Νάξος - Σχετικά με τα Αιολικά Πάρκα στο Δήμο Δρυμαλίας
Ημερομηνία Thursday, October 16 @ 08:54:39 UTC
Θέμα Νάξος


 Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία

                                                      ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

                       (Σχετικά με τα Αιολικά Πάρκα στο Δήμο Δρυμαλίας)Με αφορμή τη συζήτηση που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Δήμο Δρυμαλίας, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση 13 αιολικών πάρκων και 95 ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δήμου, η Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία γνωστοποιεί τα παρακάτω:

      Είναι γνωστό ότι η καταρχήν θέση μας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ανάμεσα τους και η αιολική ενέργεια, είναι θετική. Ιδιαίτερα σήμερα που οι κλιματικές συνθήκες σε πλανητικό επίπεδο επιδεινώνονται ραγδαία, η υποκατάσταση του πετρελαίου και όλων των συμβατικών πηγών, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι, υπό την αίρεση της τελικής θέσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, να υπενθυμίσουμε ότι από τον Ιούνιο του 2007 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων με

          Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με ευρεία πλειοψηφία, αποφάσισε ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά μας θα υπόκειται σε ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ σε κάθε νησί και με συγκεκριμένες προδιαγραφές μεγέθους, απόστασης από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, περιοχές Natura  κλπ., σεβόμενη την κλίμακα του νησιωτικού χώρου, ενώ είναι σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε τα νησιά να μετατραπούν σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι από τότε και οι τεχνολογικές εξελίξεις προχωρούν, ενώ ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή εμπειρία, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και την αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

      Θεωρούμε όμως απαραίτητο, να θέσουμε στο κέντρο του προβληματισμού ότι η όποια χρήση των ΑΠΕ,

        θα πρέπει να εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό για βιώσιμη ανάπτυξη με κριτήριο τη φέρουσα ικανότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και τελικά την μακροπρόθεσμη οικονομική ωφέλεια του κάθε νησιού.

Σε κάθε περίπτωση κριτήριο απόφασης για μια τόσο μεγάλη επένδυση, δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά το οικονομικό κέρδος του Δήμου, όταν μάλιστα αυτό συνοδεύεται από ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο τοπίο και το περιβάλλον της περιοχής.


      9/10/08                                                 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

 

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2403