Το φιλοσοφικό καφενείο Dasein
Ημερομηνία Friday, October 10 @ 18:35:49 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


2008 – 2009

Φιλοσοφικό Καφενείο Dasein 
Σολωμού 12, Εξάρχεια,
Αθήνα.
Τηλ. 210 3841857  


Τετάρτη 22/10/2008
Kickoff  Meeting!! Παρουσίαση Νέου Προγράμματος Φιλοσοφικού Καφενείου - Πάρτυ29/10/08 Ηθική των Επιχειρήσεων
Με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου δίτομου έργου «Ηθική των Επιχειρήσεων-Business Ethics» (Εκδ. Αντ. Σάκκουλα), ο επιμελητής της έκδοσης και διδάσκων του ομώνυμου μαθήματος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου (dr. University of Manchester) θα αναφερθεί στα σημαντικότερα θέματα που πραγματεύονται και οι δύο τόμοι. Συμμετέχουν επίσης, οι Παναγιώτης Πέρρος, Νίκος Προγούλης, ?λκης Γούναρης κ.α. Η οργάνωση της παρουσίασης γίνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής.


5/11/08 Φιλοσοφία και Ναρκωτικά
Οντολογικά και Ηθικά ζητήματα σχετικά με τα ναρκωτικά με έμφαση στην κοινωνική αιτιότητα του προβλήματος. Συμμετέχουν: η Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος, διευθύντρια της μονάδας απεξάρτησης 18 άνω και ο Γιώργος Τσιαντής, διδάκτωρ φιλοσοφίας, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.


12/11/08 Έναρξη Κύκλου με θέμα: Έρωτας – Φιλία – Διαστροφή
Η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίκα Θωμαδάκη, ανοίγει το θέμα: «Βέβηλον και ηθικόν: Μια περιπλάνηση στο μανικόν του έρωτα!»  και συντονίζει μια «ανοιχτή» συζήτηση… Παρεμβαίνει, για τον ομοφυλοφιλικό έρωτα, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος.


19/11/08 Μέρος Δεύτερο: Φιλία
Δυο φίλες, η Ελένη Λεoντσίνη (δρ. Φιλοσοφίας University of Glasgow, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και η Ελένη Φιλιππάκι (δρ. Φιλοσοφίας University of Cambridge) , παρουσιάζουν δυο σημαντικές θεωρήσεις ενός πολυσύνθετου θέματος: "Από την αριστοτελική μεροληπτική φιλία στην αμερόληπτη καντιανή".


26/11/08 Μέρος Τρίτο: Sex και Διαστροφές
Ο Δούκας Καπάνταης (δρ. Φιλοσοφίας και Ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών) και ο ?λκης Γούναρης (υπ.δρ. Φιλοσοφίας) σ’ ένα debate για την ύπαρξη ορίων στην σεξουαλική ηδονή.


3/12/08 Έναρξη Κύκλου με θέμα: Νους και Νοημοσύνη
Ο Στάθης Ψύλλος, καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης του τμήματος ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανοίγει τη συζήτηση Αναζητώντας τον Νου, επιχειρώντας μια φιλοσοφική διερεύνηση στη σχέση Νου – Σώματος και όχι μόνο!


10/12/08 Μέρος Δεύτερο: Συνείδηση και Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο Γιάννης Κόντος, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξετάζει τις διαφορές  και τις ομοιότητες της Φυσικής με τη Τεχνητή Νοημοσύνη και εστιάζει στις ιδιαιτερότητες της Συνείδησης.


17/12/08 Μέρος Τρίτο: Γλώσσα και Νόηση
Μια προσπάθεια προσέγγισης των ορίων του Νου. Είναι το όριο της γλώσσας το όριο του κόσμου μας; Η Γιούλη Παπαϊωάννου, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, επιχειρεί μια προκλητική απάντηση…


14- 21 & 28 /1/09 Κύκλος Συζητήσεων με θέμα: Κανονικότητα, Υγεία και Ζητήματα Βιοηθικής
Υπάρχουν αντικειμενικά και ισχυρά κριτήρια για τον καθορισμό του φυσιολογικού και κανονικού; Είναι η Υγεία το μέγιστο αγαθό και πως αυτή ορίζεται; Πως οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας και της βιολογίας προκαλούν μια σειρά από δυσεπίλυτα ηθικά ζητήματα, που απαιτούν επανακαθορισμό και αποσαφήνιση των εννοιών;


Προγραμματίζονται Ακόμα:
Φεβρουάριος ’09: Κύκλος Συζητήσεων με θέμα: Φιλοσοφία του Δικαίου
Μάρτιος ’09: Κύκλος Συζητήσεων με θέμα: Πόλις και Πόλεις. Ο άνθρωπος ως πολιτικό ζώο και η αναζήτηση της ουτοπίας.  
Απρίλιος ’09: Κύκλος Συζητήσεων με θέμα: Αναζητώντας την «Αλήθεια»!!!Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2371