Ο ΕΟΤ νομιμοποιεί την αυθαιρεσία στα νησιά των Κυκλάδων
Ημερομηνία Wednesday, September 10 @ 23:09:31 UTC
Θέμα Νησιά


Ο ΕΟΤ νομιμοποιεί την αυθαιρεσία στα νησιά των Κυκλάδων

Το ρεπορτάζ του κ. Επάρχου

* * * Κατοικίες με τη μορφή εμπορικών κέντρων στις Κυκλάδες
Αυθαίρετα «προσωπικά δεδομένα»
http://eyploia.aigaio-net.gr//modules.php?name=News&file=article&sid=2186«Δεν θα γίνω εγώ καταδότης για να δώσω όλες τις οικοδομικές άδειες από το 1980 που μου ζητούν [...] Δεν είναι δυνατόν προσωπικά δεδομένα να δημοσιοποιούνται σε δημοσιογράφους που δεν έχουν κανένα έννομο συμφέρον» δήλωνε ο Επαρχος Θήρας Χρήστος Ρούσσος στα «Νέα της Σαντορίνης» (21/7/08), με αφορμή σχετικό αίτημα της στήλης. Στο δημοσίευμά μας («Αυθαίρετα προσωπικά δεδομένα», 19/7/08) αποκαλύπταμε τη νέα ελληνική μόδα της κατασκευής τουριστικών συγκροτημάτων με οικοδομικές άδειες κτιρίων γραφείων και εμπορικών κέντρων. Με τον τρόπο αυτό οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης και γεμίζουν παράνομα μεγαθήρια τις παραλίες, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία με την ανοχή των αρχών.

Ειδικά για το Επαρχείο Θήρας υπήρξαν αρκετές καταγγελίες και για το λόγο αυτό ο «Ιός» απευθύνθηκε εγγράφως στον Επαρχο ζητώντας του στοιχεία και όχι βέβαια ονοματεπώνυμα. Ο Επαρχος αρνήθηκε, επικαλούμενος τα προσωπικά δεδομένα των παραβατών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με το νόμο αυτά τα στοιχεία δίδονται μόνο σε όσους έχουν «εύλογο ενδιαφέρον» και ότι οι δημοσιογράφοι προφανώς δεν εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Από πού κι ως πού θα μαθαίνουν οι πολίτες πόσα παράνομα κτίσματα έχουν νομιμοφανείς άδειες πάνω στις ακτές; Απαντώντας στην άρνηση του Επάρχου, ο «Ιός» καλούσε τον ίδιο, που έχει πρόσβαση στα στοιχεία, να ερευνήσει και να δώσει απαντήσεις στα δημοσιογραφικά ερωτήματα για το πόσες άδειες έχουν δοθεί, σε ποιές παραλίες, τι μετατροπές χρήσεις έχουν γίνει κλπ. Κλήθηκε δηλαδή ο Επαρχος να κάνει το «απαγορευμένο» ρεπορτάζ για λογαριασμό των δημοσιογράφων που κατά τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Νομαρχίας Κυκλάδων δεν δικαιούνται να πληροφορηθούν άμεσα για τις παραβιασμένες οικοδομικές άδειες και τις καταπατήσεις των ακτών.

Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Ρούσσο που τελικά μπήκε καλοκαιριάτικα στον κόπο να κάνει αυτό το "ρεπορτάζ" και να μας διαφωτίσει για το πώς και ποιοί ευθύνονται για την οικιστική λαίλαπα στις παραλίες. Στην απάντησή του αποδέχεται πλήρως τις αποκαλύψεις της στήλης, μόνο που υποδεικνύει ως υπεύθυνο της λαθροχειρίας τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

