Φολέγανδρος - Φρένο στην προσπάθεια εκποίησης δημόσιας γης
Ημερομηνία Thursday, August 21 @ 19:42:51 UTC
Θέμα Φολέγανδρος


Πώς σταμάτησε η προσπάθεια της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να εκποιήσει περιοχή 7,5 στρεμμάτων στο Λιβάδι Φολεγάνδρου

Ανοιχτή Επιστολή
προς τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

Του Λευτέρη Βενιού
Προέδρου Κοινότητας Φολεγάνδρου
.
Κύριε πρόεδρε,
Αισθάνομαι υποχρεωμένος να απευθυνθώ σε σας και να ζητήσω την προσωπική σας παρέμβαση για να ανακληθεί μια σκανδαλώδης απόφαση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, η οποία βάλλει ευθέως κατά του νησιού μας και βρίσκει αντίθετους το σύνολο των κατοίκων και των παραθεριστών του.
Πριν από λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε με μεγάλη έκπληξη ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου βγάζει στο σφυρί με δημοπρασία μια περιοχή 7,5 στρεμμάτων στην περιοχή Λιβάδι της Φολεγάνδρου, η οποία περικλείει την ομώνυμη παραλία. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε δημόσιο κτήμα στο νησί, αλλά για τη μία από τις δύο πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες, η οποία εξυπηρετεί κάθε χρόνο μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης. Η παραχώρησή της σε ιδιώτη και ο αποκλεισμός της ελεύθερης πρόσβασης σ’ αυτήν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό του νησιού.
Η δημοπρασία έχει οριστεί για την 14η Σεπτεμβρίου, δυο μέρες πριν από τις εκλογές και η τιμή εκκίνησης είναι 180.000 ευρώ. Ολη η διαδικασία φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας προαποφασισμένης παραχώρησης της επίδικης έκτασης σε συγκεκριμένο επιχειρηματία. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό στο νησί ότι αυτός ο επιχειρηματίας από καιρό προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει εκτάσεις στην περιοχή αυτή και να αξιοποιήσει για τα δικά του σχέδια την παραλία.
Δεν είμαστε αντίθετοι στις τουριστικές επενδύσεις στο νησί. Το αντίθετο μάλιστα. Η Φολέγανδρος βρίσκεται μεταξύ των πιο ραγδαία αναπτυσσόμενων τουριστικών προορισμών της νησιωτικής χώρας. Αλλά επιδιώκουμε να διατηρήσουμε τη φυσική ομορφιά και το παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον προς όφελος όλων.
Η κοινότητά μας έχει εγκαίρως –από τον περασμένο Φεβρουάριο- ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις κινήσεις παραχώρησης αυτής της παραλίας και η υπόθεση έφτασε στη βουλή με πρωτοβουλία των τοπικών βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Ολες οι πτέρυγες της βουλής θεώρησαν εύλογο και δίκαιο το αίτημά μας να παραχωρηθεί η εν λόγω παραλία στην κοινότητα, προκειμένου να εκτελεστούν έργα ανάπλασης με εξασφαλισμένη την κοινή χρήση της. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη βουλή σχετικό έγγραφο της ΚΕΔ (17/5/07), με το οποίο μας διαβεβαίωνε ότι το αίτημά μας «θα ληφθεί υπόψη στην τελική αξιολόγηση αξιοποίησης του ακινήτου».
Όπως αποδείχτηκε, όλα αυτά ήταν απλά στάχτη στα μάτια μας, προκειμένου να προχωρήσει με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες η δημοπρασία και η ιδιωτικοποίησης της παραλίας.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε το συμφέρον του νησιού μας, των κατοίκων και των καλοκαιρινών επισκεπτών του που όλο και πληθαίνουν. Ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκονται και διακεκριμένα στελέχη της κυβέρνησής σας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη και την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Αυτοί ασφαλώς κατανοούν το πρόβλημα και μπορούν να επιβεβαιώσουν το δίκαιο του αιτήματός μας.
Ελπίζουμε ότι δεν θα επιτρέψετε να προχωρήσει αυτή η σκανδαλώδης δημοπρασία, καθώς και ότι η έκταση θα παραχωρηθεί στην κοινότητά μας και η παραλία θα παραμείνει σε κοινή χρήση.

