Ο Τουρισμός και το Περιβάλλον χρειάζονται Προστασία και όχι «Προστασία»
Ημερομηνία Wednesday, October 29 @ 21:56:43 UTC
Θέμα Νησιά


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΣΑΜΟΥ -ΙΚΑΡΙΑΣ -  ΦΟΥΡΝΩΝ                                                                                                                            
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ www.ecogreens.gr,
ΤΗΛ. –ΦΑΞ 2273035811, κινητό 6974644577, e_mail: iris19@hol.gr
http://e-samos.pblogs.gr/

Ο Ελληνικός Τουρισμός και το Περιβάλλον
χρειάζονται Προστασία και όχι «Προστασία»Ο Τουρισμός αποτελεί πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο το οποίο διαμορφώνει όχι μόνο την εικόνα της χώρα μας, αλλά και την ίδια τη χώρα μας. Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες της χώρας, αλλά δυστυχώς και η κυβέρνηση, παρακολουθούν αμήχανοι την σταθερή κατρακύλα του Ελληνικού Τουρισμού χρόνο με το χρόνο, προς τον ευτελισμό, τον εκχυδαισμό, την βία, την ισοπεδωτική ομοιομορφία και τον γιγαντισμό. Οι πρόσφατες τραγωδίες στη Μύκονο και στη Σαντορίνη (δέκα πέντε μήνες μετά το ναυάγιο του Sea Diamonds και με το κουφάρι του ακόμα βυθισμένο στον κόλπο του Αθηνιού), δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, καθώς οι κάτοικοι τουριστικών περιοχών γίνονται μάρτυρες (ή ακόμα και θύματα αν έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες, βλέπε Ομαλός, Μάλια, Χερσόνησος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα) εκτρόπων από έναν ανερχόμενο τουριστικό υπόκοσμο και από μια Πολιτεία που ανέχεται ανάλογα φαινόμενα. Η συγκλονιστική αξιοπρέπεια του τραγικού πατέρα ας μην επαναπαύει τους κυβερνητικούς & επαγγελματικούς φορείς, αλλά ας τους ξυπνήσει από τον λήθαργο, για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Αντί για πειραματικές εξαγγελίες ιδιωτικοποίησης (και) της ασφάλειάς των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας μας, η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση της Τουριστικής Αστυνομίας, με καλά καταρτισμένα στελέχη, για να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού ο στρατηγικότερος τομέας της οικονομίας που προσφέρει σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Γιατί δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να γίνει μια Παραλιακή! Γιατί ο Τουρισμός χρειάζεται προστασία και όχι «προστασία»! 

Χρειάζεται όμως και γενικότερη αλλαγή πολιτικής, προς ένα Τουρισμό που θα σέβεται το περιβάλλον, που δεν θα τσαλαπατάει τις προστατευόμενες περιοχές, τους νόμους και το σύνταγμα, που θα σέβεται και θα ωφελεί πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες, που θα βασίζεται στην ποιότητα και τη μόρφωση, και όχι στην εκμετάλλευση ανηλίκων και μεταναστών, που θα δημιουργεί ουσιαστικές θέσεις εργασίας με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες για όλους, που δεν θα παίρνει τον αγρότη από την γη του για να τον βάλει να κουρεύει το γκαζόν ή να κουβαλάει τα μπαστούνια του γκολφ.  Για να γίνει αυτό πρέπει να υποστηριχθεί η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Τουρισμού, η μικρή, γλυκειά οικογενειακή επιχείρηση και να συνδεθεί με ήπιες, οικολογικότερες μορφές τουρισμού που θα αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε περιοχής, αντί να επιδοτούνται αμέσα και έμμεσα πολυεθνικοί όμιλοι-οδοστρωτήρες, αντί να ξεπουλιέται η γη και ο Τουρισμός της χώρας μέσω συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών, φαραωνικών πρότζεκτ (ΠΟΤΑ Μεσσηνίας ή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι), κοντόφθαλμων και μεσοπρόθεσμα καταστροφικών μοντέλων, αντί να δημιουργούνται συνέχεια νέα αεροδρόμια για τσάρτερ και να παραμελούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο κοινωνικός ιστός της ελληνικής υπαίθρου, ο οικογενειακός χαρακτήρας του τουρισμού, η αυθεντικότητα, οι παραδόσεις, η διατροφή, το ελληνικό μέτρο, αποτελούν τον πραγματικό μαγνήτη για τα (ήδη πολλά) εκατομμύρια των επισκεπτών, και όχι ο μιμητισμός παρωχημένων προτύπων, όπως τα γκολφ, η χλιδή, οι περίκλειστες κοινότητες, τα τουριστικά γκέτο με τα ποτά «μπόμπες», τους μπράβους, τον σεξοτουρισμό, τα φτηνά πακέτα που δεν αφήνουν τίποτε, την εργασιακή ασυδοσία και τις καταχρήσεις. Πρέπει η Κυβέρνηση να σταματήσει να αντιλαμβάνεται τον Τουρισμό ως μία ακόμα βιομηχανία, και μάλιστα «βαριά», που συνεισφέρει με κάποιο ανεξιχνίαστο (αφορολόγητο;) τρόπο δισεκατομμύρια και δεν απαιτεί παρά κοσμητικές αλλαγές και κοσμικές εκδηλώσεις.

Οι εκάστοτε Υπουργοί αρέσκονται να εκφωνούν πανηγυρικούς περί αειφορικού τουρισμού, νομίζοντας ίσως ότι ο αειφορικός τουρισμός είναι ένα εξωτικό είδος τουρισμού που έρχεται να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα για να επιτευχθεί η περίφημη «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου>>. Αειφορικός τουρισμός όμως σημαίνει αλλαγή μοντέλου και μάλλον αλλαγή κυβέρνησης.

Παραδείγματα εναλλακτικού, αειφορικού τουρισμού που σέβεται τη φύση και το περιβάλλον του τόπου υπάρχουν ήδη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Συχνά όμως αντιμετωπίζουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που με τη στήριξη ΜΜΕ, τοπικών παραγόντων και βουλευτών κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να λεηλατήσουν ακόμη και προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικοτόπων ΦΥΣΗ 2000 (Στροφυλιά στην Πελοπόννησο – Λαφονήσι στα Χανιά, Σεϊτάνια στη Σάμο), βάλλοντας κατά των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για την προστασία τους πριν καν αυτές ολοκληρωθούν, κι ερχόμενοι σε κόντρα με προσπάθειες κάποιων Δήμων για την προστασία αυτών των περιοχών (Λαφονήσι Χανίων)!

Στα πλαίσια της καμπάνιας τους για ένα οικολογικότερο Τουρισμό, Οι Οικολόγοι Πράσινοι, διοργάνωσαν στις 25 Ιουλίου ανοικτή εκδήλωση στην Πλατεία της Πύλου κατά την οποία συζήτησαν με την τοπική κοινωνία για το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης τύπου Π.Ο.Τ.Α., ημερίδα Τουρισμού στα Χανιά (3 Οκτωβρίου), , ενώ ανάλογη εκδήλωση γίνεται στη Σάμο, (ξενοδοχείο Σάμος Δευτέρα 20/10/08, 7μ.μ.).Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2444