Τήνος - «Στον αυτόματο...» του Γιώργου Ι. Κολλάρου
Ημερομηνία Monday, June 12 @ 00:28:13 UTC
Θέμα Τήνος


Μια σειρά από γεγονότα, δείχνουν ότι ακόμα και το πιο μεγάλο έργο στον τόπο μας, λίγο πολύ, ξεκινάει και αρμενίζει στην τύχη . Μια καταγγελία του συμπατριώτη μας εκδότη («ΠΟΝΤΙΚΙ») Αντώνη Δελατόλα, προς υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και δικαστικούς παράγοντες (Υπουργούς, Εισαγγελία Αρείου Πάγου, κτλ), ήταν αρκετή για να δημιουργήσει αναστάτωση, να δοθούν στο άψε σβήσε εισαγγελικές παραγγελίες, να γίνουν αυτοψίες αρμοδίων υπαλλήλων και τελικά να καταδειχθεί ότι η εξόρυξη-εκσκαφή από τη θέση «Βουρνή» στα όρια του Δ.Δ. Κάμπου και μάλιστα σε πλαγιά ορατή απ το δρομολόγιο Τήνου-Ραφήνας, γινόταν εντελώς παράνομα με ευθύνη του Επαρχείου και την ανοχή, φυσικά, του Δήμου Εξωμβούργου. Και είχε χίλια δίκια να φωνάζει ο Αντώνης διότι στον ίδιο οι υπηρεσίες (σε αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής) είχαν θέσει αυστηρά μέτρα προστασίας των βράχων, τους οποίους στη συνέχεια εξαφάνισαν για τις ανάγκες του έργου! Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου, εν ολίγοις!

?λλη καταγγελία αφορούσε λατομεία που συνεργάζονται με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Νέες αυτοψίες, καταθέσεις. Και λίγο μετά, νέο ζήτημα με τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν τις ποσότητες της πέτρας στο έξω λιμάνι. Έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν η όχι; Οι πάντες το ψάχνουν... Μπορεί να είμαστε σε προεκλογική περίοδο και η διοίκηση να πασχίζει να δείξει έργο (θυμόμαστε και τη λιμνοδεξαμενή της «Λειβάδας» ...και άλλα έργα με μηδενική αξιοποίηση, πεταμένα λεφτά). Αξίζει όμως να αναρωτηθεί κανείς: Είναι δυνατό τέτοια έργα να προχωράνε κατ' αυτό τον τρόπο; Είναι δυνατό η πολιτεία να συλλαμβάνεται κοιμώμενη, ως προς το τι ισχύει για την εκτέλεση ενός μεγάλου έργου; Είναι δυνατό εταιρίες γίγαντες να μην αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα τέτοιες συμβάσεις; Κι αν υπάρξει εμπλοκή, δεν σκέφτεται κανένας ποιο το κόστος για το νησί (ένα έργο ημιτελές, παραπομπή του στις καλένδες, άντε να ξαναβρεθούν τα χρήματα, κλπ); Μας μένει η αίσθηση ότι όλα αφήνονται στον  «αυτόματο πιλότο», με πολύ μικρή απασχόληση σε σχέση με την σημασία και την έκταση των έργων.
?λλο ένα δείγμα κακής διαχείρισης χρημάτων που εξασφαλίστηκαν για το νησί και χρησιμοποιήθηκαν για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους, είναι ο τρόπος που διατέθηκαν τα κονδύλια, που προορισμό είχαν την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταρρακτώδεις βροχές που είχαν πλήξει την Τήνο το Φλεβάρη του 2003. Το ποσόν που είχε βγει για την αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου του νησιού διατέθηκε επί το πλείστον για την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δρόμων που καμιά σχέση δεν είχαν με το επαρχιακό δίκτυο του νησιού. Τα είχαμε γράψει και τότε και είχαμε γίνει αποδέκτες κριτικής.
Θα μου πείτε που το θυμήθηκα τώρα...
Αν ανεβείτε το δρόμο προς τα Πάνω
Μέρη με επιβατηγό αυτοκίνητο (όχι τζιπ) θα με καταλάβετε.
Αρκετές δεκάδες βαθειές λακούβες θα κάνουν το αυτοκίνητο σας να χοροπηδά, με κίνδυνο να υποστεί σοβαρές ζημιές, και σεις θα αναρρωτιέστε όπως και γω, γιατί δεν έγινε τότε μια καλή επισκευή του δρόμου που εξυπηρετεί τόσο κόσμο.
?σε που η "επάλειψη" πίσσας που του έγινε το Φθινόπωρο του 2005 κράτησε μόνο λίγους μήνες. Κι άλλα πεταμένα λεφτά, δηλαδή...
 πηγή: «τηνιακή ΕΝΔΟΧΩΡΑ»

 6ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=234