Οικολόγοι Πράσινοι - Διεθνής συνεργασία για τα νερά στα Βαλκάνια
Ημερομηνία Friday, October 10 @ 18:01:20 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
 
      6.10.08
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 
Διάσκεψη των Βαλκάνιων Πράσινων για τη βιώσιμη χρήση του νερού  

   Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν με τους εκπροσώπους τους Μιχάλη Τρεμόπουλο και Φίλιππο Δραγούμη στη Διάσκεψη Βαλκανικών Πράσινων κομμάτων για τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων στα Βαλκάνια, που έγινε στα Σκόπια στις 31/9/08. Τη διάσκεψη, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων της ΕΕ, διοργάνωσε το δίκτυο Πράσινων Βαλκανικών Κομμάτων, που αποτελείται από μέλη και παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

   Τα κόμματα που συμμετείχαν (από Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία) αποφάσισαν ότι χρειάζεται συνεχής και στενή μεταξύ τους συνεργασία για το ζήτημα της ορθής διαχείρισης και μείωσης της ρύπανσης των υδάτινων πόρων και οικοσυστημάτων, που μοιράζονται -ως επί το πλείστον- οι Βαλκανικές χώρες, όπως οι Πρέσπες, ο Αξιός, η Δοϊράνη, ο Στρυμόνας, ο Νέστος και ο Έβρος. Θα συμβάλουν με κοινές προτάσεις τους προς τις κυβερνήσεις, την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών. 

   Επίσης τα πράσινα κόμματα των Βαλκανίων ζητούν την άμεση αποδοχή και εφαρμογή εκ μέρους των χωρών τους όλων των διεθνών συνθηκών που αφορούν το νερό και την περιβαλλοντική προστασία, όπως έχουν διατυπωθεί από την UNECE (Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ) και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. 

   Τα Πράσινα Κόμματα των Βαλκανίων θα προωθήσουν διμερή προγράμματα συνεργασίας, τόσο διαχείρισης και παρακολούθησης του νερού όσο και αποφυγής της ερημοποίησης, που αποτελεί σοβαρή απειλή για τα Βαλκάνια, η οποία θα οξυνθεί με τις κλιματικές αλλαγές. Επιπλέον, θα υποστηρίξουν επιστημονικές έρευνες που θα δώσουν επιστημονικά στοιχεία στις κυβερνήσεις, ώστε να σχεδιάσουν ορθές πολιτικές.  
   Στο τέλος της Διάσκεψης υιοθετήθηκε και ψήφισμα για τη σοβαρή και άμεση απειλή ρύπανσης των νερών του ποταμού Έβρου από την εκτεταμένη εξόρυξη χρυσού με τη χρήση κυανίου στην Βουλγαρία. Αυτό  προωθείται από Καναδική εταιρία και αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται μάλιστα επέκταση των περιοχών εξόρυξης. Με αυτή τη μέθοδο, είναι βέβαιο ότι πιθανές διαρροές τοξικού κυανίου να έχουν σοβαρές συνέπειες και στη χώρα μας, εφόσον θα μεταφερθούν από τα νερά του Έβρου, κοντά στον οποίο γίνεται η εξόρυξη.     


      Η Εκτελεστική Γραμματεία


Πληροφορίες:
Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976448442
Φίλιππος Δραγούμης, 6977231983Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2367