Ξεσάλωμα και κραιπάλη στον μεσαιωνικό οικισμό της ?νω Σύρου
Ημερομηνία Thursday, August 21 @ 19:14:03 UTC
Θέμα Σύρος


ΠΡΟΣ  ΤΗΝ 2Η ΕΦΟΡΕΙΑ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Κλεψύδρας 2
105 55 Αθήνα

ΘΕΜΑ:
α) Λειτουργία παράνομης ταβέρνας - ψησταριάς – ρεμπετάδικου στο διατηρητέο μεσαιωνικό  οικισμό της  Ανω Σύρου και σε απόσταση 16 και 20μέτρων από τα διατηρητέα ιστορικά μνημεία της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννου των Καπουτσίνων και της Ι.Μ. Καπουτσίνων 
β) Προστασία του διατηρητέου μεσαιωνικού οικισμού της Ανω Σύρου από τις αυθαίρετες χρήσεις και τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουριστικών ειδώνΤον Ιούνιο του 2008 άρχισε τη λειτουργία της στην πιάτσα του διατηρητέου μεσαιωνικού οικισμού της Ανω Σύρου (Δον Ι. Στεφάνου 12) και σε ισόγειο οίκημα ανήκον σε ιδιώτη η ταβέρνα- ψησταριά –ρεμπετάδικο με την επωνυμία «Αυλιδάκι».  Η ταβέρνα– ρεμπετάδικο βρίσκεται ακριβώς απέναντι  από το  Δημαρχείο της  Ανω Σύρου και σε απόσταση 16 και 20 περίπου μέτρων αντίστοιχα από τα διατηρητέα ιστορικά μνημεία της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννου των Καπουτσίνων και της Ι.Μ. Καπουτσίνων, η ακτίνα προστασίας των  οποίων από τέτοιες χρήσεις ασύμβατες στον εκκλησιαστικό και ιστορικό χαρακτήρα τους είναι ως γνωρίζετε 200 μέτρα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Β1/φ27/285/13/659/23-8-1990 (ΦΕΚ 715/Β333/15-11-1990) κήρυξης του Μεσαιωνικού Οικισμού Ανω  Σύρου με τα εκκλησιαστικά και μεμονωμένα κοσμικά του κτίρια ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Η 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ήδη ενημερωθεί από περιοίκους για την έναρξη της λειτουργίας και τις δραστηριότητες της εν λόγω ταβέρνας - ψησταριάς –ρεμπετάδικου. Προσκομίστηκαν μάλιστα και αποδεικτικές φωτογραφίες.

Αγορανομικά υπεύθυνοι του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «Αυλιδάκι» είναι βάσει του καταλόγου του οι:  Α. Αλεξόπουλος  και Π. Κουντούρης.  Ο ένας μάλιστα εκ των ιδιοκτητών της ταβέρνας-ρεμπετάδικου (ο Α. Αλεξόπουλος) παίζει μπουζούκι, ντέφι και τραγουδάει προς άγραν και διασκέδαση των πελατών. Η μουσική και τα τραγούδια (ηχογραφημένα και «live»), καθώς και τα ζεϊμπέκικα, τα τσιφτετέλια και οι χοροί της κοιλιάς που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός της αίθουσας πελατών του ρεμπετάδικου, μαζί με τα επιφωνήματα και τις κραυγές, τα τραγούδια, τα χειροκροτήματα, τα ρυθμικά παλαμάκια, τα όπα και τα σφυρίγματα των ευρισκόμενων στο τσακίρ κέφι και υπό την επήρεια του αλκοόλ θαμώνων του αποτελούν καθημερινά μια απερίγραπτη πηγή όχλησης σε απόσταση αναπνοής από τα προαναφερόμενα εκκλησιαστικά διατηρητέα ιστορικά μνημεία και ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους περιοίκους που έχουν χάσει την ψυχική ηρεμία και τον ύπνο τους. Μέρος  μάλιστα του αλκοόλ που καταναλώνεται από τους θαμώνες προσφέρεται δωρεάν από τους καταστηματάρχες, σε μορφή «σφηνάκι», σύμφωνα με μαρτυρία περιοίκου, για τη εξασφάλιση του προαναφερόμενου κλίματος ξεφαντώματος και κραιπάλης.

