ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS - «Εξοικονόμηση νερού- Ούτε σταγόνα χαμένη»
Ημερομηνία Friday, October 10 @ 19:13:24 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα

Τηλ./Fax: 210 822 8795

Email: info@medsos.gr

Ιστοσελίδα: www.medsos.gr
 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ

Tο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, στο πλαίσιο της εκστρατείας του «Εξοικονόμηση νερού- Ούτε σταγόνα χαμένη» που στοχεύει:



στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με θέματα εξοικονόμησης νερού,
στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη σημασία της για την προστασία των υδατικών πόρων,
αλλά και στην προσωπική ευθύνη και δυνατότητα του πολίτη να πάρει μέρος στη λύση,
 

διοργανώνει το Σάββατο 11 Οκτώβρη 2008 και ώρα 9:30-13.30 ημερίδα με θέμα «Εξοικονόμηση νερού: λύσεις και προτάσεις» στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας.


Στην πρώτη ενότητα θα γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «WATERSAVE- Εξοικονόμηση νερού στο σχολείο και το σπίτι» καθώς και εκπαιδευτικών δράσεων για το νερό από σχολεία της Θεσσαλονίκης (7ο Δημ. Θεσ/νίκης, 3ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, 3ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσ/νίκης), του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Στη δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστούν θέματα που σχετίζονται με την έλλειψή του καθώς και τρόποι βιώσιμης διαχείρισης του νερού. Συμμετέχουν οι : 


Μαίρη Βιταλιώτου, Υπεύθυνη Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
“Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εξοικονόμηση του νερού.  Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τις δράσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που στοχεύουν στη μείωση της σπατάλης του νερού και κυρίως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα WATERSAVE, θα απαριθμηθούν απλοί τρόποι που μπορούν να εφαρμοστούν στη καθημερινή ζωή  για την μείωση της κατανάλωσης τόσο στο σπίτι, όσο και στο γραφείο μέχρι και 40% (αντικατάσταση, επιδιόρθωση, επαναχρησιμοποίηση) , θα υπάρξει ενημέρωση για τα πράσινα επαγγέλματα  (που υιοθετούν τρόπους, τεχνικές και εξαρτήματα που συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μείωση της κατανάλωσης) και θα εστιάσουμε στην ευθύνη που έχουμε όλοι μας να διασώσουμε αυτό το τόσο πολύτιμο για την ανθρώπινη ζωή αγαθό.»

Ιάκωβος Γκανούλης, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Συντονιστής της Έδρας UNESCO για την διαχείριση υδάτων με την παρουσίασή του «Το νερό, το περιβάλλον και ο άνθρωπος: τι συμβαίνει σήμερα και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον»:
“Τα Ηνωμένα έθνη προειδοποιούν ότι πριν το 2025 τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού της γης θα ζούνε σε περιοχές με προβλήματα έλλειψης νερού, όχι μόνο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αλλά και σε μέρη που θεωρούνται παραδοσιακά πλούσια σε νερό, όπως η Β. Αμερική και η Ευρώπη. Ήδη ένας στους πέντε κατοίκους της γης δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό καλής ποιότητας.

Στην παρουσίαση γίνεται πρώτα μια συνοπτική παρουσίαση της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, της αλόγιστης χρήσης του νερού τα τελευταία 40 χρόνια από τη γεωργία και άλλες δραστηριότητες, της ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων νερών και γενικά της κακο-διαχείρισης αυτού του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή.

Το ζητούμενο σε τοπικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι η διαχείριση της ζήτησης του νερού, η μείωση της σπατάλης του σε διάφορες χρήσεις και κυρίως στη γεωργία και η προστασία της ποιότητάς του στην καθημερινή χρήση του νερού απ’ όλους τους πολίτες.

Περιγράφονται τα βασικά σημεία ενός σχεδίου δράσης για μια βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων στη χώρα μας.”


Αθανάσιος Πανώρας, Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ (Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων) με την παρουσίασή του «Αντιμετώπιση φαινομένων λειψυδρίας στη πεδιάδα της Θεσσαλονίκης»:
“Μετά την παράθεση σημαντικών στοιχείων που αφορούν στην έκταση, το κλίμα, τις καλλιέργειες, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, την άρδευση και τη στράγγιση της πεδιάδας Θεσσαλονίκης γίνεται αναφορά τόσο στα άμεσα όσο και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση πιθανών φαινομένων λειψυδρίας στην πεδιάδα.

Είναι γεγονός ότι η λήψη άμεσων μέτρων θα ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στην πεδιάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα διαχρονικά. Η υλοποίηση των δράσεων που περιγράφονται ως βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι εκείνη η οποία θα καταστήσει το φαινόμενο αυτό σπάνιο.

Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση της ζήτησης του αρδευτικού νερού είναι σημαντικότερη από την ατελέσφορη προσπάθεια ικανοποίησης όλο και μεγαλύτερων αναγκών σε νερό”.
 


Την εβδομάδα 6 - 10 Οκτωβρίου, συνεργάτες του Δικτύου Μεσόγειος SOS θα πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις για την εξοικονόμηση του νερού σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.

(Οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν- κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς- μέχρι το τέλος του χρόνου)


Συνημμένο το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας


Για περισσότερες πληροφορίες:

Μαίρη Βιταλιώτου, Υπεύθυνη θεμάτων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων

Τηλ/fax : 210 8228795, 6978440427

Email : water@medsos.gr







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2383