ΣΥΝ - «Νέα απειλή μαζικής εισβολής μεταλλαγμένων στην ΕΕ!»
Ημερομηνία Sunday, November 02 @ 19:16:17 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


     Ανακοίνωση 

      Των Τμημάτων Αγροτικής πολιτικής και Οικολογίας του ΣΥΝ:

      «Νέα  απειλή μαζικής εισβολής μεταλλαγμένων στην ΕΕ! »Γνωρίζοντας τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών στα ανασφαλή τρόφιμα και θέλοντας να  τους παρακάμψουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ηγέτες χωρών της ΕΕ συναντήθηκαν μυστικά για να βρουν τρόπο να προωθήσουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.


Παρόλα αυτά, οι πολίτες-καταναλωτές και οι αγρότες αρνούνται επίμονα:

Να γίνουν πειραματόζωα των πολυεθνικών εταιρειών της βιοτεχνολογίας και των κυβερνήσεων που ελέγχουν
Να εξαρτηθούν οι αγρότες ολοκληρωτικά από ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες, που παράγουν και διακινούν τα μεταλλαγμένα
Να αποδεχτούν το «πατεντάρισμα» της παγκόσμιας κληρονομιάς του γενετικού υλικού και τη μετατροπή του σε ιδιοκτησία μιας μικρής ομάδας πολυεθνικών εταιρειών
 

Την ίδια στιγμή απαιτούν την παραγωγή τροφίμων απαλλαγμένων από ΓΤΟ βασισμένη σε μια γεωργία που να εξασφαλίζει την παγκόσμια διατροφή κι ένα δίκαιο εμπόριο.  


Σε δήλωση του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντός, πριν από λίγους μήνες, είχε αναφερθεί στη συνέχιση της απαγόρευσης για δύο ακόμα χρόνια της εμπορίας και καλλιέργειας στην Ελλάδα σπόρων σποράς γενετικά τροποποιημένων υβριδίων αραβόσιτου, γεγονός που από μόνο του δεν είναι αρκετό.


Με βάση την ολοένα και περισσότερο ογκούμενη άρνηση των πολιτών απέναντι στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο και το αναφαίρετο δικαίωμα της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, απαιτούμε η Ελλάδα να κηρύξει την επικράτειά της ελεύθερη από ΓΤΟ, απαγορεύοντας οριστικά την εμπορία και την καλλιέργεια τους.


Το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων είναι  μια πολιτική επιλογή πολιτών, φορέων και οργανώσεων ενάντια στην έκπτωση των ανθρώπινων αξιών, της κατάχρησης της επιστημονικής γνώσης σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος και της παράδοσης της γεωργίας στα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών των αγροχημικών.


Οι επόμενες γενεές θα πρέπει να κληρονομήσουν μια πλούσια βιοποικιλότητα σπόρων, φυτικών και ζωικών ειδών, αφού με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον, διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια και η γενετική κληρονομιά, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία όλου του πλανήτη.

Καλούμε τους πολίτες, καταναλωτές και παραγωγούς, να πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους.
 
 


29/10/2008        Τμήμα Οικολογίας

      Τμήμα Αγροτικής ΠολιτικήςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2451