«Καταρχήν», μας γράφει ο Επαρχος, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η παρούσα νομοθεσία επιτρέπει στην Επαρχία μας την έκδοση οικοδομικών αδειών καταστημάτων-υπεραγορών κλπ. και την οικοδόμηση εκτός σχεδίου τυφλών οικοπέδων ανεξαρτήτως χρήσης τους. Είναι σίγουρα γεγονός ότι αρκετά από τα κτίρια αυτά έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, αφού όμως έχουν ηλεκτροδοτηθεί από την πολεοδομία. Κατά πόσο όμως είναι γνωστό ότι τα περισσότερα από αυτά τα ‘γραφεία-καταστήματα’/ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν ‘νομιμοποιηθεί’ και έχουν λάβει το ειδικό σήμα λειτουργίας τους από τον ΕΟΤ αφού οι ιδιοκτήτες τους πλήρωσαν ένα σημαντικό ποσό ανά δωμάτιο;»

Στο ρητορικό ερώτημα απαντά ο ίδιος: «Γνωρίζετε ότι η ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία δεν προβλέπει σοβαρές κυρώσεις για την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης των κτιρίων και βέβαια δεν προβλέπεται σε καμιά περίπτωση κατεδάφισή τους; Και αλήθεια πώς είναι εφικτό να επέμβει η πολεοδομία για να επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπονται για την αυθαίρετη αλλαγή της χρήσης, όταν προηγουμένως άλλη κρατική υπηρεσία, ο ΕΟΤ, τα έχει εμμέσως ‘νομιμοποιήσει’ χορηγώντας τους Σήμα λειτουργίας, ίδιο ακριβώς με των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων. Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η Κεντρική Εξουσία αλλά κι εσείς δεν έχετε κατανοήσει τα αληθινά προβλήματα των νησιών μας που οφείλονται στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού».

Και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Επάρχου καταλήγει με την απαρίθμηση των παράλογων απαιτήσεων για την έκδοση αδειών: «Γνωρίζετε ότι για να εκδοθεί οικοδομική άδεια απαιτείται: 1. Έγκριση δασαρχείου; Για την έγκριση απαιτούνται τουλάχιστον εννέα με δέκα μήνες. Εχετε διαπιστώσει να υπάρχει κάπου κάποιο δάσος στα νησιά μας; 2. Γνωρίζετε ότι το ισχύον διάταγμα επιτρέπει την ανέγερση καταστημάτων αλλά απαγορεύει την εγκατάσταση αφαλατώσεων; 3. Γνωρίζετε ότι γνωστός νεφρολόγος των Αθηνών ‘τρέχει’ από υπηρεσία σε υπηρεσία γιατί θέλει να λειτουργήσει μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους κατοίκους της Επαρχίας μας, αλλά η ισχύουσα νομοθεσία, ενώ προβλέπει ανέγερση καταστημάτων, δεν προβλέπει λειτουργία τέτοιας μονάδας; 4. Γνωρίζετε ότι δεν προστατεύεται ο παραδοσιακός αμπελώνας της Σαντορίνης, γιατί δεν έχει γίνει ο σχετικός χαρακτηρισμός της σαν γη υψηλής παραγωγικότητας; 5. Γνωρίζετε ότι η τέταρτη φάση Ειδικής Χωροταξικής μελέτης Θήρας και Θηρασιάς που μας παρουσιάστηκε επίσημα το 1994 στη συνέχεια εξαφανίστηκε στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα;»

Είναι βέβαια λίγο δύσκολο για τον κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη της επιστολής του Επάρχου να κατανοήσει τη λογική του ότι επειδή όλα γίνονται αυθαίρετα με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας για αυτό και στο Επαρχείο εκδίδουν όσες άδειες τους ζητάνε και …γαία πυρί μιχθήτω. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι με το έτσι θέλω ο κ. Σουφλιάς αλλά και ο κ. Σπηλιωτόπουλος παρέχουν γη και άδειες στους επίδοξους καταστηματάρχες-ξενοδόχους των ακτών, αλλά πού είναι η αντίδραση των τοπικών αρχών σε αυτή τη λαίλαπα;

Τελειώνοντας την επιστολή-«ρεπορτάζ» ο κ. Ρούσσος μάς προτρέπει να βρούμε τα στοιχεία για τις μετατροπές αυτές στον ΕΟΤ και μας ενημερώνει ότι το σύνολο των οικοδομικών αδειών από το 1984 μέχρι σήμερα για την Επαρχία του ανέρχεται στις 9.200.

