Μήλος - Καταστροφή του θαλάσσιου βυθού από τα απόβλητα των εξορύξεων
Ημερομηνία Wednesday, October 29 @ 21:37:29 UTC
Θέμα Μήλος


ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΗΛΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

  FRIENDS OF NATURE

Πλάκες Μήλου, 84800 Κυκλάδες, Τηλ.: 22870.23898, Fax: 22870.23898e-mail : omfimi@gmail.com
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                            Μήλος 28.10.08

Να σταματήσει άμεσα η καταστροφή του θαλάσσιου βυθού της Μήλου από τα      απόβλητα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων      Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί δημόσια σε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του νησιού μας. Αναφερόμαστε στην υποβάθμιση και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις την καταστροφή του θαλάσσιου βυθού της Μήλου ως αποτέλεσμα της εξορυκτικής δραστηριότητας στο νησί και της επεξεργασίας των ορυκτών που ακολουθεί.

      Η μεταφορά από τους χείμαρρους υπολειμμάτων μπεντονίτη στη θάλασσα επιβαρύνει τις ακτές της Μήλου, ιδιαίτερα μάλιστα ορισμένα σημεία της βόρειας ακτογραμμής. Οι σκάλες φόρτωσης των ορυκτών (δύο από αυτές ως γνωστόν βρίσκονται στον κόλπο της Μήλου) υποβαθμίζουν τον θαλάσσιο βυθό της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής που τις περικλείει. Το πρόβλημα τέλος που αναδείχτηκε φέτος  και με την επιβολή του γνωστού προστίμου προς την S&B είναι αυτό της διάθεσης των στερεών αποβλήτων (υπέρλεπτη σκόνη) από την επεξεργασία του περλίτη στην θάλασσα.

    Αναδείχτηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα φέτος δεν είναι όμως κάτι που προέκυψε σήμερα. Η S & B, μοναδική ουσιαστικά εδώ και χρόνια εταιρεία που δραστηριοποι- --είται στην εξόρυξη περλίτη στη Μήλο, ξεκίνησε να κάνει χρήση αυτής της πρακτικής πολλά χρόνια πριν(δεν ήταν η μόνη τότε). Δυστυχώς,  όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο δεν την περιόρισε αλλά και την μεγέθυνε υπερβολικά, ως αποτέλεσμα της γιγάντωσης των μεγεθών της εξόρυξης του περλίτη. Εκμεταλλευόμενη τα κενά και τις ανεπάρκειες των σχετικών νόμων, την έλλειψη δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών και την αδράνεια γενικότερα της ελληνικής πολιτείας αλλά και της τοπικής κοινωνίας συνεχίζει και σήμερα αυτή την απαράδεκτη πρακτική.

     Η απονέκρωση ουσιαστικά της χλωρίδας και βέβαια η εξαφάνιση της πανίδας λόγω της επικάθισης της σκόνης του περλίτη στο θαλάσσιο βυθό όχι μόνο στον όρμο στα Βούδια αλλά και σε μια ευρύτερη περιοχή των ανατολικών ακτών της Μήλου γίνεται και στις νότιες ακτές, στην περιοχή του Τσιγκράδου με ανάλογα αποτελέσματα. Το επιχείρημα της έλλειψης τοξικότητας (αν κάτι τέτοιο ισχύει) είναι αστείο όταν μιλάμε για μια τέτοιας έκτασης υποβάθμιση του θαλάσσιου βυθού.

     Το πρόβλημα της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Μήλο πρέπει άμεσα να επιλυθεί με την κοινή προσπάθεια όλων των συνιστωσών του κοινωνικού κινήματος του νησιού και πρωτεργάτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαιτούμε το άμεσο σταμάτημα της απόρριψης των στερεών αποβλήτων του περλίτη στη θάλασσα. Ζητάμε επίσης την άμεση ανάθεση από το Δήμο Μήλου και το Επαρχείο ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής μελέτης για να αποκτήσουμε σαφή επιστημονική εικόνα των διαστάσεων της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του θαλάσσιου βυθού της Μήλου από την εξόρυξη και επεξεργασία των ορυκτών. Να προστατέψουμε το περιβάλλον της Μήλου. Να προστατέψουμε τη ζωή μας.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου


Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Γ. Μάλλης                                                                                       Κ. Συμεωνίδης

    

     
 
 
 


          

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2441