Το Πράσινο Όραμα για μια κοινωνική Ευρώπη
Ημερομηνία Thursday, October 16 @ 08:12:18 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
 
14.10.2008
Το Πράσινο Όραμα για μια κοινωνική Ευρώπη
Οι στόχοι του συνεδρίου των Ευρωπαίων Πράσινων

Στον "Πράσινο" και διαπολιτισμικό Δήμο του Παρισιού Montreuil, όπου η δήμαρχος Dominique Voynet, στέλεχος των Γάλλων Πράσινων, φιλοξένησε τους Ευρωπαίους συνάδελφους της, ολοκλήρωσαν την Κυριακή 12 Οκτωβρίου οι Πράσινοι το συνέδριό τους.
Οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, συμμετείχαν στις διαδικασίες με οκταμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους: Τάσο Κρομμύδα, Μελίτα Γκουρτζογιάννη, Κάτια Λεμπέση, Λενιώ Μυριβήλη, Φίλιππο Δραγούμη, Γιάννη Τσιρώνη και Παναγιώτη Λογγινίδη.
 
Το συνέδριο συζήτησε το σχεδιασμό της κοινής ευρωπαϊκής καμπάνιας με τον τίτλο "Μια Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη" όλων των κομμάτων - μελών, που θα κινηθεί σε τρεις κύριους άξονες:
·                     Περιβάλλον / Κλιματική Αλλαγή / Ενεργειακή Επανάσταση
·                     Κοινωνική Ευρώπη / Εργασιακά δικαιώματα/ Ισότητα/ Εξάλειψη της Φτώχειας
·                     Δημοκρατία/ Ανθρώπινα Δικαιώματα / Δίκαιο Εμπόριο/ Ειρήνη
 
Κεντρικός στόχος των Ευρωπαίων Πράσινων είναι η γεφύρωση οικονομικών και κοινωνικών χασμάτων μέσα στην Ευρώπη, η υγεία του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της δημοκρατίας που πρέπει να ενισχυθεί στους θεσμούς της ΕΕ με περισσότερη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και ταυτόχρονα κοινά δημοψηφίσματα για τα σημαντικά θέματα. Βλέπουν την Ευρώπη ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Ισότητα.
Προτείνεται, μετά την αποτυχία της συνθήκης της Λισσαβώνας, να προωθηθεί μια νέα συμφωνία, με αποκλειστικό στόχο τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της ΕΕ.
Από τα πιο σημαντικά κείμενα που ψηφίστηκαν είναι "Το Πράσινο Όραμα για μια κοινωνική Ευρώπη", που ζητάει την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών και των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη, που σήμερα γίνονται όλο και πιο άνισα, με αποτέλεσμα είτε την επικράτηση των διάφορων λόμπυ είτε την εκμετάλλευση των κοινωνικών ανισοτήτων για οικονομικό όφελος. Η Πράσινοι ζητούν την εξάλειψη της φτώχειας, με την καθιέρωση ενός ελάχιστου εισοδήματος, πάνω από τα όρια της φτώχιας για όλους τους πολίτες. Ακόμη, επιζητούν σοβαρές βελτιώσεις στην Παιδεία, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην ανάγκη να είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα.
Κεντρικό, βέβαια, θέμα του συνεδρίου υπήρξε και η τρέχουσα οικονομική κρίση. Οι Πράσινοι θέλουν "πράσινο χαλινάρι", που θα ρυθμίσει τον καπιταλισμό προς όφελος του συνόλου. Τα αναπόφευκτα μέτρα κρατικής "σωτηρίας" της πιστωτικής κρίσης, που εν τέλει βγαίνουν από τις τσέπες των φορολογούμενων, θα πρέπει να συνοδεύονται από τις ανάλογες ρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και στροφή της οικονομίας προς τη βιωσιμότητα, εφόσον ένα μέρος της κρίσης οφείλεται στο πραγματικό ζήτημα ότι η εποχή του φτηνού πετρελαίου έχει πλέον, λόγω αύξησης της ζήτησης παρέλθει και αν δεν γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές η κρίση δεν θα έχει τέλος. Στα "τοξικά" τραπεζικά προϊόντα, οι Πράσινοι αντιτάσσουν την εξάλειψη των ανισοτήτων στη φορολόγηση, τη διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος, την αναδιανομή των εισοδημάτων και την προσεκτική διαχείριση της εποχής μας, της εποχής που το φτηνό πετρέλαιο τελείωσε. Αδυνατούν να κατανοήσουν πώς μερικοί πολιτικοί ακόμη επιμένουν ότι η αγορά θα αυτορυθμιστεί και πως ο πλουτισμός των ολίγων θα ωφελήσει το σύνολο και θα "στάξει" ρευστό προς τους πολίτες.
 
Η Εκτελεστική Γραμματεία
 
Πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας, 6945940916
Μελίττα Γκουρτσογιάννη, 6934607567

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2394