Μόνιμο χαριστικό παζάρι στο πατάρι του Σποροχώρου
Ημερομηνία Sunday, November 02 @ 19:38:16 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Μόνιμο χαριστικό παζάρι στο πατάρι του Σποροχώρου

Σπ. Τρικούπη 21, Εξάρχεια 11 30-15 00 και 17 30 - 20 30 καθημερινά.Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με έναν διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης». Ένα πάρε–δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο ανταλλαγής και αλληλεγγύης. Για να εμβαθύνουμε τον λόγο και τις πράξεις μας, να ξεκινήσουμε από κάπου, όσο μικρό κι αν είναι, να αμφισβητήσουμε την καταναλωτική υστερία, το τρίγωνο σπίτι–δουλειά–κατανάλωση. Για να σχετιζόμαστε γι’ αυτό που είμαστε και όχι γι’ αυτό που έχουμε.
Στο χαριστικό παζάρι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά που κάποια άλλη μπορεί να τα χρειάζεται. Επειδή δεν είναι όλα για τα σκουπίδια: τα πράγματα χάνουν την αξία τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ξαναδίνουμε αξία, προσφέρουμε πράγματα αχρησιμοποίητα αλλά όχι άχρηστα. Χωρίς τιμή (γιατί άλλο αξία και άλλο τιμή), χωρίς χρήματα. Χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε κάτι για να πάρουμε κάτι άλλο. Μόνος όρος: να χρησιμοποιήσουμε αυτό που θα πάρουμε. Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος. Δεν σημαίνει φιλανθρωπία ή άδειασμα της αποθήκης και της ντουλάπας μας αλλά αλληλεγγύη. Χωρίς αντίτιμο σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι.
Φέρτε αντικείμενα, ρούχα, βιβλία, cd, και ό,τι άλλο δεν χρησιμοποιείτε
στο πατάρι του Σπόρου και πάρτε ό,τι σας είναι χρήσιμο!
...ή φτιάξτε ένα δικό σας χαριστικό παζάρι, όπου και όπως θέλετε!
Το παζάρι είναι ένα πείραμα, ας ξεφύγει από το «εργαστήρι» του Σπόρου
και ας «μολύνει» και άλλους χώρους...
 
Σπ. Τρικούπη 21, Εξάρχεια 11 30-15 00 και 17 30 - 20 30 καθημερινά.

Κείμενο του Σπόρου για τον καταναλωτισμό:
http://sporos.org/consumption

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το διεθνές δίκτυο Freecycle, που έχει ομάδες/mailing list στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και την Κοζάνη.
Ενώ, για επαναχρησιμοποίηση - ανακύκλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών απευθυνθείτε στο UFU.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2456