Μήλος - Μεσογειακή φώκια νεκρή από πυροβολισμό
Ημερομηνία Wednesday, October 29 @ 21:31:03 UTC
Θέμα Μήλος


Απαράδεκτο φαινόμενο
Μεσογειακή φώκια νεκρή από πυροβολισμό στη Μήλο

MOm - Το ζώο βρέθηκε νεκρό την περασμένη ΠαρασκευήΣτο τρίτο ανάλογο περιστατικό που καταγράφεται από τις αρχές του έτους, μια νεαρή φώκια Mοnachus monachus βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό με κυνηγετική καραμπίνα στο λιμάνι της Μήλου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η οργάνωση MOm για την προστασία του εξαιρετικά σπάνιου είδους.

Οι λιμενικές αρχές ειδοποίησαν την οργάνωση την περασμένη Παρασκευή όταν το νεκρό ζώο ξεβράστηκε δίπλα σε παιδική χαρά. Οι βιολόγοι της Mom διαπίστωσαν κατά τη νεκροψία ότι η αρσενική φώκια είχε δεχθεί μονόβολο βλήμα που διαπέρασε τον δεξί πνεύμονα και την καρδιά.

Με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, το ζώο φαίνεται να δέχτηκε την επίθεση την προηγούμενη ημέρα μέσα στον Κόλπο του Αδάμαντα στη Μήλο.

Πρόκειται για το τρίτο εξακριβωμένο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης που καταγράφει η MOm από τις αρχές του έτους. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξαλειφθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, η οργάνωση ζήτησε από τις λιμενικές αρχές Μήλου να εντατικοποιήσουν τον έλεγχο για τη μεταφορά όπλων σε σκάφη -η οποία αποτελεί ενέργεια ούτως ή άλλως παράνομη- και ενημέρωσε και τον τοπικό αλιευτικό σύλλογο.

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι το σπανιότερο πτερυγιόποδο του κόσμου και ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά. Στη Ελλάδα ζει ο μισός από τον εναπομείναντα παγκόσμιο πληθυσμό του είδους, ο οποίος ανέρχεται σε μόλις 500 με 600 άτομα.

Κι ενώ η Monachus monachus προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και από διεθνείς συμβάσεις, η ηθελημένη θανάτωση παραμένει μία από τις βασικές απειλές για την επιβίωσή της.

Από τις ενήλικες φώκιες που έχουν βρεθεί νεκρές, το 50% είχε πέσει θύμα ηθελημένης θανάτωσης.

Για την αντιμετώπιση της απειλής της ηθελημένης θανάτωσης η MOm υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life Mofi που περιλαμβάνει μελέτη της αλληλεπίδρασης φώκιας-αλιείας καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία τοπικές αλιευτικές κοινότητες.

Η MOm ζητά από οποιονδήποτε δει ζωντανή ή νεκρή μεσογειακή φώκια να καλέσει την οργάνωση στο 210 52 22 888 και να ενημερώσει τις τοπικές λιμενικές αρχές.

(Newsroom ΔΟΛ, 23/10/08)

-----------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                        Μήλος 28.10.08
Ο  Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου καταδικάζει την απαράδεκτη ενέργεια της θανάτωσης μιας νεαρής φώκιας Monachus-Monachus από βλήμα πυροβόλου όπλου στον κόλπο της Μήλου πριν λίγες ημέρες.

Η ενέργεια αυτή προσβάλει τον πολιτισμό μας αμφισβητώντας κάθε έννοια σεβασμού προς την φύση της οποίας στοιχείο είμαστε και εμείς οι άνθρωποι.

Τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται στην συνύπαρξη μας με τα άλλα στοιχεία της φύσης επιβάλλεται να επιλύονται στα πλαίσια αυτού του σεβασμού.

Δεν θα επιζήσουμε μόνοι στην γη. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος φέρνει με βεβαιότητα και την δική μας.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου

Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας   

Γ. Μάλλης                                                                                    Κ. Συμεωνίδης

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2440