Τα ρέματα είναι οικοσυστήματα με ζωτική σημασία
Ημερομηνία Wednesday, September 03 @ 07:01:32 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


«Αδειασε» το ΥΠΕΧΩΔΕ
Αποφάσεις του ΣτΕ για την προστασία ρεμάτων στην περιοχή Αλίμου
Οι δικαστές χαρακτηρίζουν τα ρέματα «οικοσυστήματα με ζωτική σημασία, ιδίως όταν διασχίζουν οικισμούς»


  Δύο αποφάσεις για την οριοθέτηση και την προστασία ρεμάτων εξέδωσε την Τρίτη το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την πρώτη επέστρεψε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ως παράνομο, Προεδρικό Διάταγμα επέκτασης του σχεδίου πόλεως στο Δήμο Αλίμου, επειδή «δεν υπήρχαν μελέτες οριοθέτησης του χειμάρρου των Τραχώνων».

Η δεύτερη απόφαση αφορά το ρέμα της Πικροδάφνης, το οποίο διέρχεται από τους Δήμους Ηλιούπολης, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου και Π. Φαλήρου.

Στην υπόθεση του Δήμου Αλίμου, το ΣτΕ έκρινε ότι το ΠΔ για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης επέκτασης του σχεδίου πόλης εκατέρωθεν της λεωφόρου Αλίμου δεν προτείνεται νομίμως, καθώς δεν προκύπτει «ότι έχει γίνει οριοθέτηση του χειμάρρου». Πρόκειται για σκεπαστό αγωγό για τον οποίο η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ συστήνει να εξετασθεί αν οι διαστάσεις του επαρκούν για την παροχέτευση των υδάτων προς τη θάλασσα.

Στην περίπτωση του ρέματος Πικροδάφνης, το ΣτΕ εξέτασε προσφυγές κατοίκων οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς «δεν εισάκουσε» τα αιτήματα τους να αλλάξει το σχέδιο πόλης και να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες μέσα στο ρέμα.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «η διοίκηση οφείλει να παρέμβει και να οριοθετήσει το ρέμα στο σύνολό του, λαμβάνοντας υπόψη τα αναγκαία στοιχεία και τις περιβαλλοντικές μελέτες, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ακώλυτη λειτουργία του ως οικοσυστήματος».

Το ρέμα της Πικροδάφνης είχε χαρακτηρισθεί από το 1993 με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ «ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος». Σε ειδική περιβαλλοντική μελέτη το 1997 αναφερόταν ωστόσο «ανέγερση πολλών κτισμάτων, δεδομένου ότι η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως αγνοώντας το ρέμα».

Επικαλούμενοι το άρθρο 24 του Συντάγματος, οι ανώτατοι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασής τους χαρακτηρίζουν τα ρέματα «ιδιαίτερα οικοσυστήματα που έχουν ζωτική σημασία, ιδίως όταν διασχίζουν οικισμούς».

Επιπλέον, κρίνουν ότι «το κράτος οφείλει να τα προστατεύει σε όλο τους το μήκος. Για να ενταχθούν ρέματα στο σχέδιο πόλης απαιτείται ευρύτερος πολεοδομικός σχεδιασμός και καθορισμός της οριογραμμής τους».

----------------------
Newsroom ΔΟΛ, 26/08/08
 
 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2253