Στο μικροσκόπιο το κέντρο προσφύγων Μυτιλήνης
Ημερομηνία Saturday, September 27 @ 06:19:35 UTC
Θέμα Μυτιλήνη


Στο μικροσκόπιο το κέντρο προσφύγων Μυτιλήνης
Του Στρατή Μπαλάσκα

Στο μικροσκόπιο των ανθρωπιστικών οργανώσεων βρίσκεται συνεχώς το λεγόμενο κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής προσφύγων της Μυτιλήνης στην περιοχή της Παγανής, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτό παραμένουν προβληματικές ενώ αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων από τις απέναντι ακτές.

Την Παρασκευή, χαρακτηριστικά, ο αριθμός των φιλοξενουμένων είχε ξεπεράσει τους 500. Την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» είχε κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ επισκέφθηκε ξανά το Κέντρο όπου διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά ότι συνεχίζουν να υπάρχουν τα προβλήματα που έχουν ήδη αναδειχθεί. «Ακόμη και αν γίνει νέο Κέντρο Υποδοχής όσο θα υπάρχει πρόβλημα στον μηχανισμό διαχείρισης του Κέντρου, οι συνθήκες δεν θα αλλάξουν» δήλωσε ο υπεύθυνος προγραμμάτων της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» Απόστολος Βεΐζης. Ο προαυλισμός συνεχίζει ν' αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο ενώ, εξαιτίας αυτού, παραμένουν τα προβλήματα έλλειψης υγιεινής μέσα στους θαλάμους αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν αρκούν, ενώ στο προαύλιο υπάρχουν τουαλέτες που δεν χρησιμοποιούνται. Κεντρική θέρμανση ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί, οι θάλαμοι συνεχίζουν να μην καθαρίζονται και η δυσοσμία είναι αποπνικτική στους χώρους. «Πολύ απλά μπορώ να πω ότι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής της Μυτιλήνης παραμένει πάρα πολύ δύσκολη. Πιέζουμε συνεχώς για τα ίδια πράγματα και τα προβλήματα είναι ίδια» λέει. Ο ίδιος τόνισε ότι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» θα έχουν συνάντηση για το θέμα αυτό με τον διευθυντή διοίκησης αλλοδαπών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προκειμένου να λυθεί το ζήτημα του προαυλισμού των αλλοδαπών στο Κέντρο Υποδοχής. Το κλιμάκιο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη και τον διοικητή του νοσοκομείου Μυτιλήνης Σταύρο Ψαρρόπουλο με τον οποίο συζήτησε το θέμα παροχής υπηρεσιών υγείας στους παράνομους μετανάστες. Από το Σάββατο, τέλος, στη Μυτιλήνη βρίσκεται κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να εξετάσει με τις σειρά του τις συνθήκες στο Κέντρο της Παγανής.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2008)

---------------------------------------

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) τερματίζουν την επείγουσα παρέμβαση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μυτιλήνη
... προβληματισμένοι από την αναποτελεσματικότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2008.

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν τον τερματισμό της τετράμηνης επείγουσας παρέμβασης στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μυτιλήνη ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσφέρουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες. 

Η επείγουσα παρέμβαση των ΓΧΣ ξεκίνησε τον Ιούνιο 2008, έπειτα από διερευνητική αποστολή που κατέδειξε την έλλειψη στην πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και σε ψυχολογική υποστήριξη και γενικά τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης μέσα στο κέντρο κράτησης. Η έλλειψη υποστήριξης και δέσμευσης από τις αρχές επηρέασε όμως σοβαρά τις προσπάθειες της οργάνωσης να βελτιώσει τις συνθήκες για τον κρατούμενο πληθυσμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ΓΧΣ θεωρούν πως περαιτέρω συνέχιση της παρέμβασης μέσα στο κέντρο κράτησης δεν μπορεί να είναι ουσιαστικά επωφελής. 

«Η περιορισμένη και ασυνεχής συνεισφορά των αρχών εμπόδισε τις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια και να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα στο κέντρο κράτησης», δήλωσε ο Γιώργος Καραγιάννης, Υπεύθυνος Προγράμματος για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα. «Σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστήκαμε να εξετάσουμε ασθενείς μέσα από τα κάγκελα, μια και δεν επιτρεπόταν στους μετανάστες να βγουν από τους θαλάμους. Χρειάστηκε να περάσουν περισσότεροι από τρεις μήνες (και να υπάρξουν πιέσεις από τους ΓΧΣ και άλλες οργανώσεις) για να μπορέσει ο πληθυσμός αυτός να προαυλίζεται σε τακτική βάση, για να οριστεί δεύτερος ιατρός στο κέντρο και για να αρχίσουν βασικά έργα συντήρησης. Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από την οργάνωση θα είχαν βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά οι αρχές δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν διαδικασίες καθαρισμού και συντήρησης ούτε στο ελάχιστο. Θα πρέπει επιτέλους να δείξουν τη δέσμευση που απαιτούν οι συνθήκες, μια και υπάρχουν ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στους ίδιους χώρους με τους ενήλικους, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς ειδική πρόβλεψη για τις ανάγκες τους», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.   

Από της αρχή της επέμβασης, η οργάνωση παρείχε ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη στους μετανάστες στο κέντρο κράτησης, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως Αφγανιστάν, Σομαλία και Παλαιστίνη και τις οποίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, της βίας, της πείνας και των κακουχιών. Είναι ενδεικτικό πως ο συνολικός αριθμός συλληφθέντων μεταναστών έφθασε τους 6.863 ως και τον Αύγουστο 2008 (σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου) ξεπερνώντας το συνολικό αριθμό του 2007 (6.147 άτομα).  Παρά την περιορισμένη πρόσβαση, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 1.202 ασθενείς οι οποίοι εμφάνιζαν κυρίως αναπνευστικές και δερματολογικές παθήσεις. Επιπλέον, παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη στους μετανάστες, οι οποίοι εμφάνιζαν κυρίως άγχος, κατάθλιψη και μετα-τραυματικό στρες. Η οργάνωση θεωρεί πως ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν τελικά βοήθεια θα μπορούσε να είναι διπλάσιος αν είχε εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στους μετανάστες.     

Οι ΓΧΣ υπογραμμίζουν την ανάγκη για λήψη μέτρων από την πλευρά των Αρχών που να διασφαλίζουν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ιατρική φροντίδα, ειδικότερα για τις γυναίκες και τα παιδιά. Η οργάνωση, συνεχίζοντας την παρέμβασή της στον καταυλισμό της Πάτρας, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεταναστών χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα.







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2338