Ηράκλειο - Για το λατομείο στο Βαχό της Βιάννου
Ημερομηνία Wednesday, October 29 @ 21:24:14 UTC
Θέμα Κρήτη


Δ.Τ. Για το λατομείο στο Βαχό της Βιάννου
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 
Θέμα: Μέχρι πότε η πολιτεία θα εμπαίζει τους πολίτες της Βιάννου;
 
Προς:
1. Υπουργείο ΠεΧωΔΕ, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος
2. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενικό Γραμματέα
3. Υπουργείο Ανάπτυξης, Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος
4. Περιφέρεια Κρήτης, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωροταξίας
5. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, Αντινομάρχη κον Μανόλη Πατεμτζή
6. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, Διεύθυνση Ανάπτυξης, Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Ζωνών
7. Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βιάννου
Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Νομάρχου Ηρακλείου
2. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος
3. Σύλλογοι Δήμου Βιάννου
4. Μέσα Ενημέρωσης
 

Στο Βαχό της Βιάννου, ένα λατομείο λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια με αμφισβητούμενη άδεια μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, μέσα στο δάσος, δίπλα σε ελαιώνες και οικισμό, προκαλώντας αμέτρητα προβλήματα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να διακόψουν τη λειτουργία του προβάλλοντας γραφειοκρατικές δικαιολογίες, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Πριν λίγες ημέρες, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το λατομείο ξεκίνησε νέα επέκταση, κόβοντας αιωνόβια πεύκα, ενώ μόλις χθες μια ξαφνική πυρκαγιά αποτέφρωσε το δάσος στην περιοχή.
 
 
Ήδη από το 1982, η έκθεση για τον καθορισμό των λατομικών ζωνών στο Νομό Ηρακλείου συντάχθηκε έτσι ώστε με ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία να εμφανίζει την περιοχή Βαχού στο Δήμο Βιάννου ως κατάλληλη για λατομείο. Ακολούθησε το 1985 ο μη σύννομος χαρακτηρισμός της ως λατομικής ζώνης από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, αγνοώντας στοιχεία όπως το γεγονός ότι το λατομείο βρίσκεται μέσα σε δάσος, ότι απέχει σαφώς λιγότερο από 1.000 μέτρα από τον οικισμό του Βαχού, ότι είναι ορατή από κεντρικό οδικό άξονα, ότι υπάρχουν κοντά καλλιεργημένες εκτάσεις κ.ά. To 1999 η Νομαρχία Ηρακλείου ενώ είχε την ευκαιρία να διορθώσει το σφάλμα, παραδόξως ενέκρινε την παράταση του χαρακτηρισμού για άλλα 5 χρόνια! Αλλά και το 2004, όταν η περιοχή στην οποία βρίσκεται και η λατομική ζώνη αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, τα αρμόδια υπουργεία …το αγνόησαν εντελώς, εγκρίνοντας τη μελέτη για τη λειτουργία λατομείου. Αμέσως μετά ακολούθησε η ενοικίασή του από την Περιφέρεια Κρήτης στην εταιρεία εκμετάλλευσης, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες εγκατάστασης το καλοκαίρι του 2006.
 
Όταν από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του λατομείου το 2007 η σκόνη έπνιξε τους κατοίκους του Βαχού και άρχισαν τα προβλήματα, αυτοί αντέδρασαν μαζεύοντας υπογραφές και το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου διαφώνησε ομόφωνα με τη λειτουργία του συγκεκριμένου λατομείου. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ζήτησαν να διακοπεί τη λειτουργία του, έγιναν δεκάδες διαμαρτυρίες και ερωτήσεις βουλευτών αλλά, περιέργως, η Νομαρχία δήλωσε …αναρμόδια!
 
Σήμερα οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του λατομείου έχουν γίνει πλέον αισθητές σε όλο το Δήμο. Σκόνη και θόρυβος στο δάσος, στην προστατευόμενη περιοχή και στον οικισμό. Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων, υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, έντονη όχληση στην κυκλοφορία και στον τουρισμό. Οι κάτοικοι εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ πριν από λίγες μόλις ημέρες η εταιρεία ξεκίνησε νέα μεγάλη επέκταση μέσα στο δάσος κόβοντας αιωνόβια δέντρα. Και ξαφνικά χθες, μια πυρκαγιά κατακαίει εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην περιοχή!
 
Αυτή τη στιγμή η ευθύνη της πολιτείας, των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών και ιδιαίτερα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου είναι μεγάλη, διότι το λατομείο δεν "λειτουργεί νόμιμα" όπως ισχυρίζεται. Αντιθέτως, όλες οι αποφάσεις που επέτρεψαν τη λειτουργία του βασίστηκαν σε παρατυπίες και έρχονται σε αντίθεση με τους σχετικούς νόμους και το άρθρο 24 του Συντάγματος της χώρας μας.
 
 
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, διακόπτοντας τη λειτουργία του λατομείου στο Βαχό και αποχαρακτηρίζοντας οριστικά την περιοχή από λατομική ζώνη. Καλούμε επίσης, για άλλη μια φορά, το ΥΠΕΧΩΔΕ να συστήσει επιτέλους, όπως οφείλει, τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών για να προστατευτούν πραγματικά και να αποτελέσουν πόρο βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες.

 
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Γραφεία: Λοχ. Μαρινέλη 15 Ηράκλειο, τηλ.: 2810 285715, fax.: 2810 284520.
Ταχ. διεύθυνση: Αγίου Φανουρίου 12, Ν. Αλικαρνασσός 71601 Ηράκλειο.
opher@otenet.gr, opi@ecocrete.gr, http://www.ecocrete.gr/
EP01608, 23.10.2008Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2438