Ρόδος - Φάλαινες φυσητήρες εντοπίστηκαν έξω από τη Ρόδο
Ημερομηνία Thursday, October 16 @ 08:58:57 UTC
Θέμα Ρόδος


Φάλαινες φυσητήρες εντοπίστηκαν έξω από τη Ρόδο

Ένα κοπάδι από 11 φυσητήρες, ένα είδος φάλαινας που κυνηγά σε μεγάλα βάθη, παρέμεινε για λίγες ημέρες έξω από την περιοχή της Λίνδου στη Ρόδο προσφέροντας στους επιστήμονες μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν τη συμπεριφορά και να ηχογραφήσουν τις υποβρύχιες συνομιλίες τους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος ειδοποιήθηκαν από ψαράδες και μετέβησαν στη Ρόδο την περασμένη Πέμπτη. Ορισμένοι από τους φυσητήρες ήταν ήδη γνωστοί στους επιστήμονες, καθώς είχαν εντοπιστεί και σε άλλες ελληνικές θάλασσες.

«Η κοινωνική ομάδα αυτών των φυσητήρων επέλεξε τη Λίνδο, γιατί εδώ τα βάθη της θάλασσας είναι πολύ μεγάλα και τα κήτη βρίσκουν πιο εύκολα τροφή» ανέφερε στην εφημερίδα Τα Νέα ο βιολόγος Αλέξανδρος Φραντζής.

«Οι φυσητήρες ακολουθούν συνήθως το γνωστό τόξο της Ελλάδος που ξεκινά από το Ιόνιο, διέρχεται νότια της Κρήτης και συνεχίζει βόρεια της Ρόδου, και προτιμούν θαλάσσιους γκρεμούς που βρίσκονται κοντά στις ακτές» εξήγησε ο κ. Φραντζής.

Η Λίνδος προσέλκυσε τα κήτη λόγω ενός θαλάσσιου ρήγματος που ξεπερνά τα 4 χλμ σε βάθος και είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο. «Στα βαθιά νερά της Λίνδου βρίσκονται μικρά γαριδάκια και κυρίως καλαμάρια που το μήκος τους ξεπερνά το 1,5 μέτρο και τα οποία είναι η αγαπημένη τροφή για τους φυσητήρες, που ο καθένας τους χρειάζεται μισό τόνο φαγητό την ημέρα» ανέφερε ο ερευνητής.

Τα αρσενικά φτάνουν τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 40 τόνους σε βάρος, ενώ τα θηλυκά δεν ξεπερνούν τα 12 μέτρα. Με μια ανάσα καταδύονται σε βάθος μέχρι και δύο χιλιόμετρα, όπου μπορούν να παραμείνουν μέχρι δύο ώρες.

Από στοιχεία του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών προκύπτει ότι στην περιοχή του Αιγαίου ζουν περίπου 180 φυσητήρες, οι οποίοι όμως απειλούνται από τη μόλυνση, τα δίχτυα, τις πλαστικές σακούλες, τις προπέλες των πλοίων αλλά και την υποβρύχια ρύπανση από τη ναυσιπλοΐα.

(Newsroom ΔΟΛ, 14/10/08)
 
 ---------------------------------

Δείτε στο "ΠΕΛΑΓΟΣ", ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
http://www.pelagosinstitute.gr/gr/homepage/index.html

 
ΦΥΣΗΤΗΡΕΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ZIPHIUS

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΚΗΤΟΠΑΝΙΔΑ
INTERNSHIPS

 
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
 
ΚΗΤΩΔΗ 
ΚΗΤΩΔΗ ΓΕΝΙΚΑ
- Συστηματική
- Προϊστορία-εξέλιξη
- Συμπεριφορά
    - Δελφίνια πρεσβευτές
        - Μια απίθανη προσωπική ιστορία
- Βιολογία
- Οικολογία
- Επικοινωνία
- Μέθοδοι μελέτης

ΚΗΤΩΔΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
- Πτεροφάλαινα
- Μεγάπτερη φάλαινα
- Φυσητήρας
- Ζιφιός
- Ψευδόρκα
- Σταχτοδέλφινο
- Ρινοδέλφινο
- Ζωνοδέλφινο
- Κοινό δελφίνι
- Φώκαινα
- Στενόρυγχο δελφίνι
- Ρυγχοφάλαινα Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2404