Νεκρή αρκούδα στον Όλυμπο
Ημερομηνία Wednesday, September 03 @ 06:59:20 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


«Καλλιστώ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                    28/08/2008                                         

ΝΕΚΡΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ!Στο Β. Όλυμπο γράφτηκε η τελευταία πράξη για μια από τις λιγοστές αρκούδες (2-3 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία) που κατάφεραν να επαναποικίσουν το «βουνό των Θεών» τα τελευταία 5 χρόνια. Η επαναποίκηση του Ολύμπου από την αρκούδα μετά από 60 χρόνια απουσίας ήταν ένα γεγονός που είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα όχι μόνον τους ειδικούς και τις ΜΚΟ αλλά και όλους όσους ασχολούνται με την προστασία  και την διατήρηση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου μιας από τις πιο γνωστές διεθνώς Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας. Είναι γνωστό ότι η επαναποίκιση περιοχών, από ένα μεγάλο θηλαστικό όπως η αρκούδα, θεωρείται ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά και μία διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αργά. Ωστόσο, η επαναποίκηση  του Ολύμπου από την αρκούδα είχε την πλέον δυσάρεστη κατάληξη για μία αρκούδα η οποία βρέθηκε χθές νεκρή στις βόρειες παρυφές του ορεινού όγκου στα σύνορα με τα Πιέρια όρη.


Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα ομοσπονδιακός θηροφύλακας συνοδεία δασοφύλακα του δασαρχείου Ελασσόνας και κατόπιν συνεννόησης με την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ήρθαν αντιμέτωποι με το δυσάρεστο θέαμα: βρήκαν νεκρή μια αρκούδα μέσα σε ένα ρέμα στην περιοχή «Καράμπα –Ξηρολάκκι». Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους η αρκούδα βρέθηκε σε κατάσταση που δείχνει ότι δεν κατέληξε από κάποιο φυσικό αίτιο. Το στόμα της ήταν ανοιχτό, ένδειξη πως η αρκούδα είχε σπασμούς πριν πεθάνει ενώ δεν αποκλείονται κάποια τραύματα στο θώρακα από πυροβόλο όπλο. Όλα δείχνουν ότι μάλλον η αρκούδα θανατώθηκε είτε από δηλητηριασμένο δόλωμα είτε από πυρoβόλο όπλο ενώ τα συνεχιζόμενα κρούσματα λαθροθηρίας αρκούδων είτε σε περιοχές μόνιμης παρουσίας του μεγάλου θηλαστικού είτε σε περιοχές επαναποίκησης, δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς. Σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί στην περιοχή η κτηνίατρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου της άτυχης αρκούδας. Οι εποχικές ζημιές που προκαλούν οι αρκούδες σε μελίσσια, μικροκαλλιέργειες και κτηνοτροφικά ζώα αποτελούν και την πιθανότερη αιτία/κίνητρο θανάτωσής τους, παρά το ισχύον καθεστώς αποζημιώσεων, χορήγησης -επιδότησης προληπτικών μέτρων καθώς και τις συστηματικές προσπάθειες ενημέρωσης των παραγωγών και των αρμόδιων αρχών. 


Η ζωή της αρκούδας στον Όλυμπο δεν φαίνεται να έχει πια μέλλον καθώς πολύ κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε χθές η νεκρή αρκούδα, εξοντώθηκε πριν μερικούς μήνες με πυροβόλο όπλο και δεύτερη αρκούδα η οποία το 2003, είχε δώσει και τα πρώτα σημεία επανεμφάνισης του είδους στην περιοχή. Μάλιστα οι δράστες του περιστατικού τράβηξαν και σχετικό video που επιδείκνυαν με υπερηφάνεια στα γύρω χωριά! Έτσι, από τις 3 αρκούδες οι οποίες φαίνεται να ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, οι δύο είναι ήδη νεκρές! 


Από το 2004 η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ προσπαθεί, με υπομνήματα και εκκλήσεις προς στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες. Δυστυχώς οι εκκλήσεις αυτές πέφτουν στο κενό και κάθε χρόνο γινόμαστε όλοι μάρτυρες εκατόμβης νεκρών αρκούδων. Τα περιστατικά παράνομης εξόντωσης αρκούδας αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει, πως όσο η αδιαφορία των αρμοδίων θα συνεχίζεται τόσο η αρκούδα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρακτικές αυτοδικίας των παραγωγών! Ελλείψει φυσικών εχθρών, κύρια απειλή για την επιβίωση του σπάνιου αυτού είδους συνεχίζει να είναι η άγνοια, η αδιαφορία αλλά και ο ….σαδισμός των ανθρώπων! Ομολογουμένως πολύ ανησυχητικά σημεία των καιρών!


Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Μερτζάνης: Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ»/6999230693

Θάνος Τράγος/ Βιολόγος-Συνεργάτης «Καλλιστώ», 6979778930

Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ», 2310252530/6972694147
 

 
 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2252