Ρόδος - Επιμένει η Τουρκία για τον Πυρηνικό Σταθμό
Ημερομηνία Thursday, August 21 @ 18:58:59 UTC
Θέμα Ρόδος


Δελτίο Τύπου του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου

Ρόδος, 12/08/2008

Παρά τις αντιδράσεις
ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ


24 Σεπτεμβρίου κατατίθενται προσφορές Επέστρεψε χθες από την Τουρκία η αντιπροσωπεία του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, η οποία είχε μεταβεί για να συμμετέχει σε τριήμερες εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν από περιβαλλοντικές και αντιπυρηνικές οργανώσεις στην πόλη Μερσίν, τη μεγαλύτερη πλησιέστερη πόλη στο ?κκουγιου, όπου όπως είναι γνωστό έχει χωροθετηθεί η εγκατάσταση του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής τους τα μέλη της αντιπροσωπείας που αποτελούσαν ο  Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ  Θανάσης Αναπολιτάνος και Πάρις Παπαθεοδώρου, είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να συζητήσουν με πολλούς για το θέμα αυτό. Την Πέμπτη 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Μερσίν ημερίδα στην οποία βασικοί εισηγητές ήταν ο καθηγητής του Τομέα Ενέργειας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης κ Tanay Sidki Uyar, η συμπρόεδρος των Πρασίνων της Τουρκίας κα  Bilge Jontepe και ο κ Θανάσης Αναπολιτάνος με την ιδιότητα του μέλους της τριμελούς εκτελεστικής γραμματείας του Διεθνούς Δικτύου Mediterranean No Nuclear Neighborhood, που ιδρύθηκε όπως είναι γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Ρόδο με τη συμμετοχή 20 οργανώσεων και εθνικών δικτύων από 8 χώρες της περιοχής. Την Παρασκευή 8 Αυγούστου οργανώθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι  SUN TV μιά συζήτηση που κράτησε πάνω από 2 ώρες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, στην οποία επίσης  πήραν μέρος οι κκ Αναπολιτάνος και Παπαθεοδώρου. Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Αυγούστου στο ?κκουγιου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περιβαλλοντικές και αντιπυρηνικές οργανώσεις από τη Μερσίν, τα ?δανα, την Κωνσταντινούπολη, την Αττάλεια, την ?γκυρα, το Μπόντρουμ κ.α.

      Παρά τις αντιδράσεις πάντως η Τουρκική Κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στα σχέδιά της για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της σταθμού στο ?κκουγιου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του θα κατατεθούν στις 24 Σεπτεμβρίου.

      Κατά την επιστροφή τους οι κκ Αναπολιτάνος και Παπαθεοδώρου έκαναν την εξής δήλωση:

      «Ήταν ένα πολύ κουραστικό αλλά εποικοδομητικό ταξίδι. Είχαμε την ευκαιρία κατά την παραμονή μας να δούμε παλιούς φίλους, να γνωρίσουμε καινούργιους και να αποκτήσουμε καινούργιες εμπειρίες. Σε όλες τις συζητήσεις που είχαμε, εκφράσαμε τις ανησυχίες των πολιτών της περιοχής για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να εγκαταστήσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στο ?κκουγιου. Τονίσαμε τα γενικότερα προβλήματα που έχουν οι πυρηνικοί σταθμοί (μεγάλο κόστος, ρίσκο ατυχημάτων, διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων) και μία σειρά από χαρακτηριστικά της περιοχής μας (γεωπολιτική ρευστότητα και ασάφεια, έλλειψη οικονομικών και τεχνικών δυνατοτήτων, εύθραυστη οικονομία που στηρίζεται κυρίως στον Τουρισμό, σεισμικότητα).  Δηλώσαμε τη συμπαράστασή μας στους πολίτες και τους φορείς που αντιτίθενται στα σχέδια αυτά.

       Έχοντας υπ όψη και τα τελευταία δραματικά γεγονότα με την εμπόλεμη κατάσταση στη Γεωργία,  τις εξελίξεις της οποίας κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει, κάνουμε για άλλη μιά φορά έκκληση στην ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει και να ζητήσει τη ματαίωση του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας. Ευθύνες δεν έχουν μόνο όσοι αποφασίζουν να παίξουν στην κυριολεξία με τη φωτιά. Ευθύνες έχουν και όσοι δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τέτοιες καταστάσεις. Λύσεις και τρόποι υπάρχουν, πολιτικές πρωτοβουλίες ζητούνται»  Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2236