Αφανισμός του φυσικού περιβάλλοντος της Ικαρίας
Ημερομηνία Monday, October 06 @ 07:01:27 UTC
Θέμα Ικαρία


Αύγουστος 2008

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΠΡΟΣ

1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντό.

2. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεν. Δ/νση Γεωργικών Εφαρμογών και έρευνας, Δ/νση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήμα Β΄.

3. Νομάρχη Σάμου, κ. Εμμ. Κάρλα.

4. Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Α. Σάμου.

5. Δ/νση Δασών Σάμου.

6. Δήμαρχο και Δ.Σ. Αγίου Κηρύκου.

7. Δήμαρχο και Δ.Σ. Ευδήλου.

8. Δήμαρχο και Δ.Σ. Ραχών.

9. Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ικαρίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΕμείς, οι πολίτες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, θέλουμε να κάνουμε γνωστό σε όλους ότι εδώ και πάνω από 25 χρόνια συντελείται στον τόπο μας ένα έγκλημα εις βάρος του νησιού μας, της ζωής μας και της ζωής των επόμενων γενεών. Μιλάμε για το συστηματικό αφανισμό του φυσικού περιβάλλοντος της Ικαρίας από τις αμέτρητες αγέλες «νόμιμων» και «παράνομων» κατσικιών, που τείνουν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά κάθε μορφή φυσικής ζωής στα λιγοστά δάση που έχουν απομείνει. Σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου του νησιού δεν υπάρχει ούτε ένα πράσινο φύλλο. Σε άλλα σημεία τα ελάχιστα δέντρα που στέκουν όρθια περιμένουν το τέλος τους, αφού κάτω από αυτά έμειναν μόνο πέτρες και χαλίκια. Πολλές από τις πηγές που τροφοδοτούσαν με νερό χειμώνα – καλοκαίρι τον τόπο μας τώρα έχουν στερέψει εντελώς και οι φορείς ψάχνουν τη λύση στις γεωτρήσεις και στα φράγματα. Ο κίνδυνος κατολισθήσεων από απότομη καταιγίδα είναι ορατός, με τραγικές συνέπειες για τα χωριά και τις ζωές των κατοίκων που ζουν κάτω από τα γυμνά βουνά. Επιπλέον η αποίμενη κτηνοτροφία, εκτός των περιβαλλοντικών, οικολογικών επιπτώσεων, απειλεί και την κοινωνική συνοχή, αφού αναπόφευκτα προκαλεί αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων. Για το έγκλημα αυτό υπάρχουν ένοχοι και υπεύθυνοι, οι οποίοι πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν στον Καριώτικο λαό για το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί :

1) Οι «νόμιμοι» και «παράνομοι» κτηνοτρόφοι που χρόνια τώρα θεωρούν χειμαδιό τους τις πλαγιές και τα δάση της Ικαρίας, εγκαταλείποντας σε αυτά ανεξέλεγκτα χιλιάδες αιγοπρόβατα μέρα και νύχτα, όλο το χρόνο, χωρίς τις απαιτούμενες ,σε ποιότητα και ποσότητα, ζωοτροφές.

2) Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που χρόνια τώρα στο όνομα της οικονομικής ενίσχυσης μέσω των επιδοτήσεων, αλλά και της κακώς εννοούμενης πολιτικής στήριξης της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, ενοικιάζουν χώρους (κυρίως δασικές εκτάσεις), που κάθε άλλο παρά βοσκότοποι είναι, προκειμένου να συμπληρωθούν τα προς επιδότηση απαιτούμενα στρέμματα, χωρίς έλεγχο και χωρίς μέτρα προστασίας.

3) Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (Διεύθυνση Γεωργίας, Διεύθυνση Δασών κ.ά.) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Σάμου και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, που χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο για τον πραγματικό έλεγχο της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην Ικαρία, αλλά αρκούνται σε διαπιστώσεις και υποσχέσεις.

4) Τέλος το Υπουργείο Γεωργίας το οποίο , ενώ γνωρίζει την κρισιμότητα του προβλήματος , αδιαφορεί για μέτρα, όπως είναι η μείωση του πληθυσμού των ζώων, η επανεξέταση του τρόπου χορήγησης των επιδοτήσεων, η εφαρμογή μελετών για τη διαχείριση και ανάκαμψη των βοσκοτόπων, και κυρίως η μη εφαρμογή των δικών του ελεγκτικών υπουργικών αποφάσεων ( Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής).

 Η κατάσταση σε αρκετές περιοχές του νησιού έχει ήδη περάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να σώσουμε και να προστατεύσουμε ό,τι απομένει, απαιτούμε και διεκδικούμε :- Την άμεση απομάκρυνση όλων των ζώων από τις υπερβοσκημένες περιοχές της Ικαρίας.- Την άμεση δραστική μείωση του πληθυσμού των ζώων στα βουνά της.- Την ταυτόχρονη αλλαγή της μορφής της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, από αποίμενη σε ποιμενόμενη-ελεγχόμενη.- Αυστηρούς ελέγχους για την υλοποίηση των παραπάνω.- Την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων φυσικής και τεχνητής αναδάσωσης.- Την εφαρμογή των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην κτηνοτροφία και στην προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας. Μπορεί να μην τους παραδώσουμε ό,τι παραλάβαμε από τους γονείς μας, τουλάχιστον ας αγωνιστούμε για το καλύτερο δυνατό.

Οι υπογράφοντεςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2354