Αρχιπέλαγος Newsletter
Ημερομηνία Friday, September 19 @ 19:18:28 UTC
Θέμα Νησιά


Αρχιπέλαγος Newsletter
www.archipelago.gr

Σεπτέμβριος 2008Αγαπητοί φίλοι,
Στο Newsletter Σεπτεμβρίου, θα βρείτε πληροφορίες για τις δράσεις του Αρχιπελάγους, ΙΘΑΠΕΑ που έλαβαν χώρα τον τελευταίο μήνα καθώς και για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα.
Ενημερωθείτε λοιπόν για:

το Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο
Στις αρχές Αυγούστου το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α υποδέχθηκε στην κεντρική ερευνητική βάση της οργάνωσης στην Ικαρία τον Καθηγητή του Τμήματος Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο, Δρ. Νικόλαο Σχίζα.Το αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη μελέτη, διατήρηση και ανάδειξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών οδήγησε στη συμφωνία για έναρξη επίσημης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο ερευνητικούς φορείς.
περισσότερα » www.archipelago.gr

 

τη Δράση βιολογικής χαρτογράφησης Θαλάσσιων Λιβαδιών στη Σάμο
Στα τέλη Αυγούστου μέλη της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους βρέθηκαν στο Δήμο Μαραθοκάμπου όπου πραγματοποίησαν συνάντηση ομάδας εργασίας με τον Νομάρχη Σάμου, τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου Μαραθοκάμπου και με φορείς της τοπικής κοινωνίας (εκπροσώπους αλιευτικών φορέων και λοιπές ομάδες πολιτών) με αφορμή τη δράση βιολογικής χαρτογράφησης την νοτιοδυτικής Σάμου για τον καθορισμό αλιευτικών πεδίων.
περισσότερα » www.archipelago.gr

τον “Νηρέα”, τον νέο ταξιδευτή του Αρχιπελάγους
Μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες των μελών της Οργάνωσης και με την ανεκτίμητη βοήθεια φίλων, ο Νηρέας, το νέο σκάφος του Αρχιπελάγους ξεκίνησε τα ερευνητικά του ταξίδια στις θάλασσες του Αιγαίου.Η πλώρη αρχικά στράφηκε προς τη Σάμο, αλλά και τους Αρκιούς και το Μαράθι όπου το Αρχιπέλαγος διατηρεί αντίστοιχους ερευνητικούς σταθμούς. Το πλήρωμα προχώρησε στην εκ νέου ενεργοποίηση και στην προετοιμασία των σταθμών για την εγκατάσταση ερευνητικού προσωπικού κατά τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες.
περισσότερα » www.archipelago.gr

τη Συμμετοχή του Αρχιπελάγους στην Αρχαία Ολυμπία για το Οικολογικό Φεστιβάλ του Αλφειού Ποταμού
Φέτος για πρώτη φορά, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους στην Ηλεία, διοργανώθηκε φεστιβάλ αφιερωμένο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης για την ανάπτυξη του τόπου. /
Το Αρχιπέλαγος, συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια, ταξίδεψε μέχρι τις όχθες του Αλφειού ποταμού και πήρε μέρος στις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για το περιβάλλον και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα.
περισσότερα » www.archipelago.gr

τα εφαρμοσμένα μαθήματα πεδίου που διοργάνωσε το Αρχιπέλαγος στις θεματικές περιοχές της Μεσογειακής Δενδρολογίας και του Θαλάσσιου Επιστημονικού Σχεδίου και Υποβρύχιας Φωτογραφίας
Τον Αύγουστο του 2008, το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Δενδρολογίας από το Πανεπιστήμιο Cukurova της Τουρκίας, Δρ. Halil Cakan, πραγματοποίησε επιτυχώς εφαρμοσμένη εκπαίδευση πεδίου (field course) με αντικείμενο την"Μεσογειακή Δενδρολογία".
Σκοπός της εκπαίδευσης στην "Μεσογειακή Δενδρολογία", ήταν να προσφέρει στους συμμετέχοντες, εξειδίκευση σε θέματα δενδρολογίας, που να έχουν πρακτική εφαρμογή σε χαρακτηριστικά Μεσογειακά είδη και κοινότητες δέντρων.
περισσότερα » www.archipelago.gr

Στις αρχές του Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε με επιτυχία στον Φάρο Ικαρίας το, δεύτερο μέσα στο 2008, "Σεμινάριο Θαλάσσιου Επιστημονικού Σχεδίου και Υποβρύχιας Φωτογραφίας".
Το σεμινάριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσφέρει σε όλους γνώσεις σχετικά με το επιστημονικό σχέδιο και τις τεχνικές υποβρύχιας φωτογράφησης, με απώτερο σκοπό την απεικόνιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε βιβλία και άλλο σχετικό υλικό για εκπαιδευτική και επιστημονική χρήση, καθώς και για σκοπούς γενικής ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης.
περισσότερα » www.archipelago.gr

την επίσκεψη της ΕΡΤ στη βάση μας, στον Φάρο Ικαρίας
Πριν λίγες μέρες συνεργείο της ΝΕΤ και συγκεκριμένα της εκπομπής “Μένουμε Ελλάδα” επισκέφθηκε τη βάση του Αρχιπελάγους στον Φάρο Ικαρίας, συνομίλησε με μέλη της επιστημονικής ομάδας και αποτύπωσε, με τη βοήθεια της κάμερας, μέρος των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης. Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής συνόδεψε το ερευνητικό πλήρωμα του “Νηρέα” στα πλαίσια της έρευνας για την καταγραφή πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών που διεξάγει το Αρχιπέλαγος και έζησε τη μοναδική εμπειρία, της καταγραφής με τον τηλεοπτικό φακό μίας τετραμελούς ομάδας φαλαινών (Physeter macrocephalous), που συνόδευε τον Νηρέα στο ερευνητικό του ταξίδι.
περισσότερα » www.archipelago.gr

την Ωκεανογραφική ?σκηση 2008 που βρίσκεται σε εξέλιξη
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας και το Πανεπιστήμιο Πειραιά διοργανώνει ετήσια ωκεανογραφική άσκηση, η οποία εξελίσσεται αυτές τις μέρες στον Φάρο Ικαρίας.
περισσότερα » www.archipelago.gr

όλες τις τελευταίες καταχωρήσεις του Αρχιπελάγους στον Τύπο
Δεκατρείς Θησαυροί του Αιγαίου: Οι ελληνικές Θάλασσες συντηρούν σπάνια προστατευόμενα είδη - Ελευθεροτυπία (12/8/08)
περισσότερα...
Τεχνητές "συνοικίες" ψαριών στο Αρχιπέλαγος - Ελευθεροτυπία (18/8/08)
περισσότερα... www.archipelago.gr

 
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής ΕπικοινωνίαςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2306