Σάββατο, Αύγουστος 25, 2007
.................................................................................................................

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ εκποίηση παραλίας από την ΚΕΔ στη Φολέγανδρο την παραμονή των εκλογών

Οι Κυκλάδες στο σφυρί

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές, στις 14 Σεπτεμβρίου, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) έχει ορίσει δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία για την εκποίηση του ακινήτου ΒΚ 462 στην περιοχή Ορμος Καραβοστάση, θέση Λιβάδι, της Φολεγάνδρου.

Η υπόθεση ξεπερνά τις συνήθεις περιπτώσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας στις οποίες μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, γιατί κάτω από την ουδέτερη αυτή ονομασία («ακίνητο ΒΚ 462») κρύβεται η μία από τις δύο πιο σημαντικές παραλίες του πανέμορφου αυτού νησιού των Κυκλάδων.

Η μάχη, λοιπόν, για τη διάσωση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες όλης της χώρας που πήρε αυτό το καλοκαίρι τις διαστάσεις πραγματικής αναμέτρησης με επίκεντρο τις ακτές του Σαρωνικού και ειδικότερα το Δήμο Ελληνικού, μεταφέρεται με ευθύνη της κυβέρνησης στις τουριστικές περιοχές της νησιωτικής χώρας.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Φολέγανδρο, επειδή το Λιβάδι είναι η μόνη προσβάσιμη με αυτοκίνητο (και γι' αυτό ιδιαίτερα δημοφιλής) προστατευμένη από τους ανέμους παραλία του νησιού, με εξαίρεση την ήδη υπερπλήρη αμμουδιά της Αγκάλης. Ειδικά μετά την αναγκαστική κατάργηση της παραλίας Χοχλίδια στον όρμο Καραβοστάση, που προκάλεσε η κατασκευή τεράστιου «αλιευτικού καταφυγίου» (δηλαδή μαρίνας), το Λιβάδι αναδείχτηκε φέτος σε βασικό προορισμό των περισσότερων λουομένων τουριστών και ντόπιων.

Επιχειρηματίες

Το σοβαρότερο είναι ότι η δημοπρασία αυτή θεωρείται από τους κατοίκους του νησιού ήδη προαποφασισμένη και είναι γνωστό το όνομα των επιχειρηματιών που αναμένεται με σιγουριά να πλειοδοτήσουν. Πρόκειται για τους γνωστούς κατασκευαστές αδελφούς Μπενακόπουλους, οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει ένα τεράστιο (για τα μέτρα του νησιού) υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, και δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη μονάδα στη θέση Λιβάδι. Είναι γνωστό ότι όλοι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που συνορεύουν με την παραλία του Λιβαδιού έχουν πλησιαστεί από εκπροσώπους των επιχειρηματιών αυτών με προτάσεις εξαγοράς των ιδιοκτησιών τους.

Αλλά κάθε επιχειρηματίας είναι φυσικό να υπολογίζει μόνο το συμφέρον της επιχείρησής του και της τσέπης του. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση διά της ΚΕΔ, με την εκποίηση αυτή. Εξοικονόμηση χρημάτων; Αλλά το ποσό που αναφέρεται ως τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού είναι 180.000 ευρώ για 7,5 στρέμματα, δηλαδή εξόφθαλμα αναντίστοιχο με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς στην περιοχή.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η ίδια η διακήρυξη της δημοπρασίας κατά την περιγραφή του ακινήτου αναφέρει ότι πρόκειται για τον «παλιό αιγιαλό». Εν όψει της εκποίησης η ΚΕΔ είχε στείλει προ μηνών τοπογράφο στη Φολέγανδρο για να επαναχαράξει τα όρια του αιγιαλού στο Λιβάδι, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η δημοπράτηση της παραλίας!

Ο διαβλητός χαρακτήρας των χειρισμών που ακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδεικνύεται και από την προχειρότητα που με την πρώτη ματιά διαπιστώνεται στη σύνταξη των σχετικών εγγράφων. Η Φολέγανδρος αναφέρεται ως δήμος (πρόκειται βέβαια για κοινότητα), και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔ έχει παρθεί σύμφωνα με τη διακήρυξη στις 12 Ιουλίου, ενώ η κοινοποίησή της στην Κοινότητα Φολεγάνδρου φέρει ημερομηνία προγενέστερη (3 Ιουλίου). Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του απ' αυτές τις αντιφάσεις.

