WWF - Καλοκαίρι 2008: λιγότερες πυρκαγιές, συσσωρευμένα προβλήματα
Ημερομηνία Friday, September 19 @ 18:16:45 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


WWF - Καλοκαίρι 2008: λιγότερες πυρκαγιές, συσσωρευμένα προβλήματα στη δασοπροστασία
 
Δελτίο Τύπου        18 Σεπτεμβρίου 2008

Το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε υπήρξε αρκετά πιο ήπιο από το περσινό καλοκαίρι της καταστροφής, αλλά και από πολλά προηγούμενα, καθώς εκδηλώθηκαν μικρότερης έκτασης καταστροφές. Επιπλέον, είχαμε φέτος την τύχη να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (15 Μαίου 2008) μέχρι σήμερα εκδηλώθηκαν 6000 πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια.
 
Η πυρκαγιά που δικαίως τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αυτή της Ρόδου, η οποία και κατέκαψε 100.000 στρέμματα που καλύπτονταν κυρίως από ώριμα πευκοδάση. Η καταστροφή επηρέασε σημαντικούς βιοτόπους και είδη της χλωρίδας και πανίδας του νησιού, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για το μέλλον και αυξημένες ανάγκες για την προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου. Ομάδα επιστημόνων του WWF Ελλάς βρέθηκε στην Ρόδο αμέσως μετά τις καταστροφές, κατέγραψε τα χαρακτηριστικά της καταστροφής και τις οικολογικές επιπτώσεις της και διατύπωσε προτάσεις προς τους σχετικούς φορείς.
 
Εκτός από τη Ρόδο όμως, μεγάλες πυρκαγιές επηρέασαν οικολογικά σημαντικές περιοχές στο Μαίναλο, τη Σκύρο, τη Σκιάθο, τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, τη Ζάκυνθο, το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, και τον Υμηττό. Οι πυρκαγιές σε αυτές τις περιοχές δεν προκάλεσαν ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές, δημιουργούν όμως ανάγκες για έγκαιρη προστασία και αυτών των δασών, ώστε να επιτραπεί η φυσική αναγέννησή τους.
 
Οι περιορισμένες καταστροφές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια συγκυρία που δυστυχώς δεν μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας. Μία σειρά από παράγοντες, όπως η περιοδικότητα του φαινομένου των πυρκαγιών, οι καιρικές συνθήκες, η χρονική και γεωγραφική σύμπτωση των πυρκαγιών δημιούργησαν ένα δροσερό και λιγότερο αγωνιώδες καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, τα πάγια προβλήματα στα ζητήματα προστασίας των δασών και καταπολέμησης των πυρκαγιών παραμένουν ανεπίλυτα.
 
Η ανεπαρκής χρηματοδότηση σε έργα πρόληψης και δομές διαχείρισης (αν και υπάρχουν θεσμοθετημένα έσοδα για αυτές τις απαραίτητες δράσεις), ο προβληματικός συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, η υπερβολική έμφαση στην αναποτελεσματική καταστολή με εναέρια μέσα, η ελλιπής οργάνωση και κινητοποίηση εθελοντών και πολιτών και η εξ’ αρχής λανθασμένη προσέγγιση στη στρατηγική καταπολέμησης των πυρκαγιών είναι μερικά κομβικά προβλήματα που δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Και βέβαια, η συνεχιζόμενη κρατική κωλυσιεργία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα, καθώς δίνει κίνητρο για κακόβουλους εμπρησμούς και δυσκολεύει την περιφρούρηση των καμένων εκτάσεων.
 
«Η αποτελεσματική προστασία των πολύτιμων δασών της χώρας μας, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, σε πείσμα των προβλημάτων που η διαχρονική πολιτική αδιαφορία έχει συσσωρεύσει», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Το καλοκαίρι που πέρασε δυστυχώς δεν κατέδειξε στοιχεία ουσιαστικής κρατικής κινητοποίησης προς αυτή την κατεύθυνση. Το WWF Ελλάς έχει εδώ και μήνες διατυπώσει τις προτάσεις του και συνεχίζει τις προσπάθειες για να μην ξαναζήσουμε την τραγική εμπειρία του καλοκαιριού του 2007», καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.
 
Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2007 το WWF Ελλάς σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα «Το μέλλον των δασών». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις για τον επόμενο διάστημα:
Απολογισμός των οικολογικών επιπτώσεων της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ρόδο.
Ηλεκτρονική βάση δεδομένων για το φυσικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Xαρτογράφηση των δασών και δασικών εκτάσεων της Ελλάδας.
Τα πρώτα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε σχετική συνέντευξη τύπου στις 15 Οκτωβρίου 2008.
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Κων/νος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων, 210-3314893, c.liarikos@wwf.gr
 

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2297