«Είναι λοιπόν το κυρίαρχο πρόβλημα κάποια καταστήματα που μετατράπηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή είναι η παντελής έλλειψη περιβαλλοντικής και πολεοδομικής πολιτικής και σχεδιασμού; Ο οποίος προφανώς σχεδιασμός θα γίνει, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, εκ των υστέρων. Αφού πρώτα έχουμε τσιμεντοποιήσει τα πάντα, δυστυχώς νόμιμα. Τέλος θα ήθελα να παρακαλέσω εάν και εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες όπως αναφέρεστε στο δημοσίευμά σας και αφορούν το Επαρχείο Θήρας, ότι στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά έχει γίνει της μόδας με την ανοχή των αρχών να εκδίδονται άδειες εκτός σχεδίου για αμιγή χρήση κτιρίων γραφείων, καταστημάτων, υπεραγορών και στη συνέχεια να μετατρέπονται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια- τουριστικά καταλύματα με άδεια του ΕΟΤ, να δοθούν είτε στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, είτε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προβούν στα προβλεπόμενα από το νόμο. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για τη δημοσίευση της επιστολής μου».

Ο «Ιός» ευχαριστεί με τη σειρά του τον Επαρχο για το αναλυτικό ρεπορτάζ που αναδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΕΟΤ και της πολεοδομίας στη διαιώνιση της αυθαιρεσίας και της καταστροφής του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων. Βέβαια ίσως θα είχε νόημα αυτές οι καταγγελίες να γίνονται από πλευράς Επαρχείου συχνότερα, και ειδικά κάθε φορά που γίνονται μετατροπές και καταπατήσεις των ακτών και όχι μόνο όταν εγκαλείται και ο έπαρχος για τις ευθύνες του. Οσο κι αν στενοχωρηθεί ο συντοπίτης του με το πολυκατάστημα στο Μαγγανάρι ή με το συγκρότημα γραφείων στα Φηρά, ο κάθε Επαρχος θα 'πρεπε να θεωρεί ασήμαντο αυτό το πολιτικό κόστος μπροστά στην υποχρέωσή του απέναντι στη νομιμότητα, όσο κι αν η κεντρική εξουσία κωφεύει.

Τα παράθυρα στους νόμους είναι γνωστό ότι δημιουργούνται για να επιτρέπουν στους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς να παρέχουν ειδικές υπηρεσίες στο εκλογικό σώμα. Είναι επίσης γνωστό ότι ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ εκχωρεί αφειδώς εδάφη για την ανεξέλεγκτη κατασκευή δρόμων, ξενοδοχείων και κατοικιών. Τέλος είναι γνωστό ότι ο υπουργός τουρισμού καταλύει με τις παρέες του από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο μοιράζοντας το ειδικό σήμα του ΕΟΤ σαν κουπόνι απορρυπαντικού, με δική του απόφαση- νομοθετική ρύθμιση που έκανε τον Απρίλη.

Μέχρι ποιό σημείο όμως θα καταπατηθούν ακτές, λίμνες, δάση και ποτάμια έως ότου οι τοπικές κοινωνίες κατανοήσουν ότι χάνουν όσα τους ανήκουν με αντίτιμο μερικά ευρώ παραπάνω τον Αύγουστο; Και τι καλύτερο για τον κάθε Επαρχο από το να αρνηθεί να συναινεί αδιαμαρτύρητα μπροστά στην καταστροφή της Επαρχίας του;

--------------------------------- 

(Ελευθεροτυπία, 6/9/2008)

Κατοικίες με τη μορφή εμπορικών κέντρων στις Κυκλάδες
Αυθαίρετα «προσωπικά δεδομένα»
http://eyploia.aigaio-net.gr//modules.php?name=News&file=article&sid=2186Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2286