Γεγονός είναι ότι η κοινότητα της Φολεγάνδρου είχε κινηθεί εγκαίρως, μόλις διαπιστώθηκε η πρόθεση της ΚΕΔ να εκποιήσει την παραλία του νησιού. Με έγγραφό του προς την ΚΕΔ, το οποίο κοινοποιούσε στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, το γ.γ. της Περιφέρειας Αιγαίου και τους βουλευτές Κυκλάδων ο πρόεδρος της κοινότητας Φολεγάνδρου Λευτέρης Βενιός διατύπωνε από τις 27/2/07 την απόλυτη διαφωνία των κατοίκων στη σχεδιαζόμενη εκποίηση:

«Κύριοι, πληροφορηθήκαμε ότι η υπηρεσία σας πρόκειται να εκποιήσει χώρο 7,5 στρεμμάτων στην περιοχή Λιβάδι Φολεγάνδρου. Οι δικές μας όμως πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ήδη συγκεκριμένος επενδυτής-κατασκευαστής που δραστηριοποιείται και στο νησί μας και ο οποίος φυσικά θέλει να εκμεταλλευτεί το χώρο αυτό για προσωπικό του όφελος.

Μας προκαλεί τουλάχιστον απορία το γεγονός ότι σ' ένα μικρό νησί σαν τη Φολέγανδρο προχωράει η εταιρεία σας σε μια τέτοιου είδους κίνηση χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί φορείς και να πουν τις απόψεις τους. Σας πληροφορούμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εξέλιξη αυτή γιατί το μόνο που θα προκαλέσει θα είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της όμορης παραλίας και ζητούμε να παραχωρηθεί ο χώρος αυτός σε μας για ανάπλαση και να δοθεί σε κοινή χρήση.

Η Φολέγανδρος κατά γενική ομολογία είναι από τα νησιά που παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων έχει καταφέρει να κρατήσει τη φυσική της ομορφιά και το παραδοσιακό της περιβάλλον.

Η περιοχή Λιβάδι είναι από τις ομορφότερες του νησιού και μαζί με την ομώνυμη παραλία αποτελούν για μας και για το μέλλον του νησιού με την ανάπλασή τους μια σπουδαία λύση για το υπάρχον πρόβλημα της έλλειψης παραλιών.

Γι' αυτό παρακαλούμε όπως άμεσα διακόψετε τις διαδικασίες στις οποίες έχετε προχωρήσει για την εκποίηση του συγκεκριμένου χώρου και ταυτόχρονα τον παραχωρήσετε σε μας για ανάπλαση και κοινή χρήση από όλο τον κόσμο και όχι από έναν συγκεκριμένο ιδιώτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, σας πληροφορούμε ότι εάν το αίτημά μας δεν γίνει αποδεκτό θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή που θα βλάψει τα μέγιστα το νησί μας».

Στη Βουλή

Οι θέσεις αυτές του προέδρου της κοινότητας στηρίζονται ομόφωνα από όλο το κοινοτικό συμβούλιο και εκφράζουν το σύνολο των κατοίκων του νησιού. Με διακομματική πρωτοβουλία η υπόθεση έφτασε στη Βουλή από τους βουλευτές Κυκλάδων Γιάννη Χωματά (Νέα Δημοκρατία) και Παναγιώτη Ρήγα (ΠΑΣΟΚ). Στην απάντησή του ο κ. Δούκας κατέθεσε έγγραφο της ΚΕΔ με ημερομηνία 17/5/07, στο οποίο αναφερόταν ότι στην «τελική αξιολόγηση αξιοποίησης» του ακινήτου θα ληφθεί υπόψη η πρόταση της κοινότητας. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε τον εφησυχασμό των εκπροσώπων του νησιού που έλαβαν και προσωπικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις τόσο των αρμοδίων παραγόντων όσο και εκπροσώπων των υποψήφιων αγοραστών. Ερχεται τώρα η αναγγελία της δημοπρασίας την παραμονή των εκλογών για να τους προσγειώσει όλους στην πραγματικότητα. Η ΚΕΔ πεισματικά επιμένει να θυσιάζει το δημόσιο συμφέρον προς όφελος των συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων. Η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό που επέλεξε τα στελέχη που την απαρτίζουν.

