Οικολόγιο - Μιλάμε για "πράσινη ανάπτυξη" κι όχι για "πράσινη δράση"
Ημερομηνία Friday, October 10 @ 18:39:19 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΟΙΚΟΛΟΓΙΟ
Μιλάμε για "πράσινη ανάπτυξη" αλλά όχι για "πράσινη δράση".

http://www.oikologio.gr/Το καλοκαίρι πέρασε αφήνοντας και πάλι πίσω του πληγές, με ελάχιστη πρόοδο στα θέματα του περιβάλλοντος. Όλοι κουβεντιάζουμε τις οικονομικές παραμέτρους των θεμάτων που άπτονται του περιβάλλοντος, αναλογιζόμαστε τα κέρδη που θα αποκομίσουμε από το νέο "εμπορικό αυτό προϊόν" και ξεχνάμε την πράξη. Μιλάμε λοιπόν για "πράσινη ανάπτυξη" αλλά όχι για "πράσινη δράση". Ξεχνάμε εκείνη την πράξη την ατομική, τη συλλογική, την κοινωνική, που θα επιβάλει την υλοποίηση των όποιων σχεδίων, προτάσεων και ιδεών. Εκείνη την πράξη που θα συμβάλλει πραγματικά στη μείωση των καταστροφικών επιπτώσεων της καθημερινής αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Εκείνη τη πράξη που συνειδητά και με αίσθημα ευθύνης θα διασφαλίσει τη μακροβιότητα της γης αλλά και του ανθρώπου με συνθήκες κατάλληλες για ζωή.

Όλοι γνωρίζουμε τις ευθύνες μας ως άτομα αλλά και ως πολίτες, στην πράξη όμως, υστερούμε κατά πολύ. Οφείλουμε πλέον να περάσουμε από τη στείρα γνώση στην δημιουργική εφαρμογή με αίσθημα ευθύνης και συλλογικότητας. Ως άτομα με μικρές αλλαγές και προσαρμογές στις καθημερινές μας συνήθειες - ως πολίτες με συλλογική δράση για την διεκδίκηση της προστασίας και διαφύλαξης του περιβάλλοντος. Ας σταματήσουμε να υπερκαταναλώνουμε και να εξαντλούμε τη Γη.

Όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ι. Αφιέρωμα

Η συνέχεια στις προσπάθειες συλλογής και καταγραφής της δημόσιας πληροφορίας από τον Τήλαφο έρχεται με την δημιουργία του ΟικόΤοπου.
Στον οικοΤόπο   κατασκευάζουμε έναν μεγάλο χάρτη με περιβαλλοντικά προβλήματα απ' όλη την Ελλάδα.
Για να γίνει αυτό, βοηθάμε να συγκεντρωθούν τοπικές περιβαλλοντικές πληροφορίες μαζεύοντάς τες από ανθρώπους που τις γνωρίζουν ή από τις καθημερινές ειδήσεις. Όποιος θέλει, μπορεί να συνεισφέρει και τις δικές του πληροφορίες. Τις πληροφορίες αυτές μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ελεύθερα και όποιος άλλος τις χρειάζεται.
Για να δείτε χάρτες με τις πληροφορίες, πατήστε το εικονίδιο που υπάρχει δίπλα στον κάθε τίτλο ή δείτε έναν μεγάλο χάρτη με τα τελευταία περιβαλλοντικά προβλήματα που καταγράφηκαν.
Για εκτενέστερη αναφορά και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ολόκληρο κείμενο παρουσίασης στη βιβλιοθήκη μας.
 
ΙΙ. Δράσεις, συμμετοχές και νέα Οικολογίου
Αγαπητοί φίλοι, μέλη, αναγνώστες και επισκέπτες του Οικολογίου
Σας προσκαλούμε, να συμβάλλετε και εσείς στη συγκέντρωση στοιχείων για όλες τις συλλογικότητες της Ελλάδας που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα καθώς και των φορέων δημοσίων ή ιδιωτικών που αναπτύσσουν αμιγώς περιβαλλοντική δραστηριότητα (όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις ανακύκλωσης υλικών και συσκευασιών, βιοκαλλιεργητές κλπ.) εισάγοντας τα στοιχεία όσων γνωρίζετε ότι δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας στο Ευρετήριο του Οικολογίου ΕΔΩ . 


ΙΙΙ. Επικαιρότητα - Θέσεις - Προτάσεις
 
1- Ανοιχτή Επιστολή της ΠΕΔΔΥ για τη Διάσωση των Δασών - Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων με ανοιχτή της επιστολή προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου καθώς και προς όλη την Ελληνική κοινωνία απευθύνει ύστατη έκκληση για τον ανακαθορισμό της δασικής πολιτικής της χώρας.

2- ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ Η Θέση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς με αφορμή τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.

3- Μία ύστατη ευκαιρία για τα δάση - Oι μεγα-πυρκαγιές (mega-fires) του 2007 είχαν πολύπλευρες καταστροφικές συνέπειες. Όλα δείχνουν ότι η καταστροφή μπορεί να επαναληφθεί.

4- Βιοποικιλότητα δασών - Εργασία των κ. Καρέτσου και Δασκαλάκου (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) για την αναγκαιότητα προσδιορισμού της βιοποικιλότητας στα ελληνικά δασικά οικοσυστήματα. "Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ"

5- Τράπεζα DNA των δέντρων του κόσμου σχεδιάζουν επιστήμονες - Επιστημονική ομάδα του Βοτανικού Κήπου της Νέας Υόρκης προετοιμάζεται να ηγηθεί παγκόσμιας πρωτοβουλίας, με στόχο τη συλλογή DNA από χιλιάδες είδη δέντρων σε όλο τον κόσμο.

6- Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα - Ξαναπιάνουμε το νήμα των κινητοποιήσεων - Εβδομάδα έντονης κινητικότητας θα είναι η ερχόμενη. Με τον "αέρα" της επιτυχημένης παρουσίας του "μπλοκ ενέργειας" στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., αλλά και με το βάρος της πρόσφατης θετικής γνωμοδότησης της ΡΑΕ, για μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, οι κινήσεις των πολιτών ξαναπιάνουν το νήμα των αγωνιστικών διεκδικήσεων, που ταρακούνησαν πολλές περιοχές της χώρας τους μήνες πριν το καλοκαίρι.

7- Αμίαντος στο Στρατώνι! - 3/9/2008 Tο Βασικό Oικοδομικό Yλικό των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου Eίναι το Iσχυρότατο Kαρκινογόνο! Δείτε επίσης : Παράνομη η εξόρυξη με εκρηκτικά κάτω από τη Στρατονίκη από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

8- Επιστολή της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου για τις φωτο-διασπώμενες σακούλες - Το πλαστικό επιβαρύνει ποικιλοτρόπως το φυσικό περιβάλλον. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται παράγωγα του πετρελαίου στα ιδιαίτερα ρυπογόνα πετροχημικά εργοστάσια. Η καύση του απελευθερώνει διοξίνες, σωματιδιακή ύλη, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες τοξικότατες ουσίες (ανάλογα πάντοτε με τη σύστασή τους), που απορροφώνται από τα φυτά (ελιές κ.λπ.) και ζώα.
 
9- Έδωσε το πράσινο φως η Ευρώπη για την μεταλλαγμένη σόγια - Τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και εμπορίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο γενετικά τροποποιημένο τύπο σόγιας Α2704-12, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που της παρέχει η κοινοτική νομοθεσία.

10- Ο «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ «ΒΟΥΡΚΑΡΙ» - Η ανεξάρτητη αρχή "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ" με νέο του πόρισμα παρεμβαίνει στην περιοχή και απαιτεί από την δημόσια διοίκηση τοπική και κεντρική την άμεση λήψη μέτρων για τον υγροβιότοπο "Βουρκάρι".

11- Απορρύπανση της ατμόσφαιρας με νανοτεχνολογία - Kαθημερινή

IV. Επιλογές από τη Βιβλιοθήκη του Οικολογίου και όχι μόνον..
Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών
Συμβουλές οικιακής ανακύκλωσης
Συμβουλές μείωσης όγκου απορριμάτων
Βασικές αρχές δασοπυρόσβεσης
Οδηγός καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα (Απρίλιος 2008) - Greenpeace
Υβριδικό σύστημα Αφαλάτωσης και ψύξης από τη Θαλασσα για ξενοδοχειακές μονάδες
 
V. Εθελοντισμός - Δράσεις ενημέρωση


Συγκέντρωση Υπογραφών για τον Υμηττό και το Μαραθώνα - H «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού» διακινεί το κείμενο που ακολουθεί και συγκεντρώνει υπογραφές, τις οποίες θα δημοσιοποιήσει. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαραθώνα συγκεντρώνει υπογραφές ενάντια στη δημιουργία μαρίνας στον Μαραθώνα.


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2007
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΛΕΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2007.


φωτογραφία = http://www.oikologio.gr/gallery/displayimage.php?album=36&pos=14
* Ο ΘΕΟΣ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ - Ελληνες Ενεργοί πολίτεςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2372