Ελληνικό Ιωαννίνων - Βία και Κράτος, αδιαλλαξία και καταστολή
Ημερομηνία Thursday, October 16 @ 19:57:49 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Ελληνικό Ιωαννίνων - Βία και Κράτος, αδιαλλαξία και καταστολή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τα γεγονότα στο ελληνικό (ΧΥΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)  Το πρωί της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου, στο Ελληνικό Ιωαννίνων το Κράτος έδειξε ακόμη μία φορά το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό της αδιαλλαξίας και της καταστολής. Με μία πρωτοφανή για τα δεδομένα των Ιωαννίνων επιχείρηση 19 (!) διμοιρίες των ΜΑΤ επέβαλλαν με τη βία την εγκατάσταση του εργολάβου που θα κατασκευάσει το ΧΥΤΑ σε χώρο 500 μ. από το χωριό, δίπλα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς Τσούκας .

      Έτσι εννοεί τη Δημόσια Διαβούλευση και την κοινωνική συναίνεση η τοπική και κεντρική εξουσία : με την οσμή των δακρυγόνων, τον ξυλοδαρμό ηλικιωμένων πολιτών, τη φίμωση όποιας φωνής αντιστέκεται στη λεηλασία της φύσης και την απαξίωση του τοπικού πολιτισμού.

      Όλα έγιναν με εντολή του διορισμένου περιφερειάρχη Δ. Πανοζάχου που αδιάλλακτα δεν δέχτηκε την πρόταση των κατοίκων να φτιαχτεί ο ΧΥΤΑ σε άλλη τοποθεσία στην περιοχή τους.

      Θεωρούμε επίσης προσωπικά υπεύθυνο για την στρατιωτικού τύπου επέμβαση των ΜΑΤ τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο.

      Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι και οι δύο αποφάσισαν την επέμβαση για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του ντόπιου μεγαλοβιομήχανου Πέτσιου (τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου) που ετοιμάζεται να αναλάβει το έργο της διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων στο νομό. Τελικά, μετά τα γεγονότα της Τετάρτης, έχει ακόμη κανείς αμφιβολία για τον ποιους αληθινά εξυπηρετούν οι κρατικοί – εταιρικοί σχεδιασμοί;

      Δεν είναι άμοιρο ευθυνών ούτε το τοπικό μπλοκ εξουσίας (δήμαρχοι, νομαρχία, κόμματα, βουλευτές) που αδιαφορούν εγκληματικά για τη Δημόσια Υγεία αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι και η εξυπηρέτηση των πολιτικών και οικονομικών τους πατρώνων.

      Όλοι πλέον είναι πεπεισμένοι ότι η λύση του ΧΥΤΑ είναι επιστημονικά ξεπερασμένη, ένα βήμα πίσω από δημόσιες πολιτικές που θα οδηγούσαν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων (π.χ. ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση). Όλα  αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν παρά μόνο από τους πραγματικά αρμόδιους, τους ίδιους τους πολίτες και να προκύψουν παρά μόνο μέσα από την αυτόνομη δράση τους.

      Εμείς παραβρεθήκαμε στο Ελληνικό ως πολίτες των Ιωαννίνων που ενδιαφέρονται για την πόλη και το περιβάλλον, την κοινωνία και τη φύση, το δικαίωμα της κοινωνίας να αποφασίζει ελεύθερα για την τύχη της.

      Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα αφορά μόνο το Ελληνικό. Δεν είναι αλήθεια : η διαχείριση των απορριμμάτων, το ποιος γεννάει τη βία και την οικολογική καταστροφή μας αφορά όλους. Προσπαθούν να μας πείσουν πως για τις αποφάσεις που αφορούν όλη την κοινωνία, η κοινωνία δεν έχει δικαίωμα λόγου.

      Τα γεγονότα τους απογυμνώνουν και τους διαψεύδουν. Οι πολίτες, η τοπική και η ευρύτερη κοινότητα αρνείται να σιωπήσει μπροστά στον κρατικό παραλογισμό, ασκώντας το δικαίωμά της να αποφασίζει και να πραγματώνει την απόφασή της σε πράξη.

      Αυτή ακριβώς την πραγματική πολιτική πράξη, την από κοινού αντίσταση ενός ολόκληρου χωριού και όσων σταθήκαμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους ήρθαν να καταπνίξουν οι κατοχικές δυνάμεις των κυρίων Πανοζάχου και Παυλόπουλου. Κατάφεραν οι δυνάμεις της βίας να ανοίξουν το δρόμο για το ΧΥΤΑ, αλλά οι κάτοικοι του Ελληνικού ανοίγουν το δρόμο της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

      Απέναντι στα σκουπίδια της πολιτικής τους, οι γέροντες και οι γερόντισσες που στάθηκαν όρθιοι μέσα στους καπνούς των δακρυγόνων απέδειξαν ακόμη μία φορά πως όσες στρατιές και να φέρουν, πάντα θα είμαστε ηθικά περισσότεροι.

      Καλούμε όλη την κοινωνία σε συγκέντρωση και πορεία μαζί με τους κατοίκους του Ελληνικού στην Νομαρχία Ιωαννίνων την Παρασκευή 17 Οκτώβρη στις 6 μ.μ.

      Όσα ΜΑΤ και να φέρουν, η παρτίδα δεν τελειώνει.


ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
www.resistance2003.gr, xeironomia@yahoo.gr  

------------------------------------------------------------------------
http://peravre.blogspot.com/2008/10/blog-post_1808.htmlΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2406