Η υπόθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά του σκανδάλου: μετατροπή δημόσιας παραλίας σε ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση, εσπευσμένος διαγωνισμός με αποτέλεσμα που καταγγέλλεται ως προκαθορισμένο, περιφρόνηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των τοπικών βουλευτών όλων των πτερύγων της Βουλής. Η θητεία της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα κλείσει με μία ακόμα μαύρη σελίδα.

-----------------------------------
(Ελευθεροτυπία, 25/8/2007)

.........................................................................................................................

IOS PRESS

ΘΕΤΙΚΗ εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση εκποίησης της παραλίας Λιβάδι στη Φολέγανδρο με την οποία ασχοληθήκαμε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας («Οι Κυκλάδες στο σφυρί», 25.8.07): με έγγραφό της με ημερομηνία 31 Αυγούστου, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία επρόκειτο να προχωρήσει σε δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία για την εκποίηση 7,5 στρεμμάτων στην περιοχή της συγκεκριμένης παραλίας στις 14 Σεπτεμβρίου, ενημέρωσε την Κοινότητα Φολεγάνδρου ότι η δημοπρασία αναβλήθηκε, καθώς και ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένει τις προτάσεις της κοινότητας για την αξιοποίηση της έκτασης. Ταυτόχρονα ζητά από την κοινότητα να ξεκαθαρίσει αν προκρίνει την απ' ευθείας εκποίηση του ακινήτου στην ίδια «με τους ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής» ή την «παραχώρησή του για αξιοποίηση και συνεκμετάλλευση».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, με επιστολή της προς τον "Ιό" (03.09), η ΚΕΔ υποστηρίζει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκποίηση του ακινήτου στο Λιβάδι υπήρξε σύμφωνη με όσα ορίζει ο νόμος (εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτη, τοπογράφηση και εκτίμηση του ακινήτου από την ΚΕΔ, έγκριση της εκποίησης από το Δ.Σ. της εταιρείας), ότι «στο διαγωνισμό είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μη αποκλειουμένης της Κοινότητας Φολεγάνδρου», καθώς και ότι «σε κάθε περίπτωση η Κοινότητα Φολεγάνδρου γνώριζε εκ των προτέρων τις προθέσεις της ΚΕΔ, αφού με το 27.2.07 έγγραφό της προς την εταιρεία γνωστοποίησε τη διαφωνία της για την εκποίηση του ακινήτου». «Σε συνέχεια της επικοινωνίας του Προέδρου της Κοινότητας Λευτέρη Βενιού με τον Πρόεδρο της ΚΕΔ καθηγητή Πέτρο Παπαγεωργίου σε σχετική ραδιοφωνική εκπομπή του Antenna και με τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κοινότητας για την απόκτηση του Δημοσίου Ακινήτου», καταλήγει, «αποφασίστηκε στην 26 Συνεδρίαση/28.08.07 του Δ.Σ./ΚΕΔ η αναβολή της εκποίησης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Κοινότητα Φολεγάνδρου να υποβάλει τεκμηριωμένη πρόταση απόκτησης και αξιοποίησης ακινήτου, κάτι το οποίο δεν έκανε μέχρι λήψεως της απόφασης εκποίησης με ανοιχτό δημόσιο Διαγωνισμό τον Ιούλιο 2007».

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να επανέλθουμε στα εξόχως προβληματικά στοιχεία της όλης υπόθεσης με τα οποία ασχοληθήκαμε εκτενώς στο δημοσίευμά μας. Θυμίζουμε απλώς ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το βασικό επιχείρημα στο οποίο βασίζει η ΚΕΔ την αναδίπλωσή της, το ότι δηλαδή η κοινότητα του νησιού δεν εξέφρασε παρά την τελευταία στιγμή «ουσιαστικό ενδιαφέρον» για το ακίνητο. Στην επιστολή της προς την ΚΕΔ στις 27.02, η κοινότητα ζητούσε την άμεση διακοπή των διαδικασιών εκποίησης του ακινήτου και την παραχώρησή του στην ίδια «για ανάπλαση και κοινή χρήση από όλο τον κόσμο και όχι από ένα ιδιώτη».


Ο ΙΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2007


 
 
 

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2243