ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
Ημερομηνία Monday, October 06 @ 19:53:40 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ     

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Δευτέρα, 22 Σεπτέμβριος 2008 
Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου δικάζεται η τ. Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη μετά από μήνυση του Ι. Δερμιτζάκη, (που την αντικατέστησε στη θέση της) για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή η κ. Καραβασίλη, σε συνέντευξη που έδωσε, άσκησε κριτική και διατύπωσε τις επιστημονικές της απόψεις, για το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης της κοιλάδας του Ασωπού, όπως και γιατί αναφέρθηκε στα αίτια της αντικατάστασής της από τον κ. Σουφλιά.

Η δημόσια και τεκμηριωμένη κριτική που άσκησε η κ. Καραβασίλη για τη μη έγκαιρη και μη αποτελεσματική παρέμβαση της υπηρεσίας της στο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι επίκαιρη καθώς το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Όπως τονίσαμε στην ανακοίνωσή μας στις 8 Σεπτεμβρίου, ένα χρόνο μετά τον Αύγουστο του 2007, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων νερών των περιοχών του Ασωπού ποταμού, η ρύπανση συνεχίζεται χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες στους ρυπαίνοντες – κατά παράβαση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη!

Ακόμα και σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης  που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εκφράζουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά περισσότερο την αρχή «ο πληρώνων συνεχίζει να ρυπαίνει».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης εκφράζουν έμπρακτα την αμέριστη συμπαράστασή τους στην κ. Καραβασίλη, με την παρουσία δύο μαρτύρων υπεράσπισης, διότι θεωρούν ότι στη δίκη αυτή κρίνεται το συνταγματικό δικαίωμα της κριτικής ως μέσο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και επιχειρείται η ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης, αντί να αξιοποιείται για την εγρήγορση κοινωνίας και πολιτείας. Η υπόθεση καταδεικνύει την ανικανότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να αντιμετωπίσει τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας. Το δικαίωμα της δημόσιας κριτικής που είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση του επιστήμονα αντί να κατοχυρώνεται και να επιβραβεύεται αποκαλείται δυσφήμιση και καταδιώκεται από την ευθυνόφοβη κυβερνητική εξουσία.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

(φυσικά η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη έχει την αμέριστη συμπαράσταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ και του ηλεκτρ. περιοδικού "Εύπλοια")

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2366