Τροπικό ψάρι στον Στρυμονικό
Ημερομηνία Tuesday, October 21 @ 22:28:11 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Τροπικό ψάρι στον Στρυμονικό
Της Έλενας Καρανάτση

Όλο και περισσότερα είδη τροπικών ψαριών αλιεύονται στις ελληνικές θάλασσες! Μετά την εμφάνιση του δηλητηριώδους «λαγοκέφαλου» στα δίχτυα ενός ερασιτέχνη ψαρά στη Σαλαμίνα πριν από λίγες ημέρες, αλλά και σε ψαροκασέλες στην Καβάλα, χθες, αλιείς στον Στρυμονικό κόλπο εντόπισαν ένα άλλο τροπικό είδος, το Scοmberomorus Commerson, το οποίο μοιάζει πολύ με παλαμίδα. Το δεύτερο είναι εμπορικό είδος, παντελώς ακίνδυνο ψάρι, σε αντίθεση με τον «λαγοκέφαλο» ή «λαγόψαρο» που είναι τοξικό.

Οταν πριν από λίγες ημέρες, ερασιτέχνης ψαράς παρέδωσε στο Λιμεναρχείο της Σαλαμίνας τους τρεις λαγοκέφαλους που ψάρεψε, οι λιμενικές αρχές απέστειλαν τα δείγματα για επιβεβαίωση στην αρμόδια διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Πειραιά, η οποία και πιστοποίησε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος που είναι επικίνδυνο για κατανάλωση. Εν συνεχεία, η νομαρχία ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπορίας και κατ’ επέκταση κατανάλωσής τους. Είναι η πρώτη φορά που αλιεύεται ο λαγοκέφαλος στα ύδατα του Σαρωνικού και είναι μάλλον εύκολο να μπερδέψει κανείς το συγκεκριμένο με κάποιο άλλο «ψιλό» ψάρι, λόγω του κοινού τους μεγέθους (περίπου 10 εκατοστά) και έτσι να φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή. Η επικινδυνότητα του «λαγοκέφαλου» έγκειται στο γεγονός ότι περιέχει μια τοξίνη, στο δέρμα και στα σπλάχνα του, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, ακόμα και θάνατο.

«Ο λόγος που τα ψάρια αυτά μετανάστευσαν ακόμα και στις θάλασσες της Βόρειας Ελλάδας είναι ότι ανέβηκε η θερμοκρασία του νερού πάνω από το φυσιολογικό», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών) στην Καβάλα, κ. Αργύρης Καλλιανιώτης. Συμπληρώνει ότι «τα τροπικά ψάρια έρχονται από το Σουέζ. Διαβιούν είτε στην Ερυθρά Θάλασσα είτε στον Ειρηνικό ωκεανό. Το αξιοπερίεργο είναι πώς έφτασαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη Ρόδο, στην Καβάλα»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας επαγγελματίας ψαράς μπορεί να αναγνωρίσει τον λαγοκέφαλο. Το πρόβλημα είναι με τους ερασιτέχνες, ιδιαίτερα αν το ψαρέψουν ακέφαλο. «Στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουν από άλλα είδη», τονίζει.

Η νομαρχία Πειραιά έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης. Οπως αναφέρει ο νομάρχης, κ. Γιάννης Μίχας «στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες καθώς και αρκετοί συμπολίτες μας που ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα. Από αυτούς, λοιπόν, ζητούμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».
 

----------------------------
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:16-10-08







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2423