridakis@yahoo.gr), Αριστείδης Παπαδάκης (2810242451), e-mail: info@ecocrete.gr, http://www.ecocrete.gr/6ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=246