Μαργαρίτα Καραβασίλη - Στο εδώλιο γιατί... μιλούσε πολύ
Ημερομηνία Monday, October 06 @ 19:46:43 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Στο εδώλιο γιατί... μιλούσε πολύ

Της Λίνας Γιαννάρου



«Αποκάλυψε ένα σωρό σκάνδαλα και αφού την εκπαραθυρώσανε, τώρα της ζητάνε και τα ρέστα». Η φράση αυτή στελέχους του ελληνικού περιβαλλοντικού κινήματος αποτυπώνει με ακρίβεια το κοινό αίσθημα στην υπόθεση της πολεοδόμου-χωροτάκτη και πρώην γενικής επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, που βρίσκεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άσκηση κριτικής στο έργο της Υπηρεσίας, στο διάστημα μετά την αιφνιδιαστική παύση της τον Ιούλιο του 2005 (έκανε λόγο για «επιλεκτικούς ελέγχους», «αδιαφάνεια» κ.ά.). «Ευχαριστώ που πήρατε. Είμαι καλά. Στο δικαστήριο φτάνει καθημερινά πολύς κόσμος να μου συμπαρασταθεί, ομάδες πολιτών από όλη την Ελλάδα, αυτό μου φτάνει», λέει η ίδια στην «Κ». Τη ρωτάμε εάν έμαθε τα νέα από τον πολύπαθο Ασωπό, για τις νέες αναλύσεις που δείχνουν ότι κάποιοι συνεχίζουν ανενόχλητοι να επιλέγουν τη φθηνή (και μεταφορικά) λύση της απόρριψης τοξικών αποβλήτων στα νερά του, δηλητηριάζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες. «Μα, αυτά δεν έλεγα;» απαντά. Για να συμπληρώσει: «Νομίζετε ότι δεν είναι γνωστό ποιες βιομηχανίες παράγουν τέτοιου είδους απόβλητα;»

Ασωπός και Grand Resort

Ηταν άραγε η υπόθεση του Ασωπού που «έφαγε» την Καραβασίλη ή εκείνη του Grand Resort στο Λαγονήσι, στην οποία ως επικεφαλής της ΕΥΕΠ κατήγγειλε ότι δέχθηκε πιέσεις για να ανακαλέσει την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης για την κατασκευή πισίνας από μπετόν στη θάλασσα; Ή μήπως ήταν το πόρισμά της που οδήγησε στην ανάκληση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση παραθεριστικού χωριού στην Πουνταζέζα του Λαυρίου; Αυτό που πάντως της προσάπτει το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι... «μιλούσε πολύ». «Εξέφραζε δημοσίως πολιτικές θέσεις για το περιβάλλον χωρίς τη στοιχειώδη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία», ανέφερε το δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινωνόταν η αντικατάστασή της, μόλις 21 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της (είχε υπογράψει 5ετή σύμβαση), από τον έως τότε υφιστάμενό της κ. Ιωάννη Δερμιτζάκη - δικαιολογία που είχε προκαλέσει μάλλον... θυμηδία. «Μα είναι δυνατόν», είχαν τότε αναρωτηθεί οι περιβαλλοντικοί συντάκτες. Ομως ούτε η κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ούτε ακόμα και η επιστολή προς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεκάδων πανεπιστημιακών που μιλούσε για «έναν άνθρωπο πλήρως ανιδιοτελή, βαθιά έντιμο, ευφυή και εξαιρετικά συλλογικό», που «αναδείκνυε και αξιοποιούσε τις απόψεις όλων», δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την απόφαση του υπουργείου.

Ναι, η κ. Καραβασίλη «μιλούσε». Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα περισσότερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα να τη βρουν, να τους «βγει» στο τηλέφωνο. Μιλούσε με άνεση, ελεύθερα, για τους ελέγχους που πραγματοποιούσε η Υπηρεσία, για τα πρόστιμα που επέβαλε, για τα «ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα» της χώρας. Ποιος ξέρει, ίσως ήταν «κατάλοιπο» από τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (διατέλεσε μεταξύ άλλων ακόλουθος περιβάλλοντος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία και πρόεδρος της Ομάδας «Περιβάλλον» του Συμβουλίου της Ε.Ε.). Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι λίγες ημέρες πριν από την «παύση» της από τη θέση της γενικής επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος από τον κ. Σουφλιά, το περιοδικό ΟΙΚΟ της «Καθημερινής» είχε δημοσιεύσει εκτενή συνέντευξη της κ. Καραβασίλη με τίτλο «Ο ενημερωμένος πολίτης γίνεται ενεργός». «Αυτή ήταν η στρατηγική μου. Το κοινό να έχει πρόσβαση στα τεκτενόμενα της Υπηρεσίας, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια», εξηγεί σήμερα στην «Κ».

Ατόνησαν οι έλεγχοι

Αλλά έπρεπε να το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι μια γυναίκα σαν τη Μαργαρίτα Καραβασίλη είναι καλύτερο να την έχεις σύμμαχο, παρά εχθρό. Αφήνοντας το τιμόνι των Ράμπο του Περιβάλλοντος, κάθε άλλο παρά ξέχασε τις υποθέσεις που χειρίστηκε, παρακολουθώντας τες πλέον από τη θέση του ενεργού πολίτη, που ωστόσο γνώριζε πρόσωπα, πράγματα και... συστήματα («δεν έχω αποδεικτικά στοιχεία, μόνο τις μνήμες εκείνων που μου έδιναν ανοικτές επιταγές να συμπληρώσω τα μηδενικά», έχει πει). Παρατήρησε -για παράδειγμα- ότι οι έλεγχοι στις βιομηχανίες των Οινοφύτων αίφνης ατόνησαν, για να ενταθούν εκ νέου μόνο δύο χρόνια αργότερα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με το εξασθενές χρώμιο.

«Μα γιατί ελέγχουν “μικρές” επιχειρήσεις, όταν άλλοι ρυπαίνουν», αναρωτιόταν ανοικτά, θίγοντας με αυτόν τον τρόπο την «τιμή και την υπόληψη» του κ. Δερμιτζάκη ο οποίος προχώρησε στη μηνυτήρια αναφορά που εκδικάζεται αυτές τις μέρες στο ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

«Πρόκειται για άκρως πολιτική δίκη», αναφέρει στην «Κ» ο συνήγορος της κ. Καραβασίλη κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Στη διαδικασία δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολλές αποκαλύψεις». Ηδη, για παράδειγμα, ο κ. Δερμιτζάκης υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης για την υπόθεση του Λαγονησίου έχει ανακληθεί. Για όποιον αναρωτιόταν.
 
---------------------------
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03-10-2008
 







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2365