Η Ρόδος πλήρωσε το τίμημα των προβλημάτων στη δασοπροστασία
Ημερομηνία Monday, October 06 @ 06:48:19 UTC
Θέμα Ρόδος



WWF - Η Ρόδος πλήρωσε το τίμημα των προβλημάτων στη δασοπροστασία

Δελτίο Τύπου        30 Σεπτεμβρίου 2008
 



Πάνω από εκατό χιλιάδες στρέμματα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά ήταν δάση, και σημαντικές αλλαγές στους βιοτόπους του πλατονιού, είναι ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο του περασμένου Ιουλίου. Αυτό προέκυψε από τον οικολογική αποτίμηση της καμένης περιοχής από την περιβαλλοντική οργάνωσηWWF Ελλάς, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2008, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ και με τη συνδρομή τοπικών επιστημόνων και στελεχών υπηρεσιών.
 
Αναλυτικά, από τα 104.442 στρέμματα συνολικής καμένης έκτασης το 51,4% (53.689 στρέμματα) ήταν δάση, το 34% (35.532) καλυπτόταν από θαμνολίβαδα και χορτολίβαδα ή από περιοχές με νεαρή φυσική αναγέννηση (από παλιότερες δασικές πυρκαγιές) και το υπόλοιπο 14,6% (15.220) ήταν αγροτικές εκτάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 29.000 περίπου στρέμματα που κάηκαν βρίσκονται σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές του δικτύου Natura 2000, ενώ 13.766 στρέμματα σε καταφύγια άγριας ζωής στα όρια με την καμένη περιοχή. Σε γενικές γραμμές, η δασική βλάστηση που κάηκε από τη φετινή φωτιά στη Ρόδο έχει ανεπτυγμένους μηχανισμούς για την επιτυχή φυσική αναγέννηση της. Εφόσον λοιπόν αφεθεί και δε διαταραχτεί ξανά μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία δεν αναμένεται να υπάρχουν προβλήματα στην αποκατάστασή της. Προβλήματα στην αναγέννηση και αποκατάσταση αναμένονται ίσως, στις διπλοκαμένες εκτάσεις, στις οποίες είναι πολύ πιθανό ότι θα πρέπει να υπάρξουν αναδασωτικές εργασίες στα επόμενα χρόνια.
 
Όσον αφορά το πλατόνι της Ρόδου (Dama dama), προστατευόμενο είδος της οικογένειας των ελαφοειδών, οι επιπτώσεις στον πληθυσμό τους είναι δύσκολο να αποτιμηθούν ακόμα. Η περιοχή που κάηκε αποτελούσε ένα από τα βασικά του καταφύγια στο νησί, ωστόσο, από προηγούμενες μεγάλες γειτονικές πυρκαγιές (1987, 1992) φαίνεται ότι η αλλαγή στη φυτοκάλυψη δεν επηρέασε σημαντικά την κατανομή τους. Οι άκαυτες νησίδες στην περιοχή αναμένεται να συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ζώων και γι’ αυτό χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας από όχληση.
 
«Το φετινό καλοκαίρι κύλησε αδιαμφισβήτητα πιο ήπια από το περσινό. Δυστυχώς όμως αυτό δεν οφείλεται στη βελτίωση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας», τονίζει ο Κων/νος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων του WWF Ελλάς. «Τα προβλήματα στη δασοπροστασία και κυρίως η έλλειψη προληπτικών δασικών διαχειριστικών μέτρων, αλλά και του συντονισμού κατά τη διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς συνεχίζουν να υπάρχουν - η Ρόδος πλήρωσε φέτος το τίμημα των προβλημάτων αυτών», καταλήγει ο κ. Λιαρίκος.
 
Το WWF Ελλάς έχει ήδη διατυπώσει και καταθέσει προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές για την προστασία και αποκατάσταση της καμένης περιοχής στη Ρόδο, καθώς και για τον έλεγχο των επιπτώσεων της πυρκαγιάς σε επιμέρους ειδικά θέματα:
Α. Στην υλοτόμηση καμένου ξύλου
Β. Στην αναγέννηση της καμένης έκτασης
Γ. Στα αντιδιαβρωτικά – αντιπλυμμυρικά έργα
Δ. Στη βοσκή
Ε Στις επιπτώσεις στα ενδημικά φυτικά είδη
Στ. Στις επιπτώσεις στην πανίδα
 
 
Διαβάστε εδώ ολόκληρο τον απολογισμό.
http://www.wwf.gr/images/fire_report_rhodes.pdf
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Κων/νος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων, τηλ. 210-3314893, 6982471720, c.liarikos@wwf.gr
Νίκος Γεωργιάδης, Δασολόγος – Επιστημονικός Συνεργάτης WWF Ελλάς, 210-3314893





Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2351