Στον όρμο Μανδράκι Κύθνου βρίσκονται τα κατάλοιπα του αρχαίου λιμένα
Ημερομηνία Monday, October 06 @ 07:08:28 UTC
Θέμα Κύθνος


Υποβρύχιες ανασκαφές
Δύο ρωμαϊκά γλυπτά εντοπίσθηκαν στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου

Στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου βρίσκονται τα κατάλοιπα του αρχαίου λιμέναΑρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γλυπτά των ρωμαϊκών χρόνων στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου, όπου έχουν εντοπισθεί τα καταποντισμένα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού. Πρόκειται για τον κορμό θωρακοφόρου άνδρα και την κεφαλή γενειοφόρου άνδρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, το ένα γλυπτό είναι κορμός θωρακοφόρου άνδρα σε φυσικό μέγεθος, ο οποίος σώζεται από τη βάση του λαιμού έως περίπου τα γόνατα. Από τα άνω άκρα σώζεται το αριστερό χέρι έως το ύψος του αγκώνα, με
ιμάτιο, ενώ το δεξί λείπει από τον ώμο.

Επίσης από την ίδια περιοχή ανελκύθηκε κεφαλή γενειοφόρου άνδρα, στην οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί κατά πόσο τα δύο γλυπτά αποτελούν μέρος του ίδιου αγάλματος ή όχι. Τα γλυπτά έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για να συντηρηθούν.

Και τα δύο γλυπτά ανακαλύφθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών σε βάθος 2,5 μέτρων και φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη χρήση, ως δομικό υλικό, για την κατασκευή προέκτασης του τοίχου που προστάτευε το λιμάνι.

-----

Newsroom ΔΟΛ, 02/10/2008
 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2356