Camera Zizanio 2008 - Τι θα δούμε στον Πύργο Ηλείας
Ημερομηνία Wednesday, October 29 @ 18:19:16 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


CAMERA ZIZANIO 2008


Ανακοίνωση 2Με τη λήξη της υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στην 8η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio αποκτήσαμε μια καθαρή εικόνα γι αυτό που θα δούμε στον Πύργο από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου 2008. Και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μοιάζει σε τίποτα με όσα έχουν προηγηθεί.

Οι συμμετοχές των νέων δημιουργών έσπασαν ρεκόρ καθώς ξεπέρασαν τις 300! Προέρχονται από 21 ευρωπαϊκές χώρες ενώ τρεις χώρες παρουσιάζονται στο Διεθνές Πανόραμα, την καθιερωμένη ματιά στο υπόλοιπο κόσμο: ΗΠΑ, Κορέα και Ιορδανία.
Ρεκόρ όμως έσπασαν και οι συμμετοχές από την Ελλάδα καθώς ξεπερνούν τις 70 (από 50 που ήσαν πέρυσι).
Για πρώτη φορά φέτος κατεβαίνει και η ηλικία των συμμετεχόντων από την Ελλάδα και φτάνει στην προνηπιακή ηλικία! (Ταινιάκια κινουμένων σχεδίων που φτιάχτηκαν σε κινηματογραφικά εργαστήρια σε νηπιαγωγείο της Αθήνας).
Και δυο ξεχωριστές παρουσίες:
Α) μια ταινία φτιαγμένη από νεαρούς Αφγανούς μετανάστες στην Ελλάδα. (τα παιδιά της κοινότητας των Προσφύγων από τους Ξενώνες φιλοξενίας της Μακρινίτσας και της Αγριάς, Ν. Μαγνησίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στα πλαίσια του προγράμματος «Πρώτο Βήμα».

Β) μια ταινία κινουμένων σχεδίων φτιαγμένη από παιδιά με αναπηρία στα πλαίσια ενός εργαστηρίου του φεστιβάλ Emotion Pictures. (Συμμετείχαν 30 παιδιά της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών).


Η Camera Zizanio όμως δεν είναι μόνο ένα Φεστιβάλ, είναι ένα μεγάλο εργαστήριο για την οπτικοακουστική εκπαίδευση. Γι αυτό το λόγο έχει καθιερώσει  την ξεχωριστή παρουσίαση της δουλειάς κινηματογραφικών εργαστηρίων του εξωτερικού προκειμένου να ανταλλάσσονται εμπειρίες, να αναπτύσσεται η έρευνα κι ο διάλογος. Φέτος όμως αυτή η παρουσίαση θα είναι «ελληνοκεντρική».


Κι ο λόγος είναι ο εξής: συνεργάτες του Φεστιβάλ, μέσα από την εμπειρία τους σε αυτό, ανέπτυξαν πρωτοπόρες δράσεις οι οποίες αποτελούν σημαντικά βήματα στην οπτικοακουστική εκπαίδευση και δημιουργία για τις οποίες είμαστε πολύ περήφανοι. Για αυτό θα προβάλλουμε το έργο τους:


Ο Σπύρος Σιάκας, ο πρώτος που οργάνωσε εργαστήρια κινουμένου σχεδίου για τα παιδιά του Πύργου, ολοκλήρωσε και αποκρυστάλλωσε τη μελέτη του για τις μεθόδους χρήσης του κινουμένου σχεδίου μέσα στην τάξη. Και το έργο του, ένα εύχρηστο εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς, που εκδίδεται από το Νεανικό Πλάνο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον Πύργο.
Ο Νίκος Ρεπούλιος, για πρώτη φορά «κατέβασε τον πήχη» στην Ελλάδα οργανώνοντας εργαστήρια κινουμένου σχεδίου με παιδιά νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας! Και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Ο Κώστας Κατράκης μετέφερε την εμπειρία του από το Φεστιβάλ στο Δήμο της Αθήνας οργανώνοντας εργαστήρια στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις με την προοπτική να επεκταθούν καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην πρώτη και σε τόσο μεγάλη έκταση στην Ελλάδα καθιέρωση κινηματογραφικών εργαστηρίων για παιδιά.
 

Στα δέκα περίπου κινηματογραφικά εργαστήρια που λειτουργούν κάθε χρόνο τις ημέρες του Φεστιβάλ  φέτος θα έχουμε κοντά μας δυο σημαντικές παρουσίες από το χώρο του κινηματογράφου που μέσα από «μάστερ κλας» θα μεταφέρουν την πλούσια εμπειρία τους στα νέα παιδιά:

Ο Ροβήρος Μανθούλης, που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια κινηματογραφικής δημιουργίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει κάτι εξαιρετικό μέσα από μια επιλεκτική αναδρομή στο έργο του.
Ο Νίκος Καβουκίδης, που για πρώτη φορά κινηματογράφησε επαγγελματικά την αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία όντας ακόμη έφηβος, γυρίζει πίσω για να  μιλήσει πως είναι «να κινηματογραφείς στα 16».
 

Περισσότερες πληροφορίες σε ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2429