Η ταβέρνα- ψησταριά – ρεμπετάδικο «Αυλιδάκι» που περικλείεται από κατοικίες και εφάπτεται με κατοικίες αντικατέστησε το επι δεκαετίες παραδοσιακό καρεκλάδικο και εργαστήρι καλαθοπλεκτικής  του κυρ-Γιώργη Ρούσσου-του Καρεκλά, όπως θα διαπιστώσετε τόσο από τα μισθωτήρια συμβόλαια του ακινήτου όσο και από τις μαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού και των ντόπιων παλιών επαγγελματιών. Το εν λόγω κατάστημα λειτουργεί από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις πρωϊνές ώρες μετά της ηχογραφημένης και «live» μουσικής και των τραγουδιών του σε εσωτερικό χώρο με ανοιχτά τις πόρτες και τα παράθυρα, αλλά κυρίως λειτουργεί σε υπαίθριο χώρο. Πρόκειται για τη βεράντα του ρεμπετάδικου (εξ΄ου και η επωνυμία του «αυλιδάκι») που βρίσκεται επίσης εν μέσω κατοικιών και εκτείνεται αφενός πάνω από δημοτικό δρόμο με σκαλιά (οδός Ι. Καποδίστρια) και αφετέρου πάνω από μια ισόγεια πρώην κατοικία (οδός Ι. Καποδίστρια 1) που σήμερα ανήκει στο Δήμο Ανω Σύρου. Η μικρή αυλή του δημοτικού αυτού χώρου έχει σημειωτέον μετατραπεί προς κοινή «τέρψη» σε σκουπιδότοπο, τόπο καθαρισμού του καπναγωγού της ψησταριάς και υπαίθρια «χύμα» αποθήκη της. 
Η ταβέρνα-ψησταριά-ρεμπετάδικο «Αυλιδάκι» ρυπαίνει επιπλέον και αισθητικά τον οικισμό με τον τεράστιο αγωγό εξαερισμού της από γαλβανισμένη λαμαρίνα που στηριζόμενος στο νότιο εξωτερικό τοίχο της καταλήγει στην ταράτσα της μαζί με τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις του προς κοινή θέα από την πιάτσα, τις ταράτσες, ακόμη και τον αυτοκινητόδρομο στους πρόποδες του λόφου, ευρισκόμενος μάλιστα στο ίδιο φόντο με το καμπαναριό του διατηρητέου ιστορικού μνημείου της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννου των Καπουτσίνων, όπως άλλωστε και τα σκουπίδια της ταβέρνας που εναποτίθενται στην αυλή του προαναφερόμενου δημοτικού χώρου. Ο αγωγός εξαερισμού της εν λόγω ταβέρνας- ψησταριάς εκπέμπει επιπρόσθετα στις κρεβατοκάμαρες των γειτόνων της πέραν της τσίκνας και ένα πολύωρο βουητό που θυμίζει μηχανοστάσιο πλοίου.
Ο μεσαιωνικός οικισμός της Ανω Σύρου προστατεύεται από την πολιτεία ως ιστορικό και αρχιτεκτονικό διατηρητέο μνημείο και πολεοδομικό σύνολο ιδιαίτερης σπουδαιότητας και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει επωμισθεί βάσει της νομοθεσίας την ευθύνη για την αποτροπή των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και χρήσεων που πληγώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αξιόλογου αυτού οικιστικού συνόλου. Τα ερωτήματα που τίθενται επομένως στην Υπηρεσία σας και τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είναι τα ακόλουθα:

1. Εχει  εγκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού πολεοδομική άδεια για την αλλαγή χρήσης του κτίσματος επι της οδού Δον Ι. Στεφάνου 12, στην πιάτσα της Ανω Σύρου, από παραδοσιακό καρεκλάδικο και εργαστήρι καλαθοπλεκτικής σε ταβέρνα- ψησταριά – ρεμπετάδικο; Εχει εγκρίνει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της συγκεκριμένης ψησταριάς- ρεμπετάδικου «Αυλιδάκι» και τη χρήση από το εν λόγω κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μουσικής και μουσικών οργάνων, που το έχει μετατρέψει εκτός από κατάστημα ενδιαίτησης και σε κέντρο ψυχαγωγίας; Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει τις άδειες αυτές βάσει ποιάς απόφασης ή νόμου τις ενέκρινε;

2. Εχει εγκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού πολεοδομικές άδειες (εάν έχουν χορηγηθεί από τις τοπικές Αρχές) για την αλλαγή χρήσης των διαφόρων κτισμάτων στην Ανω Σύρο που τα τελευταία χρόνια μετατράπηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες-ουζερί και «παραδοσιακά» καφενεία), αλλά και σε καταστήματα τουριστικών ειδών;  Εχει εγκρίνει τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας τους (εάν έχουν χορηγηθεί από τις τοπικές Αρχές); Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει τις άδειες αυτές βάσει ποιάς απόφασης ή νόμου τις ενέκρινε; 

3. Εχει το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερωθεί για τη μετατροπή το καλοκαίρι της πιάτσας κυρίως του μεσαιωνικού οικισμού της Ανω Σύρου σε «life-style» τουριστικό σκηνικό και την ανάπτυξη  τραπεζοκαθισμάτων από τα νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους υπαίθριους δημοτικούς χώρους; Κραυγαλέο παράδειγμα η ολοκληρωτική μετατροπή τη θερινή περίοδο σε υπαίθριο μεζεδοπωλείο της μεγαλύτερης και ουσιαστικά μοναδικής πλατείας της Ανω Σύρου, της πλατείας Μάρκου Βαμβακάρη, η οποία και βρίσκεται σε απόσταση 20 περίπου μέτρων από τη διατηρητέα ως ιστορικό μνημείο εκκλησία της Αγ. Τριάδας. Η ακτίνα προστασίας του συγκεκριμένου μνημείου από τέτοιες χρήσεις ασύμβατες στον εκκλησιαστικό και ιστορικό χαρακτήρα του που είναι ως γνωρίζετε 180 μέτρα.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον μεσαιωνικό οικισμό της Ανω Σύρου από τις πολεοδομικές παραβάσεις και τις αυθαίρετες  χρήσεις. Πρώτο βήμα ελπίζουμε να είναι η ανάκληση των αδειών αλλαγής χρήσης, ίδρυσης, λειτουργίας και χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων της οχλούσας ταβέρνας-ψησταριάς-ρεμπετάδικου «Αυλιδάκι» (εάν έχουν χορηγηθεί και εγκριθεί τέτοιες άδειες) και η άμεση διακοπή της λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος στην περίπτωση που αυτό μετατράπηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λειτουργεί χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ελπίζουμε επίσης στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί γενικότερα στο διατηρητέο μεσαιωνικό οικισμό της Ανω Σύρου από τις αυθαίρετες χρήσεις και τις πολεοδομικές και άλλες παραβάσεις που τραυματίζουν τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του.

Μετά τιμής
(Ακολουθούν ονόματα κατοίκων της περιοχής)


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού
2. Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
3. Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων – Τμήμα Βυζαντινών Χώρων
4. Δήμο Ανω Σύρου

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2238