Προαιρετικά το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία
Ημερομηνία Friday, August 22 @ 10:41:34 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Με μια απλή δήλωση των γονέων η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά


Απλούστερη γίνεται η διαδικασία απαλλαγής όσων μαθητών δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, αφού στο εξής θα απαιτείται μια απλή δήλωση των γονέων, χωρίς αιτιολόγηση

Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Πέμπτης, το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιο που έστειλε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα σχολεία, αναφέρει ότι στην υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα (ή του μαθητή αν είναι ενήλικος) δεν χρειάζεται να δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η απαλλαγή.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι αλλοδαποί μαθητές που είναι αλλόθρησκοι όσο και οι Έλληνες θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή μέσω των γονέων τους, χωρίς να δηλώνουν για παράδειγμα ότι δεν είναι χριστιανοί ή ότι είναι άθεοι.

Μέχρι πρότινος, αυτό που ίσχυε ήταν ότι οι γονείς έπρεπε να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση και να αναφέρουν, κυρίως στις περιπτώσεις μαθητών γυμνασίου και λυκείου, και τους λόγους για τους οποίους ζητούσαν την απαλλαγή των παιδιών τους από τα Θρησκευτικά.

Ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Πολιτεία εσχάτως παρασυρόμενη από την ΕΕ στρέφεται ευθέως κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ικανοποίηση του Συνηγόρου του Πολίτη

Την ικανοποίησή του για τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος είχε παρέμβει ήδη από το 2002, μετά από αναφορές γονέων.

Σχολιάζοντας τόσο την παλαιότερη εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία χρειαζόταν δήλωση για το ακριβές θρήσκευμα του μαθητή, όσο και τη μεταγενέστερη, σύμφωνα με την οποία αρκούσε η δήλωση «ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος», ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αποχής, ακόμη και ενός ορθοδόξου μαθητή, από τη σχολική θρησκευτική εκπαίδευση.

«Η άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να συνοδεύεται από αξίωση αποκάλυψης, έστω και αρνητικής, των θρησκευτικών πεποιθήσεων» σημειώνει η Αρχή.

----------------------------------
Newsroom ΔΟΛ, 31/07/08 
 
............................................................................................................................
 
Μήνυμα προς την Εκκλησία
Καθησυχάζει τους μητροπολίτες ο υπουργός Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών 
 
Καθησυχαστικό μήνυμα προς τους μητροπολίτες, που διαφωνούν με τις αλλαγές που αναμένονται στο μάθημα των Θρησκευτικών εξέφρασε από την Κέρκυρα ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός από την Κέρκυρα κατά τη διάρκεια περιοδείας του ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς τόνισε ότι δεν μεταβάλλεται κάτι σημαντικό αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

«Το μάθημα ήταν και παραμένει υποχρεωτικό και το σύνολο αυτών που επικαλούνταν κατά το παρελθόν λόγω συνείδησης να εξαιρεθούν, το ίδιο ακριβώς σύνολο δικαιούται να επικαλεστεί λόγους συνείδησης και να εξαιρεθεί», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Αυτό που αλλάζει, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ότι ενώ πριν για να εξαιρεθεί κάποιος από το μάθημα επικαλούνταν λόγους συνείδησης, τώρα δεν είναι υποχρεωμένος να αναλύει επ’ ακριβώς αυτούς τους λόγους «γιατί αυτό προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι για αυτό το θέμα υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως και απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στην ελληνική διοίκηση πριν από δύο χρόνια.

«Όταν παρέλθει η διετία και δεν γίνει μια μορφή προσαρμογής σε αυτά τα δεδομένα, τότε κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις και ο διδάσκων και ο διευθυντής του σχολείου που έχει την ευθύνη για τη συλλογή αυτών των δηλώσεων», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Τόνισε μάλιστα πως με την μεταβολή που αναμένεται στο μάθημα των Θρησκευτικών όχι μόνο προστατεύεται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος, αλλά και γίνονται σεβαστά τα προσωπικά δεδομένα των αλλόθρησκων ή αλλόδοξων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο μάθημα, ενώ καλύπτονται νομικά και οι διδάσκοντες ενόψει των αποφάσεων των ανεξάρτητων Αρχών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο υπουργός, βέβαια, χαρακτήρισε «εύλογη» την ανησυχία των μητροπολιτών, της ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου, τόνισε όμως ότι «η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μιλά με σαφήνεια και να μιλά συγκεκριμένα. Είναι ξεκάθαρο αυτό που λέμε και δεν νομίζω ότι επιδέχεται περαιτέρω παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις».

----------------------------------
Newsroom ΔΟΛ, 21/08/08  
 Με μια απλή δήλωση των γονέων η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά; Ποια η άποψή σας;
 
 ψηφίστε

Σωστή απόφαση 5317       -  59,65%

Λάθος απόφαση  3389       - 38,02%

Δεν ξέρω / Δεν απαντώ 208 - 2,33%

Σύνολο: 8914
 
Η ψηφοφορία αυτή δεν είναι επιστημονική. Αποτυπώνει τις γνώμες εκείνων μόνο των χρηστών που επιλέγουν να ψηφίσουν, και όχι των χρηστών εν γένει ή του κοινού ως συνόλου.
.................................
 
in.gr - Η ψήφος είναι έγκυρη. Ενημέρωση αποτελεσμάτων κάθε πέντε λεπτά. 
 

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2246